10 padomi, kurus vērts zināt, gatavojot savu automašīnu ziemai

 

Tuvojas ziema, tātad laiks sagatavot savu automašīnu ziemas sezonai tā, lai brauciens neizvērstos par ekstrēmu piedzīvojumu:

  1. Pārbaudi akumulatoru

     

    Aukstums ļoti ietekmē akumulatora darbību. Ķīmiskās reakcijas, kuras nepieciešamas efektīvai akumulatora darbībai samazinās, iestājoties aukstam laikam. Pat pie -15 ° C, pilnībā uzlādēts svina-skābes akumulators darbojas tikai ar pusi jaudas, tāpēc ziemā, akumulatoram vajadzētu darboties kā pulkstenim, lai iedarbinātu dzinēju. Pārliecinies servisā, ka akumulators nav jānomaina. Pat tad, ja to nav nepieciešams mainīt, ir vērts akumulatoru attīrīt no korozijas.

  2.  

  3. Nomaini logu tīrītāju slotiņas un ielej jaunu logu tīrīšanas šķidrumu

     

    Ziemas laikā sniegs un lietus būtiski pasliktina redzamību. Logu tīrīšanas slotiņas, kuras būs labā darba kārtībā un nesasalstošs logu tīrīšanas šķidrums, palīdzēs Tev redzēt ceļu arī sniegputeņa laikā. Logu tīrīšanas slotiņas kvalitatīvi strādā tikai vienu gadu. Nomaini savējās, ja tās jau izskatās nolietojušās. Ir iespējams izvēlēties pat speciālas logu tīrīšanas slotiņas, kuras ir paredzētas lietošanai ziemas periodā. Izvēlies logu tīrīšanas šķidrumu, kas ir paredzēts lietošanai zemās temperatūrās.

  4.  

  5. Apsver iespēju iegādāties jaunas riepas

     

    Ziemā ceļu klāj ledus un sniegs, tāpēc ir nepieciešams iegādāties ziemas riepas. Tās ir izgatavotas no mīkstākas gumijas, kas ļauj tām saglabāt elastību aukstumā. Bez tam ziemas riepu protektora zīmējums ir speciāli izstrādāts, lai uzlabotu saķeri ar sniegu un ledu. Nekādā gadījumā nedrīkst vieglprātīgi attiekties pret ziemas riepu izmantošanu. Tā nav tā lieta, uz kuras iegādi vajadzētu ekonomēt.

  6.  

  7. Pārbaudi spiedienu riepās

     

    Pārejot uz ziemas riepām, montāžas brīdī pārbaudi tajās spiedienu. Pazeminoties temperatūrai, spiediens riepās samazinās. Atbilstošs spiediens riepās nodrošinās pašu labāko saķeri ar ceļa segumu, kas ir nepieciešams, lai droši pārvietotos ziemas apstākļos.

  8.  

  9. Pārbaudi auto pilnpiedziņu

     

    Jāpārliecinās, ka sistēma darbojas bez aizķeres, pārnesumu kārba ir kārtībā un visi nepieciešamie šķidrumi iepildīti vajadzīgajā apjomā. Turklāt, ja kādu laiku neesi lietojis pilnpiedziņu, pēdējais laiks atcerēties, kā tas darāms.

  10.  

  11. Nomaini eļļu

     

    Lai motors darbotos tekoši, tas ir jāieeļļo. Diemžēl aukstais laiks ievērojami samazina eļļas darbības efektivitāti. Jo aukstāks laiks, jo eļļa vairāk sabiezē, bet pārāk bieza eļļa necirkulē motorā ar tādu vieglumu, kā tai būtu jācirkulē. Šajā gadījumā dzinējs netiek pietiekami ieeļļots un tas slikti darbojas vai arī to nevar iedarbināt vispār. Lai izvairītos no šādām nepatikšanām, ieteicams eļļu nomainīt pret jaunu.

  12.  

  13. Pārbaudi siksnas un caurulītes

     

    Zemās temperatūrās siksnas un caurulītes, kuras pārsvarā izgatavotas no gumijas, zaudē savu elastību. Pārbaudi, vai tās nav nolietojušās vai ieplaisājušas un nomaini, ja tas ir nepieciešams.

  14.  

  15. Atceries, ka saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem, sākot ar 1. decembri riepām ir jābūt nomainītām uz ziemas.

     

    Pretējā gadījumā Tevi var sodīt un, ja gadīsies avārija, tad apdrošināšanas kompānija nesegs zaudējumus, kas saistīti ar mašīnas remontu, pamatojot to ar sezonai neatbilstošu automašīnas riepu lietošanu.

  16.  

  17. Noteikti iegādājies labu skrāpīti un slotiņu

     

    Apledojis mašīnas stikls no rīta ir ziemas norma un bez skrāpīša un slotiņas Tev var nākties tīrīt sniegu no mašīnas ar rokām.

  18.  

  19. Ievēro distanci!

     

    Distance ir jāievēro ne tikai ziemas sniegputenī, bet arī tagad – rudenī. No rītiem uz ceļiem mēdz būt neredzams apledojums, tā saucamais „melnais ledus”, kas pagarina automašīnas bremzēšanas ceļu.

Gudriem.lv iesaka:
Ja Tev nepieciešama automašīna neilgam laikam un nevēlies aizņemties to no radiniekiem vai draugiem, atrodi izdevīgāko auto nomas piedāvājumu pie mūsu partneriem  – Discover Car Hire!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Autovadītājiem.