Izdevīgākie depozīti februārī

Pēc Gudriem.lv datiem, šogad nedaudz samazinājušās depozītu procentu likmes. Lūk pieci tagad izdevīgākie depozīti, ar termiņu viens gads un depozīta summu 1000 latu:

1. PrivatBank Ātrais depozīts – 3,5%

2. PrivatBank Multivalūtu depozīts – 3,5%

3. Trasta komercbanka Depozīta noguldījums – 3%

4. Norvik banka Depozīts ”Maksimālais” – 2,75%

5. Latvijas Pasta banka Ātrais depozīts – 2,6%

Tikai 2 mēnešus atpakaļ visi pieci ienesīgākie depozīti Latvijā bija ar ienesīgumu vismaz 3%, taču patlaban redzams, ka likmes nokritušās līdz 2,6%. Atgādinām ekspertu prognozes – 2012. gadā nav gaidāms depozītu likmju pieaugums, turklāt līdz gada beigām depozītu ienesīgums var samazināties līdz pat 1 – 1,5%.
Gudriem.lv pētījumā atklāts, ka sarūk arī eiro depozītu procentu likmes. Lūk pieci patlaban izdevīgākie depozīti, ar termiņu viens gads un depozīta summu 1000 eiro:

1. PrivatBank Ātrais depozīts – 3,75%

2. PrivatBank Multivalūtu depozīts – 3,75%

3. Reģionālā investīciju banka Depozīts – 3,4%

4. Trasta komercbanka Depozīta noguldījums – 3,25%

5. SMP Bank Parastais depozīts – 3,2%

Pirms diviem mēnešiem ienesīgākie Latvijas eiro depozīti bija ar procentu likmēm 3,8, bet februāra beigās tās ir sarukušas līdz 3,75. Eksperti uzskata, ka eiro depozītu procentu likmes vēl kādu laiku paliks zemas.
Piedāvājam pāris universālus padomus cilvēkiem, kuri apsver iespēju noguldīt līdzekļus depozītā:


1. Izvēloties depozīta valūtu (eiro, lats vai dolārs) jāizvērtē valūtas riski, tāpēc prātīgāk ir veidot depozītu uz neilgu laika periodu – 3-6 mēnešiem;


2. Atcerieties, ka valsts garantē 70 tūkstošus latu lielu noguldījumu atgriešanu. Lielāka summa ir jūsu pašu risks;


3. Nekādā gadījumā neuzticieties uzņēmumiem, kuri nav licencēti noguldījumu pieņemšanai no iedzīvotājiem. Pēdējā laikā Latvijā aktivizējusies kompānija „MMM 2011”, kura sola neticamu peļņu no noguldījumiem. Atcerieties bēdīgo pieredzi pirms vairākiem gadiem, kad šis pats uzņēmums apkrāpa miljoniem savu noguldītāju, padarot tos par MMM finanšu piramīdas upuriem;


4. Apsveriet strukturēto depozītu iespēju, kuru piedāvā lielākās bankas. Šādu depozītu ienesīgums ir piesaistīts metālu, naftas, dažādu izejvielu un citu aktīvu aktuālajām cenām, kurām ir tendence strauji augt. Ar šādiem depozītiem var nopelnīt pat 10 – 15% gadā.


Noderīga saite:
Kāds mūsu lasītājs atsūtījis saiti uz dokumentālo filmu krievu valodā, kurā atgādināts kā darbojās MMM finanšu piramīda: http://www.youtube.com/watch?v=Gvtwinwf3gU

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Biznesam.