Apdrošinātājs: Polišu cenu kāpumu bremzēs sīvā konkurence

Būtisku cenu kāpumus visos apdrošināšanas segmentos šogad ierobežos sīvā konkurence apdrošinātāju vidū, intervijā biznesa portālam “Nozare.lv” atzina “Ergo International” valdes loceklis Tomass Šolkopfs, kurš ir atbildīgs par kompānijas biznesa attīstību Centrālās Austrumeiropas valstīs, — vēsta tvnet.lv.

Ja iepriekšējos gados cenas samazinājās visos riska segmentos, tad 2010.gadā apdrošinātāji aizvien vairāk izmantojuši klientu segmentēšanu un cenu diferencēšanu. Piemēram, tiem klientiem, kuri ietilpst noteiktās riska grupās, apdrošinātāji nosaka atbilstošu pakalpojuma cenu.
“Prognozējams, ka šogad šī tendence iezīmēsies vēl spilgtāk, jo būtisku cenu kāpumu visos segmentos ierobežos konkurence apdrošinātāju vidū. Turklāt cenas ir samazinājušās arī ar apdrošināšanu saistītajās nozarēs,” skaidroja apdrošinātājs.
Pēc viņa sacītā, sašaurināt polises segumu vai arī paaugstināt polises cenas varētu būt spiesti tie apdrošinātāji, kuri iepriekš nespēja atrast līdzsvaru starp polises segumu un cenu.
Kopumā, lai prēmiju līmenis atgūtu zaudēto, būšot nepieciešams laiks. “Ergo” prognozē, ka tikai 2013.gadā varēs sasniegt to cenu līmeni, kāds bija 2008.gadā, taču esot jāņem vērā, ka cenu kritums dažādos segmentos pēdējos gados bijis atšķirīgs.

Latvijā patlaban darbojas aptuveni desmit riska apdrošināšanas kompānijas, kā arī vēl piecas kompānijas piedāvā dzīvības apdrošināšanas produktus. Šolkopfa vērtējumā par sīvu apdrošinātāju konkurenci Latvijā liecina tas, ka visos apdrošināšanas produktos tiek tirgū ieviesti arvien jauni produkti un to kombinācijas.
“Protams, spēcīgā konkurence ir izdevīga klientam, jo tā veicina vidējās apdrošināšanas prēmijas jeb polises cenas kritumu un labāku piedāvājumu. Tādēļ cenu kāpums kādā no apdrošināšanas segmentiem notiks vien tajā brīdī, kad ar būtisku disbalansu starp parakstītajām prēmijām un izmaksātajām atlīdzībām jeb ievērojamu resursu trūkumu saskarsies lielākā daļa tirgus spēlētāju. Tā ir normāla prakse arī citu valstu apdrošināšanas tirgos,” uzsvēra Šolkopfs.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.