Gudrais padoms – kā mājas apstākļos izgatavot ziepes?

Šoreiz Gudrā Padoma konkursā laimēja Biruta Kalniņa, kura mums iesūtīja padomu – kā mājas apstākļos izgatavot ziepes. Par iesūtīto padomu Biruta saņem relaksējošu masāžu 15 Ls vērtībā, ko nodrošina portāls PērkamKopā.lv

“Iemācoties gatavot ziepes mājās, Tu iegūsi trīskāršu labumu: pirmkārt – tās kalpos kā noderīga un neparasta dāvana, otrkārt – ziepju gatavošana ir lieliska nodarbe ziemas vakariem, treškārt – Tu ietaupīsi naudu. Ziepju vārīšana ir ļoti viegls un jautrs process. Kopā ar meitu to darām reizi nedēļā.

 

Tev būs nepieciešams: bērnu ziepes – jo vienkāršākas, jo labāk; eļļa bez izteikta aromāta, piemēram, olīvu, vīnogu kauliņu, mandeļu; vitamīna E šķidrums; ūdens; ēteriskās eļļas; sausas rožu vai kliņģerīšu ziedlapiņas.

 

Būs nepieciešami arī trauki:

mazs alumīnija katliņš, liels kastrolis, ēdamkarote, tējkarote; plastmasas konteineri pārtikas uzglabāšanai, smilšu rotaļu veidnes.

Izgatavošanas process:

1. Iemērc ziedlapiņas aukstā ūdenī uz 10-15 minūtēm.

2. Sarīvē gabaliņu bērnu ziepju (120 g).

3. 2-3 tējkarotes bāzes eļļas ielej alumīnija katliņā. Katliņu ieliek kastrolī, kas piepildīts ar ūdeni un silda uz mazas uguns. Pievieno tējkaroti E vitamīna.

4. Uzkarsē eļļu ūdens peldē  - 7-10 minūtes.

5. Pievieno ziepju pārslas. Kad tās sāk kust, lēnām ielej tādu pašu daudzumu karsta ūdens.

6. Kad masa sāk līdzināties karstai mīklai, pievieno ēdamkaroti ziedlapiņu un divus vai trīs pilienus ēteriskās eļļas – atkarīgs no vēlamā aromāta.

7. Ielej maisījumu plastmasas konteineros un bērnu smilšu formiņās – sanāks daži ziepju gabaliņi dažādās formas.

8. Ziepes sacietēs divu – trīs stundu laikā. Lai izņemtu tās no pamatnes, ziepes uz minūti iemērc karstā ūdenī.

9. Liek ziepes uz paplātes un ļauj žūt 5-7 dienas.

Šī recepte ir ļoti izdevīga – tā ļaus Tev izgatavot vienkāršas, bet ļoti labas ziepes. Piešaujot roku, varēsi eksperimentēt jau ar dažādām faktūrām un piedevām.

Balva nākamajam padomam – suši komplekts 10 Ls vērtībā. 

Padomus raksti te, vai arī izveido diskusiju mūsu forumā.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.