Baltijas valstīs ir atšķirīgas iedzīvotāju iespējas no valsts atgūt samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu

Baltijas valstu starpā Latvijas iedzīvotājiem ir vislielākais finansiālais ieguvums no valsts atgūstamās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļas par izdevumiem medicīnai un iemaksām privātajos pensiju fondos, Igaunijā – par izdevumiem izglītībai, savukārt Lietuvā katrs iedzīvotājs daļu no samaksātā IIN var novirzīt labdarībai un politiskajām partijām, secināts Swedbank Privātpersonu finanšu institūta jaunākajā pētījumā.

 

„Izvērtējot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas un iedzīvotāju ienākumu nodokļa atgūšanas iespējas Baltijas valstīs, nav iespējams viennozīmīgi izcelt iedzīvotājiem labvēlīgāko sistēmu. Katrā valstī pastāv ievērojamas atšķirības ar savām priekšrocībām un trūkumiem,” vērtē Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane.

 

Būtiskākās atšķirības Baltijas valstīs (IIN daļas atgūšanai par 2012. gadu):

 

  1. Baltijas valstīs ir atšķirīgas IIN likmes: 25% Latvijā, 21% Igaunijā, 15% Lietuvā.

 

  1. Igaunijā ir visaugstākais neapliekamais minimums – 101 lats, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks par Latvijā noteikto (45 lati mēnesī). Savukārt Lietuvā ir regresīvais neapliekamais minimums – jo vairāk cilvēks pelna, jo mazāks ir neapliekamais minimums. Piemēram, ja alga iedzīvotājam Lietuvā nepārsniedz 163 latus, neapliekamais minimums ir 94 lati mēnesī, lielākām algām neapliekamais minimums aprēķinā samazinās, bet algām, kas pārsniedz 643 latus, neapliekamo minimumu nepiemēro vispār.

 

  1. Latvijā un Lietuvā atvieglojums par apgādājamo personu var saņemt arī tad, ja ģimenē ir tikai viens bērns. Latvijā šis atvieglojums ir 70 lati par katru bērnu, Lietuvā – 20 lati par pirmo bērnu un divreiz vairāk par katru nākamo bērnu. Igaunijā atvieglojuma apmērs ir vislielākais – 101 lats, taču to maksā tikai sākot ar otro bērnu. Latvijā atvieglojumu var saņemt ne tikai par apgādībā esošiem bērniem, bet arī citiem ģimenes locekļiem.

 

  1. Visērtāk iesniegt deklarāciju ir Igaunijā – gan papīra formātā, gan elektroniski Valsts ieņēmuma dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā, kā arī izmantojot viedtālruņa aplikāciju. Latvijā un Lietuvā deklarāciju iesniegt iespējams tikai papīra formātā un elektroniski VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

 

  1. Iedzīvotājiem, kuriem gada laikā ir bijuši oficiāli ienākumi, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ir iespējas saņemt no valsts pārmaksāto IIN daļu par šādiem attaisnotajiem izdevumiem un saņemtajiem pakalpojumiem (katrai pozīcijai ir noteikti ierobežojumi):

 

  1. Latvijā: izglītība, ārstniecības pakalpojumi, iemaksas privātajos pensiju fondos un uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumos, ziedojumi un dāvinājumi.
  2. Igaunijā: izglītība, hipotekāro kredītu procentu maksājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, ziedojumi un dāvinājumi.
  3. Lietuvā: izglītība, hipotekāro kredītu procentu maksājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos un uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumos.

 

Piemērs atgūstamās IIN daļas aprēķinam par izdevumiem izglītībai

Ja par studijām augstskolā iedzīvotājs ir maksājis 1000 latus gadā, tad vislielāko IIN atmaksu vienā gadā viņš saņemtu Igaunijā – 210 latus, Lietuvā – 150 latus, Latvijā – 37,50 latus, taču Latvijā izglītības izdevumus ir iespējams pārnest uz turpmākajiem 5 gadiem, summa sešu gadu laikā atgūstot 225 lati.

 

 

Piemērs atgūstamās IIN daļas aprēķinam par izdevumiem uzkrājumu veidošanai

Ja iedzīvotājs gada laikā ir izveidojis 240 latu uzkrājumu, iemaksājot naudu privātajā pensiju fondā un/vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšanā, Latvijā šis iedzīvotājs atgūs vislielāko summu – 60 latus, Igaunijā – 50 latus, bet Lietuvā – 36 latus. Jāņem vērā, ka Igaunijā iespējams atgūt samaksātā IIN daļu tikai par veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos, savukārt, Latvijā un Lietuvā – arī par iemaksām uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumos.

 

Piemērs atgūstamās IIN daļas aprēķinam par izdevumiem hipotekārā kredīta procentu maksājumiem

Iedzīvotāji Igaunijā un Lietuvā var saņemt IIN daļas atmaksu arī par sava mājokļa hipotekārā kredīta procentu maksājumiem. Ja cilvēks gadā samaksā aptuveni 500 latus par hipotekārā kredīta procentiem, Igaunijā iespējams atgūt 105 latus un Lietuvā – 75 latus.

 

  1. Lietuvā ikviens nodokļu maksātājs, ik gadu iesniedzot deklarāciju, var novirzīt 2% no samaksātā IIN kādai labdarības vai bezpeļņas organizācijai un 1% no samaksātā IIN sev simpatizējošai politiskai partijai.
Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.