Kā ietaupīt simtiem latu uz dzērienu rēķina

Par šīs „Nedēļas gudrā padoma” konkursa uzvarētāju ir kļuvusi Diāna L., kura mums atsūtīja recepti lētu un veselīgu dzērienu izgatavošanai mājas apstākļos. Kā teic pati Diāna, šādi viņa ietaupa vismaz 200 latus gadā. Par atsūtīto padomu Diāna saņem dāvanu karti masāžai 15 latu vērtībā. Par balvu pateicamies portālam Perkamkopa.lv.

„Pirms diviem gadiem es atteicos no veikalos nopērkamajiem dzērieniem – sulām un gāzētajiem dzērieniem, un sāku gatavot tos sev mājās. Pēc gada, joka pēc, ar kalkulatoru piesēdu un aprēķināju, ka visa mana lielā ģimene šajā gadā ietaupīja ap 350 latiem! Drīz būs vasara, kurā jāsapērk viegli sasaldējamas svaigas ogas. Ogas vislētāk iegādāties iznāk Nakts tirgū (pie Centrāltirgus, Spīķeru kvartālā) un saldēšanai vislabāk der upenes, dzērvenes, mellenes, avenes un zemenes. Ērkšķogas un ķiršus saldēt es neieteiktu. Ogas jāsafasē plastikāta maisiņos vai plastmasas trauciņos, nelielās porcijās un jāsaliek saldēšanas kamerā.


Rudenī krājumus var sākt lietot (vasarā šo pašu recepti es lietoju svaigām ogām). Ņem aptuveni 100 gramus ogu, ieliec 1,5 litra tilpuma traukā un aplej ar verdošu ūdeni tikai tik daudz, lai tas nosedz ogas. Pagaida 5 minūtes un ar stampiņu vai dakšiņu ogas saspaida tādā kā putriņā. Pēc tam aplej šo putriņu ar aukstu ūdeni un atstāj līdz nākamajam rītam, kad ir gatavs gards dzēriens visai ģimenei. Protams, ka pēc garšas var pievienot cukuru vai medu, lai gan mēs esam raduši pie ogu dabiskajām garšām.


Parēķināsim ietaupījumu! 1,5 litrs sulas vai gāzēta dzēriena, kurš turklāt nav veselīgs, maksā aptuveni 80 – 90 santīmus. Ja rēķinam, ka ģimene izdzer vienu šādu iepakojumu dienā, mēnesī ietaupījums ir 24 – 26 lati. Saldētu ogu dzēriena izmaksas ir šādas: kilograms upeņu maksā aptuveni 1,60 Ls (jāpērk kad ogas vislētākās), tātad vienai dzēriena porcijai (1,5 l) iztērējam apmēram 16 santīmus.


Lai jūs nemulsina, ka 100 grami ogu uz 1,5 l dzēriena izklausās ļoti maz! Ja dzēriens ievelkas visu nakti, tas patiesi iznāk piesātināts, bet kas pats galvenais – veselīgs un dabisks. Būtiski, ka šādi arī mazinās iepakojumu nonākšana atkritumos un tādējādi saudzējam vidi. Ja pievienojam ogām iztērētajiem 16 santīmiem par ūdeni un elektrību notērētos apmēram 4 santīmus, par 1,5 litru dzēriena maksājam 20 santīmus un uz katru šādu tilpumu ietaupam 60 – 70 santīmus, kas gadā veido 240 latus. Šo summu lieliski var iztērēt citur, savam priekam!”

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas, Gudrās informācijas kumosiņš.