Iedzīvotāju tēriņu kāpums joprojām neizteiksmīgs

2011.g. februārī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1.4%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kas varētu likties labs rādītājs. Be apgrozījuma kāpums galvenokārt noticis uz degvielas tirdzniecības rēķina, pārējo nepārtikas preču apgrozījums pieauga vien par 0.3%, pārtikas preču – par 0.2%. Turklāt mazumtirdzniecības apgrozījums krita iepriekšējos 4 mēnešus, un februāra kāpums kompensē tikai janvāra sarukumu, — uzskāta Lija Strašuna, Swedbank vecākā ekonomiste.

Mazumtirdzniecības gada izaugsmes temps arī ir diezgan neizteiksmīgs, vien 3.6% (bez degvielas 5.4%). Šo ziemu mazumtirdzniecības apgrozījumu noteikti ietekmēja pieaugušie komunālie rēķini (gan salīdzinoši aukstāka laika, gan tarifu un nodokļu kāpuma dēļ), kā dēļ citu preču un pakalpojumu patēriņam palika mazāk naudas.

Šogad sagaidāms lēns nodarbināto skaita un algu kāpums, kas balstīs mājsaimniecības patēriņu un mazumtirdzniecības apgrozījuma izaugsmi. Arī jauno kredītu izsniegšana pakāpeniski kļūst aktīvāka līdz ar ekonomiskās situācijas un banku rentabilitātes uzlabošanos. Tajā pat laikā zināmas bažas rada patērētāju noskaņojums, kas jau aptuveni pusgadu svārstās ap vienu līmeni. Tas liecina par zināmu iedzīvotāju piesardzību tēriņos. To ietekmē nodokļu paaugstinājumi un tam sekojošais cenu kāpums, kas nostiprina arī inflācijas gaidas – tas šogad ierobežos mājsaimniecības patēriņa izaugsmi.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.