Dombrovskis atklāj, kad gaidāma nodokļu samazināšana

Nodokļu samazināšana varētu notikt 2013.gadā, intervijā laikrakstam «Biznes&Baltija» atzīst Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, vēsta apollo.lv.

Viņš norāda, ka šogad un 2012.gadā Latvijai jāpanāk Māstrihtas kritēriju izpildi budžeta jomā (deficīts mazāks par 3% no iekšzemes kopprodukta), līdz ar to nodokļu samazināšana netiek plānota.

«2012.gada budžets būs pēdējais, saistībā ar kuru mēs nodarbosimies ar fiskālo konsolidāciju. Par stimulējošiem pasākumiem varēsim runāt, tikai sākot no 2013.gada,» situāciju raksturo premjers.

Viņš akcentē, ka jau iezīmēti nodokļu sistēmas reformas virzieni – nodokļu slogs tiks pārcelts no darba ņēmējiem uz patēriņu un īpašumu. Līdz ar to plānota iedzīvotāju ienākumu nodokļa samazināšana un neapliekamā minimuma palielināšana.

Komentējot pārmetumus valdībai par konsolidācijas pasākumu veikšanu uz nodokļu maksātāju rēķina, Dombrovskis norāda, ka kopš 2008.gada divas trešdaļas konsolidācijā veido izdevumu samazināšana, bet trešdaļu – ieņēmumu palielināšana.

Analizējot situāciju pensiju jomā, premjers informē, ka patlaban Labklājības ministrija strādā pie nepieciešamajiem priekšlikumiem sociālā budžeta stabilizācijai. «Pensiju problēmu mēs nevarēsim ignorēt. Protams, saistībā ar to izskan daudz skaļu apgalvojumu – sākot ar to, ka samazinājums būs 20%-50%, bet pensiju vecums tiks paaugstināts līdz 70 gadiem, un beidzot ar ieslīgšanu citā galējībā, ka neko nevar darīt un visur ir «sarkanās līnijas».«

Kā prognozē Dombrovskis, diskusija par pensijām kļūs konstruktīvāka, kad tiks saņemti ekspertu vērtējumi.

Vērtējot iespējas pārdot valstij piederošos uzņēmumus, Ministru prezidents skaidro, ka šie ieņēmumi neietekmētu budžeta deficīta līmeni. Privatizācijas ieņēmumus varētu ieskaitīt speciālā fondā, ar kura palīdzību stimulētu uzņēmējdarbību.

Valsts uzņēmumu privatizācijā tiek izskatīti divi jautājumi – bankas «Citadele» pārdošana, kā arī iespējamā valstij piederošo kapitāldaļu «Lattelecom» un «Latvijas Mobilajā telefonā» privatizācija, ja tiks saņemts izdevīgs piedāvājums.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.