Efektīvi veidi, kā ietaupīt naudu

Nauda neapšaubāmi spēlē lielu lomu katra cilvēka dzīvē, taču dažādas ķibeles un neparedzēti tēriņi var kardināli pasliktināt pat šķietami labu finansiālo situāciju. Šādām situācijām nepieciešams gatavoties un nodrošināties jau laikus, veidojot iekrājumus. Turpinājumā vairāki padomi, kā kontrolēt savus tēriņus un ietaupīt.

1. Neglabā nevajadzīgās mantas, bet pārdod tās

Bieži vien cilvēki mājās glabā mantas, kuras iegādātas neapdomīgi un impulsīvi, turklāt pēc tam tās nemaz netiek izmantotas. No šādu lietu iegādes vajadzētu izvairīties pavisam, taču ja nevajadzīgā lieta tomēr iegādāta, mēģini to pārdot. Šobrīd ir pieejamas neskaitāmas interneta vietnes, kurās iespējams pārdot dažādas mantas, turklāt iegūto naudu varēsi izmantot racionālākiem mērķiem.

 

2. Izmanto veikalu punktu un atlaižu programmas

Daudzi veikalu tīkli piedāvā uzkrāt punktus vai naudu par katru veikto pirkumu, izsniedzot klienta karti, kurai var pieteikties elektroniski vai uz vietas veikalā. Izveido e-pasta kontu, kas paredzēts tikai un vienīgi dalībai punktu un atlaižu programmās, lai saņemtu informāciju ar akcijām un īpašajiem piedāvājumiem. Iekrātos punktus vai naudu varēsi izmantot dažādiem pirkumiem. Iegaumē, ka iegūtos punktus racionālāk ir izmantot tikai tādiem pirkumiem, kas tev tiešām ir nepieciešami!

 

3. Izveido iepirkumu sarakstu un ievēro to

Pirms dodies iegādāties pārtiku, izveido iepirkumu sarakstu. Iepirkumu sarakstu veidošana ir viens no visvienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā ietaupīt naudu un iegādāties tikai nepieciešamās preces. Iepērkoties bez iepirkumu saraksta, cilvēkam ir tendence veikt neplānotus un nevajadzīgus pirkumus, kā rezultātā nauda ir iztērēta par lietām, kuras nemaz nav vajadzīgas. Atceries, ka pēc iepirkumu saraksta izveidošanas ir svarīgi to stingri ievērot, pretējā gadījumā saraksta veidošana zaudē jēgu. 

 

4. Revidē sava skapja saturu

Pārskati sava skapja saturu un atlasi visus apģērbus, kuri vairāk netiek izmantoti. Nevajadzīgos apģērbus iespējams pārdot lietoto apģērbu veikaliem vai tādās interneta vietnēs kā eBay. Šādā veidā tu ne tikai atbrīvosi skapi no nevajadzīgā, bet arī iegūsi papildus naudas līdzekļus. Vai zināji, ka skapja revīzija arī pozitīvi ietkmē cilvēka psiholoģisko stāvokli?

 

5. Atver kontu citā bankā un iegūsti labumus

Mūsdienās bankas piedāvā daudz un dažādus labumus, lai pievilinātu jaunus klientus, piemēram, mazākas procentu likmes vai 0 EUR komisijas maksu tavam krājkontam. Rūpīgi izpēti un salīdzini banku piedāvātos produktus un pakalpojumus, un izvēlies sev piemērotāko risinājumu. Ir pat bankas, kas piedāvā dažadus bonusus tikai par to vien, ka tiek atvērts konts konkrētajā bankā.

 

6. Izvairies no ātri pagatavojamiem ēdieniem un ātrās ēdināšanas restorāniem

Atturies no maltītes ieturēšanas ātrās ēdināšanas restorānos un ātri pagatavojamo ēdienu, piemēram, saldētas picas u.c., gatavošanas mājās. Labāk velti stundu laika, lai pats pagatavotu kaut ko vienkāršu un veselīgu. Šādi tu ne tikai ietaupīsi naudu, bet arī rūpēsies par savu veselību, kas būs pat vērtīgāk par naudas ietaupījumu.

 

7. Nomaini vecās kvelspuldzes pret LED vai CFL spuldzēm

Samazinot patērēto elektrības daudzumu, ir iespējams ievērojami ietaupīt naudu. Padari savu mājokli energoefektīvāku, aizvietojot vecās spuldzes ar LED vai CFL spuldzēm. Lai gan šīs spuldzes maksā dārgāk, tās patērē mazāk elektrības, kā arī kalpo ilgāk nekā parastās spuldzes. Šādā veidā tu varēsi ietaupīt naudu un visticamāk saņemsi mazāku elektrības rēķinu.

 

8. Izdzēs maksājumu karšu datus interneta veikalu kontos

Lai taupītu laiku, cilvēki mēdz reģistrēt maksājumu karšu informāciju savos interneta veikalu kontos, kuros tie iepērkas. Šāds iepirkšanās veids ir vienkāršs un ātrs – pirkums ir tikai dažu peles klikšķu attālumā, tomēr šāda iepirkšanās bieži rezultējas nevajadzīgu lietu iegādē. Lai izvairītos no šādiem pirkumiem, labāk izdzēs maksājuma karšu informāciju no tiem interneta veikalu kontiem, kuros esi to reģistrējis. Tādejādi katru reizi, kad gribēsi kaut ko iegādāties, tev vajadzēs ievadīt maksājuma informāciju no jauna, kas, protams, ir diezgan laikietilpīgs un pat kaitinošs process. Labā ziņa ir tā, ka šīs papildus darbības sniedz tev laiku apdomāties, vai konkrētais pirkums tiešam ir nepieciešams. Ja nolemsi, ka pirkums tomēr nav vajadzīgs, būsi izvairījies no liekiem tēriņiem.

 

9. Salīdzini cenas veikalos

Lielākā daļa cilvēku iepērkas vienā un tajā pašā  lielveikalā, pat nenojaušot, ka tās pašas preces par izdevīgākām cenām iespējams iegādāties citur. Sagatavo sarakstu ar lietām, kuras vēlies iegādāties, un salīdzini cenas dažādos veikalos. Ar laiku tu sapratīsi, kādas preces dažādos veikalos ir izdevīgāk iegādāties, tādejādi ietaupot naudu. Vai zināji, ka dažādas preces lēti un izdevīgi var iegādāties kolektīvās iepirkšanās portālos? Salīdzināt dažādu kuponātoru piedāvājumus vari šeit.

 

10. Izvairies no kredītkaršu izmantošanas

Kredītkaršu lietotāji bieži krīt impulsīvu pirkumu kārdinājumā. Atceries, ka kredītkarti vajadzētu izmantot tikai ārkārtas situācijās, tādēļ ieteicams kredītkartes glabāt drošā vietā mājās, nevis naudas makā. Atstājot kredītkarti naudas makā, bieži tiek izdarīti nelietderīgi pirkumi un nauda tiek iztērēta bezjēdzīgi, turklāt tev būs jāmaksā komisijas maksa par iztērēto kredītlimitu. 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.