Fotoradari neapdrošinātus un bez tehniskās apskates pārkāpumus sāks fiksēt jau oktobrī

Valsts policija, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) un CSDD vienojušies par vēl ciešāku sadarbību, lai izskaustu neapdrošinātu un bez derīgas tehniskās apskates transportlīdzekļu piedalīšanos ceļu satiksmē. Šobrīd jau noslēgts līgums par fotoradaru programmatūras pilnveidošanu, kas ļaus fotoradariem uz ceļiem fiksēt šos ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus jau oktobra beigās.
            Analizējot ar fotoradariem fiksētos atļautā ātruma pārkāpumus, secināts, ka vidēji 4 no 100 pārkāpējiem ceļu satiksmē piedalījušies arī bez OCTA un vidēji 3 no 100 bez tehniskās apskates. 
Speciāla fotoradaru programmatūra OCTA un tehniskās apskates esamību transportlīdzekļiem pārbaudīs LTAB un CSDD datubāzēs. Ja tiks konstatēts pārkāpums, transportlīdzekļu īpašniekiem sods par pārkāpumu tiks nosūtīts pa pastu, piemērojot minimālo naudas sodu – par braukšanu bez OCTA – 60 lati, bet par braukšanu bez tehniskās apskates – 40 lati. Ja fotoradars vienam transportlīdzeklim fiksē vairākus pārkāpumus, sods tiek piemērots tikai par lielāko pārkāpumu.
Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: “Saskaņā ar LTAB aprēķiniem, šobrīd ceļu satiksmē piedalās apmēram 3% neapdrošinātu transportlīdzekļu. Saskaņā ar speciālistu novērojumiem, starp autovadītājiem ar agresīvu braukšanas stilu un ieradumu transportlīdzekli vadīt alkohola reibumā biežāk ir tādi, kas brauc arī bez OCTA. To pamato jau fiksētie rādītāji par pārkāpējiem, kuri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Šie autovadītāji, neskatoties uz sabiedrības izglītošanu, joprojām neapzinās patiesos riskus, kuriem sevi pakļauj – zaudējumi būs jāatlīdzina cietušajiem no saviem līdzekļiem.
Jāmin, ka par neapdrošināta transportlīdzekļa izraisītu ceļu satiksmes negadījumu cietušajiem zaudējumu atlīdzības tiek segtas no OCTA garantijas fonda, kurā iemaksas tiek veiktas no apzinīgo transportlīdzekļu īpašnieku iegādātajām OCTA polisēm, bet pēc tam regresa kārtībā atgūtas no vainīgā transportlīdzekļa vadītāja vai īpašnieka.

 

Gudriem.lv iesaka:

Ja Tev nepieciešama automašīna neilgam laikam un nevēlies aizņemties to no radiniekiem vai draugiem, atrodi izdevīgāko auto nomas piedāvājumu pie mūsu partneriem  – Discover Car Hire!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas, Autovadītājiem.