Ātro kredītu pieprasījums pieaug par 30%

Pēc preču un pakalpojumu cenu salīdzināšanas portāla Gudriem.lv veiktā pētījuma datiem, Ziemassvētku un Jaunā gada gaidīšanas laikā pieprasījums pēc ātrajiem kredītiem pieaug par 30%.

Visbiežāk iedzīvotāji aizņemas no 50 līdz 100 Ls termiņā uz 2 – 4 nedēļām.

„Tā ir ierasta lieta, ka pirms svētkiem iedzīvotāji ātrās kreditēšanas uzņēmumu pakalpojumus izmanto biežāk nekā ikdienā. Summas aizņemties var ātri un naudu kontā saņemt jau pusstundas laikā.”, skaidro Gudriem.lv pārstāvis Dmitrijs Zaznovs. „Pēc mūsu novērojumiem, jaunie klienti gandrīz vienmēr izvēlas ņemt pirmo kredītu bez maksas, turklāt, šāds piedāvājums šobrīd ir 13 no 15 ātrās kreditēšanas uzņēmumiem. Ņemot atkārtotu aizdevumu, klienti visbiežāk atgriežas pie tā paša kreditora, no kura aizņēmās iepriekš.”

Pirmssvētku kredītu bums nepārprotami saistās ar dāvanu iegādi Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam. Portāls Gudriem.lv, kas salīdzina arī interneta veikalu piedāvājumus, norāda, ka vispopulārākie pirkumi šajā sezonā ir parfimērija, rotaļlietas, mobilie tālruņi, grāmatu lasīšanas planšetes un planšetdatori. Gudriem.lv aviobiļešu un viesnīcu cenu salīdzināšanas pakalpojuma dati norāda, ka par 20% pieaudzis ziemas kūrortpilsētu aviobiļešu iegādes skaits un līdzvērtīgi palielinājies arī ceļojumu apdrošināšanu noformēšanas skaits uz šiem galamērķiem.

Dmitrijs Zaznovs: „Ātros kredītus iedzīvotāji bieži ņem tieši gada nogalē, lai atmaksātu parādus, kurus nav izdevies segt gada laikā. Iedzīvotāji uzskata, ka sākt jaunu gadu ar veciem parādiem radiniekiem vai draugiem ir slikta zīme. Pēc mūsu datiem, lielākā daļa kreditēšanas uzņēmumu šogad strādās arī svētku dienās.”

Gudriem.lv un ātrās kreditēšanas uzņēmumu asociācijas pārstāvji uzskata, ka nākamajā gadā pieprasījums pēc ātrajiem kredītiem pieaugs vidēji par 5 – 10%. Šādu pieaugumu iespējams paredzēt, jo, pirmkārt, klienti kļuvuši maksātspējīgāki un labāk apzinās ātro kredītu ņemšanas ērtības. Otrkārt, klientu skaits pēdējo 3 gadu laikā ir krities 2 – 2,5 reizes. Kaut gan tas saglabājies ievērojami augstāks, nekā banku kredītu ņēmēju skaits, kritums ir ievērojams un atbilstošs situācijai tirgū. Treškārt, sākoties uzņēmumu licenzēšanai, nozarē darbu pārtraukuši vairāki aizdomīgi uzņēmumi, kas līdz šim bojāja vispārējo kreditēšanas uzņēmumu tēlu.

Latvijas ātrās kreditēšanas uzņēmumu asociācijas vadītājs, Dāvis Barons, apgalvo: „Tirgus pieaugums nebūs tik vērienīgs, kā 2010. un 2011. gadā. Šajā posmā auga ne tikai klientu, bet arī tirgus spēlētāju skaits, līdz ar to ievērojami palielinājās konkurence. Tā kā konkurences pieaugums spiež uzņēmumus samazināt maksu, turpmāk ātrās kreditēšanas pakalpojumi kļūs vēl pieejamāki patērētājiem.”

Pašlaik asociācijā darbojas 8 uzņēmumi. Dāvis Barons uzskata, ka nākamajā gadā gaidāms asociācijas dalībnieku skaita pieaugums un lielākais uzsvars tiks likts uz patērētāju tiesību aizsardzības jautājumiem.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.