Ja Tevi darbā apspiež, dodies uz konsultāciju pie darba tiesību eksperta!

Martā notiek Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) informatīvā kampaņa „Nomet nastu!” – tās mērķis ir informēt sabiedrību par darba likumdošanas jautājumiem, organizējot bezmaksas konsultācijas darba likumdošanā gan Rīgā, gan reģionu centros.


Pēc nesen veiktās SKDS aptaujas datiem, 37% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi uzsākt darba attiecības, nenoslēdzot darba līgumu. Aptaujas rezultāti parāda arī, ka darba ņēmēji ir gatavi brīvprātīgi atteikties no savām darba tiesībām, piemēram, 63% mēdz strādāt neapmaksātas virsstundas, bet 39% ir gatavi atteikties no ikgadējā atvaļinājuma.  


Informatīvās kampaņas ietvaros portāla Draugiem.lv lietotājiem ir pieejama interaktīvā spēle, kuru izspēlējot var uzzināt kas darba vietā jādara dažādās problemātiskās situācijās, lai darba ņēmējs sevi aizsargātu. Spēle atrodama šeit: www.nometnastu.lv.


Konsultējot darba ņēmējus visā Latvijā, LBAS darba tiesību speciālisti atzīst, ka šobrīd visbiežāk saņem jautājumus par to, kā rīkoties viskritiskākajos gadījumos, piemēram, kad notikusi nepamatota atlaišana vai nav izmaksāta darba alga. Tomēr ir svarīgi, ka darbinieks pēc palīdzības vēršas tiklīdz ir saskāries ar kādu darba tiesību pārkāpumu. Kampaņas ietvaros LBAS skaidros, kuros gadījumos ir jāapsver iespēja vērsties pie konsultanta un kādu palīdzību var sagaidīt.


Bezmaksas konsultāciju var saņemt LBAS telpās Rīgā un reģionu centros, iepriekš piesakoties pa e-pastu: lbas@lbas.lv.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Esi uzmanīgs!.