15 lietas, kur nevajadzīgi pazūd nauda

Ir daži labi zināmi veidi, kā ietaupīt, piemēram, atsacīšanās no kāda kaitīga ieraduma, lētākas viesnīcas izvēlēšanās, dodoties ceļojumā, vai priekšroka lietota auto iegādei jauna vietā, tomēr tie būtiski nesamazinās tavus ikmēneša tēriņus. Šeit tu atradīsi sarakstu ar 15 veidiem, kā vari ietaupīt, par kuriem pat nebūsi aizdomājies.

 

1. Tu iegādājies zīmolu preces

Summas, kuras tiek tērētas par noteiktu zīmolu precēm, ir tēriņu topa augšgalā un ir viens no neizmantotākajiem veidiem, kā ietaupīt. Ir pierasts, ka jēdziens “zīmols” biežāk tiek attiecināts uz dārgu un prestižu modes kuturjē tērpu iegādi, tomēr, kā izrādās, mēs bieži tērējam milzīgas naudas summas uz noteiktu zīmolu pārtikas precēm, kosmētiku un precēm veselībai. Aplūko produkta marķējumu – vairumā gadījumu dažādu ražotāju preču sastāvs ir teju identisks, līdz ar to ir iespēja ietaupīt, nepārmaksājot par zīmolu. Ja tev ir izrakstītas kādas recepšu zāles, vaicā savam farmaceitam par aizvietotājmedikamentu ar tādu pašu aktīvo vielu, kas varētu maksāt lētāk.

 

2. Tu ej uz veikalu, kad esi izsalcis

Ietaupīt visticamāk neizdosies, ja dosies uz veikalu izsalcis vai tad, kad tavā rīcībā ir daudz brīva laika. Dodoties iepirkties, izvairies no šiem diviem gadījumiem. Ja dodies uz veikalu, kad esi kaut vai nedaudz izsalcis, tu visticamāk iegādāsies ko lieku, ko pēcāk izmetīsi. Izsalkuši mēs esam tendēti ielikt grozā vairāk, nekā būtu nepieciešams. Tas pats notiks, ja pārāk ilgi klīdīsi pa veikalu, tādējādi ieliekot grozā preces, kuras parasti nemēdz iegādāties.

 

3. Uzkodas degvielas uzpildes stacijās

Gāzēto dzērienu bundžiņas, čipsu pakas, kafija, hotdogi un citas uzkodas, ko iegādājies, uzpildot auto, izmaksās krietni vairāk nekā veikalā. Vari izveidot sev ieradumu turēt mašīnā kādu našķi un ūdeni ikreiz, kad zini, ka vajadzēs uzpildīt auto, lai nekristu degvielas uzpildes stacijas piedāvāto uzkodu kārdinājumā. Lieti noder automašīnā turēt arī kādu parocīgu termo krūzi, kurā vari paņemt līdzi kafiju no mājām.

 

4. Derīguma termiņa skrupuloza ievērošana

Attiecībā uz tādiem produktiem kā graudaugi, makaroni vai pupiņas derīguma termiņš nav jāievēro kā likums. Produktus, kuri sāk bojāties, kad to vēsta derīguma termiņš, piemēram, svaiga gaļa vai maize, var sasaldēt pirms to derīguma termiņa beigām. Vari arī sameklēt internetā, kāds ir patiesais produktu realizācijas laiks un salīdzināt to ar produkta marķējumu.

 

5. Bankas pakalpojumi

Ieskaties sava konta bilancē, noskaidro, kādas komisijas maksas esi maksājis par izmantotajiem pakalpojumiem. Varbūt ir kādas iespējas nepārmaksāt, piemēram, vairumā gadījumu veicot maksājumus vienas bankas ietvaros. Centies izņemt skaidru naudu tikai no savas bankas vai sadarbības banku bankomātiem, jo, izņemot skaidru naudu no citu banku bankomātiem, parasti tiek piemērota visai iespaidīga komisijas maksa.

 

6. Spēļu pirkumi

Candy Crush vai līdzīgu spēļu spēlētājs noteikti piekritīs, cik grūti mainīt šo ieradumu. Iztērētais dolārs vai pieci, lai tiktu nākamajā līmenī, pēcāk radīs redzamu robu tavā bankas kontā. Izdzēs savus karšu datus no visām aplikācijām, kuras izmanto spēlēm. Kad nākamo reizi tev radīsies grūtības tikt jaunā līmenī, izmanto interneta dzīles, lai noskaidrotu, kā to iespējams izdarīt bez papildus naudas iztērēšanas.

 

7. Tu nepievērs uzmanību spiedienam riepās

Pareizi piepumpētas riepas lielā mērā samazina degvielas patēriņu un izdevumus automobiļa remontam. Liela daļa autovadītāju brauc ar nepietiekamu gaisa spiedienu auto riepās. Mainoties temperatūrai ārā par 10 grādiem, spiediens riepā var paaugstināties vai pazemināties par 0,1 bāru. Piemēram, aukstajā ziemas laikā gaisa spiediens riepās ir nedaudz zemāks, tādēļ ziemas periodāriepas var piepumpēt par ekstra 0,2 atmosfērām. Vismaz reizi mēnesī pārbaudi gaisa spiedienu riepās (neraugoties uz ārējo skatu). Tas tev nemaksās neko, toties ļaus ietaupīt daudz naudas, ko varēsi tērēt kam citam.

 

8. Kuponi

Kuponi var palīdzēt tev ietaupīt, taču ja pieķer sevi pie preces iegādes tikai tāpēc, ka ir kāds kupons vai atlaide, tad patiesībā tu lieki tērējies. Neizmanto kuponus kā iemeslu, lai iegādātos lietas, kuras parasti neiegādātos. Izmanto tos, lai iegādātos ar atlaidi lietas, kuras parasti iegādājies.

 

9. Tu iegādājies apģērbu par pilnu cenu

Daudzviet ir tiešām labi lietoto apģērbu veikali, kuros var atrast labas kvalitātes apģērbu. Dažos no tiem vari arī nodot savas nevajadzīgās drēbes. Labāk iegādāties augstas kvalitātes, saudzīgi lietotas drēbes nekā lētu un sliktas kvalitātes jaunu apģērbu, kurš izskatīsies novalkāts jau pēc dažām lietošanas reizēm. “Lētās modes” apģērbs nekalpos ilgi un atkal būs jāiegādājas jauns. Ja tomēr doma par mazlietota apģērba iegādi tev nešķiet pieņemama, ir iespēja nemaksāt par to pilnu cenu. Atrodi apģērba gabalus, kuri tev patīk, bet nepērc tos uzreiz. Sagaidi konkrētajā veikalā atlaides, kas ļaus iegādāties kāroto par zemāku cenu. Tādējādi iegādāsies lietas, kuras tev ir patiešām nepieciešamas, nevis kuras iepatikušās mirkļa iespaidā.

 

10. Enerģijas dzērieni

Ja enerģijas dzērieni tev ir kļuvuši par ieradumu, ir laiks apdomāt, vai tas ir tavas iztērētās naudas vērts. Tie nav lēti un pastāv liela iespējamība, ka, iedzerot vienu dienas laikā, drīz vien tiks izdzerts arī nākamais un tev šķitīs, ka pozitīvam efektam nepieciešams izdzert vēl vairāk. Ja šis ieradums – saņemt organisma uzmundrinājumu ar enerģijas dzēriena palīdzību tev ir izveidojies hroniska miega tūkuma dēļ, padomā, kā tavi gulēšanas paradumi ietekmē tavu budžetu. Iespējams bezmaksas risinājums ir katru vakaru doties pie miera nedaudz agrāk. Ja tomēr guli pietiekošu stundu skaitu, tomēr jūties noguris, nākamā enerģijas dzēriena vietā labāk ieplāno vizīti pie ārsta. Ir pietiekami daudz veselības problēmu, kuru dēļ tu vari just nogurumu un spēku izsīkumu, un ārsta apmeklējums var palīdzēt šo problēmu risināšanā.

 

11. Vienreiz lietojamie skuvekļi

Vienreizējie skuvekļi ātri zaudē savu asumu. Nolietoto vietā ir jāiegādājas jauni, un tas ir jādara bieži. Veikalos ir pieejami vairākkārt lietojamie skuvekļi, kuri nemaksā veselu bagātību. Iegādājies šādu skuvekli, un turpmāk tev būs jānomaina tikai nolietotie asmeņi, kurus parasti var iegādāties ļoti lēti. Padoms tieši dāmām – veikalu plauktos atrodamie skuvekļi tiek dalīti “vīriešu” un “sieviešu”, taču to funkcionalitāte nepieder kādam konkrētam dzimumam. Abu veidu skuvekļi vienādi labi tiek galā ar savu uzdevumu. Kompānijas izmanto šo dalījumu “rozā” un “zilajos” skuvekļos mārketinga nolūkos. Neļauj sevi apvest ap stūri un iegādājies cenas ziņā pieņemamāko skuvekli.

 

12. Vienreiz lietojamās kafijas krūzītes

Dažās vietās tiek iekasēta papildus maksa par vienreiz lietojamo kafijas glāzīti. Ja esi regulārs kafijas vai citu karsto dzērienu pircējs, investē vairākkārt lietojamā termokrūzē. Tādos gadījumos iespējams saņemt arī kādu atlaidi dzērienam.

 

13. Kafijas dzērieni līdzņemšanai

Iegādājies sev kafijas aparātu un pagatavo pats savu kafiju līdzņemšanai, kas pamatīgi atmaksāsies.

 

14. Šķēlītēs sagriezti produkti vai atsevišķas porcijas

Tavs šķēlītēs sagrieztais siers vai šķiņķis izmaksās dārgāk, nekā iegādājoties to veselu un sagriežot pašam. Arī pa atsevišķām porcijām iepakotas maltītes ir daudz dārgākas nekā paša gatavotas. Pat uzkodu batoniņus pagatavot ir visai vienkārši, līdz ar to tu pats vari sajaukt kopā sastāvdaļas, kas būs gan veselīgāk, gan maciņam draudzīgāk.

 

15. Nekārtība

Arī nekārtība var ko maksāt. Ja regulāri tiek nozaudēti vadi, lādētāji, rotaslietas, tiek aizmirsts, kur noliktas atslēgas, var nākties maksāt par jaunu šo lietu iegādi. Ja nekārtība pati par sevi nerada motivāciju atbrīvoties no krāmiem, nākamreiz pieraksti katru pazudušo lietu, ko nācies aizstāt ar jaunu, un cik naudas par to ir samaksāts.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.