Maza varbūtība, ka TV3 un LNT varētu palikt bezmaksas apraidē

«Modern Times Group» (MTG) TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena neredz veidu, kā visus līdz šim neatrisinātos un nesakārtotos jautājumus atrisināt dažu nedēļu laikā, lai TV3 un LNT paliktu bezmaksas apraidē.

 

Biznesa portālam «Nozare.lv» viņa skaidroja, ka pēdējā pusotra gada laikā par situāciju un iespējamiem risinājumiem tika daudz runāts ar visām iesaistītajām pusēm.

 

«Mūsuprāt, situācija ir novilcināta līdz pēdējam, nerodot risinājumus pastāvošajām problēmām nozarē. Piemēram, nevienlīdzība starp raidīšanas platformām – veiktās izmaiņas likumdošanā, kas mums deva iespēju saņemt samaksu no kabeļoperatoriem -, ir spēkā tikai līdz šī gada 31.decembrim. Un mums nebija iespēju saņemt abonentmaksu no maksas virszemes televīzijas, un uz šo nevienlīdzību norādīja gan citi maksas operatori, gan arī Konkurences padome,» norāda Zūzena.

 

Kā otru piemēru viņa minēja nesakārtoto Latvijas televīzijas tirgu. Latvijas Televīzija (LTV) kā sabiedriskā televīzija saņem valsts dotācijas, kuras veidojas no Latvijas nodokļu maksātāju naudas, bet vienlaikus LTV piedalās arī reklāmas tirgū, kas konkurējošās televīzijas nostādot nevienlīdzīgā stāvoklī.

 

Viņasprāt, esot jāņem vērā arī fakts, ka tā saucamā bezmaksas apraide nemaz nav bezmaksas.

Tāpat lēmuma pieņemšanu par aiziešanu no bezmaksas apraidi ietekmēja likuma izmaiņas politiskās reklāmas jomā.

 

Zūzena uzsvēra: «Mēs izturamies atbildīgi pret saviem skatītājiem un sadarbības partneriem, laikus informējot par plānotajām izmaiņām un rodot risinājumu, lai arī turpmāk varētu piedāvāt plašu Latvijā veidotu programmu klāstu. Tik sarežģītā situācijā mēs neredzam veidu, kā visus līdz šim neatrisinātos un nesakārtotos jautājumus atrisināt dažu nedēļu laikā.»

 

Viņa gan uzskata, ka kanāli, arī aizejot no bezmaksas apraides, saglabās visas ekskluzīvās tiesības uz turnīru translācijām, kā arī izpildīs Ministru kabineta noteikumus un radīs risinājumu, lai Latvijai nozīmīgākie sporta notikumi būtu pieejami visiem skatītājiem.

 

Kā teikts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, Ministru kabineta apstiprinātos Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgos notikumus Latvijas jurisdikcijā esošie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, izmantojot savas ekskluzīvās tiesības, raida tā, lai vismaz 95% Latvijas teritorijas iedzīvotāji varētu tiem sekot ar bezmaksas televīzijas starpniecību tiešraidē vai ierakstā.

 

Savukārt attiecīgie Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgi notikumi ir, piemēram, ziemas olimpiskās spēles un pasaules hokeja čempionāta finālsacensības, kuras plāno translēt arī TV3.

 

Kā ziņots, «Modern Times Group» (MTG) vadība pieņēmusi lēmumu – no 2014.gada 1.janvāra TV3 un LNT kanālus raidīt tikai maksas platformās.

 

Šīs izmaiņas skars 6%-7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē. Mēs aicinām visus, kurus skars šīs izmaiņas, jau šobrīd sākt izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīzijas maksas paketi, lai, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, varētu turpināt skatīties iemīļotākās kanālu TV3 un LNT pārraides, raidījumus, seriālus un šovus.

 

Nacionālā plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) locekle Aija Dulevska norādīja, ka NEPLP meklēs risinājumus viedokļu daudzveidības nodrošināšanai bezmaksas apraidē.

 

Viens no iespējamiem risinājumiem varētu būt bezmaksas apraides finansēšanas nodalīšana. Ja to kā sociālo pakalpojumu apmaksātu valsts, tad gan sabiedriskajai televīzijai, gan komerckanāliem tam līdzekļi nebūtu jātērē, iepriekš skaidroja Dulevska.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Komunikāciju ziņas.