Ceļu satiksmes negadījumi dzīvnieku dēļ. Kā mēs varam mainīt esošo situāciju?

Pirms gadiem pieciem, skaistā vasaras vakarā ar ģimeni mērojām ceļu gar Bīriņiem mājup no jūras. Jau labu laiciņu bijām ievērojuši un priecājāmies par priekšā braucošā šoferīša auto vadīšanas manieri – šoferis bija pieklājīgs un laipns, ikreiz perfekti izpildot manevrus uz ceļa, gluži, kā nupat absolvējis autoskolu. Lieki sacīt, ka automašīnas vadītājs ne reizi nepārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, lai gan pāris epizodēs citu autovadītāju neapdomīgās rīcības dēļ šis šoferis bija spiests strauji bremzēt un veikt pa kādam asākam manevram. Ar zināmu apbrīnu vērojām viņa savaldību šajās situācijās.

Un pēkšņi notika kas negaidīts – mežainā apvidū šā šoferīša vadītajam spēkratam tieši priekšā izskrēja buciņš. Šoferis strauji mēģināja griezt auto pa kreisi, tomēr no sadursmes izvairīties neizdevās. Labi, ka pretim nebrauca cits auto! Dzīvnieciņš, protams, gāja bojā uzreiz, bet arī ģimeni, kas vadīja šo auto, bija žēl. Apstājāmies. Visi bijām vieglā šokā par notikušo, un arī šīs ģimenes mašīna diemžēl bija smagi sasista.

Dzīvnieks ceļā mēdz izskriet, absolūti negaidot. Turklāt Latvija ir valsts, kur visapkārt ir meži, – tajos mīt ļoti daudz un dažādu dzīvnieku sugu! Statistika liecina, ka negadījumu skaits uz ceļiem, kurus izraisījuši dzīvnieki, kļūst arvien lielāks. Tādēļ mani jo vairāk izbrīna fakts, ka OCTA apdrošināšana šajos gadījumos ir liegta. Ja tā padomā – traģikomiska loģika… Protams, pēc teorijas ir tā – ja būšu vainīgs ceļu satiksmes negadījumā, tad cietušajam izmaksās noteiktu atlīdzību no manas apdrošināšanas kompānijas. Un otrādi. Tikai diemžēl meža dzīvniekiem nav apdrošināšanas kompānijas un tie nav „trešās personas”.

Nu ko, nolēmu papētīt tuvāk, kādas alternatīvas un skaidrojumi šai problēmai man kā topošajam klientam tiek piedāvāti. Lai izprastu problēmu un tās risinājumus no A līdz Z, sevi iepazīstinu kā topošo autovadītāju, kas līdz šim nav saskāries ar apdrošināšanas polisēm. 

Sazinoties ar manapolise.lv pārstāvjiem, tiek respektēta mana nezināšana un laipni top paskaidrots: „OCTA (obligātā civiltiesiskā atbildība) ir obligātā apdrošināšana, kas ir transportlīdzekļa īpašnieka vai tiesīgā lietotāja atbildība par ceļu satiksmes negadījumā nodarīto zaudējumu trešajai personai. Tā iekļauj vien pamata apdrošināšanas paketi, kuru izstrādājusi LR likumdošana un tā visām apdrošināšanas sabiedrībām ir vienāda, tas nozīmē, ka izdevīgākā OCTA polise ir lētākā polise.” Jā, bet kādas ir alternatīvas, ja es tomēr vēlos nodrošināties pret ceļu satiksmes negadījumiem, kurus OCTA nesedz? Piemēram, dzīvnieku izraisītus? Saņemu atbildi, ka tad ir jāiegādājas vienotā polise OCTA + KASKO, kas ļoti robustos un aptuvenos skaitļos izmaksās apmēram Ls 300. Taču vairakkārt tiek uzsvērts, – šī summa variē, atkarībā no automašīnas vērtības. Paldies! Izrādās, izeja ir! Mans līdz šim no masu medijiem gūtais iespaids, ka „dzīvnieku problēmai” uz Latvijas autoceļiem nav risinājuma, izplēn ātri vien.

Un vai tad es būšu drošībā? Izrādās, atkal kāda „nianse” – ja iegādājos KASKO ar pašrisku, tad gadījumā, ja zaudējumi tiek novērtēti summā, kas mazāka par Ls 100, tā netiks atmaksāta un būs jāsedz man pašai. Tādēļ labāk ņemt KASKO bez pašriska, bet tas, protams, būs nedaudz dārgāk.

Epiloga vietā…

Rodas pārdomas, vai tajās jomās, kur gandrīz vienmēr ir iesaistīta cilvēku veselība un pat dzīvība, primāri nebūtu jāpadomā tieši par šīm divām lietām?

Varbūt LR likumdošanas ietvaros būtu jāpārskata šis aspekts un apdrošināšanas kompānijām šādos gadījumos būtu jēgpilni (un galvenais – cilvēcīgi) izskatīt katru negadījumu individuāli un lemt par nepieciešamību piešķirt atlīdzību? Ja nav iespējams atmaksāt visus gadījumus, varbūt ir vērts padomāt par kompromisa iespējām.

Jāpiebilst, ka vairumā citu valstu obligātās apdrošināšanas polises ietvaros ir punkts arī par dzīvnieku izraisītu negadījumu atlīdzības piešķiršanu. Apdrošināšanas nozares pārstāvji apstiprina šo faktu, un piebilst, ka vairumā citu valstu OCTAs ir arī daudz dārgākas, kas principā varētu atbilst vienotās polises izmaksu vidējai summai. Un nav tā, ka autovadītājs Latvijā netiek pasargāts vispār. Risinājums šādiem gadījumiem ir. Tā ir vienotā polise.

Raksta autore : Linda

 

Gudriem.lv iesaka:

Ja Tev nepieciešama automašīna neilgam laikam un nevēlies aizņemties to no radiniekiem vai draugiem, atrodi izdevīgāko auto nomas piedāvājumu pie mūsu partneriem  – Discover Car Hire!

Gudriem.lv,
Raksts publicēts Autovadītājiem ar šādiem atslēgas vārdiem: , , , , , , , , .