Kā ietaupīt vairāk par 50% no ceļojumu izmaksām?

Kā vēsta Swedbank privātpersonu finansu institūta pētījuma dati, šogad katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs plāno doties ārpus valsts. 23% aptaujas dalībnieku plāno doties uz Eiropas valstīm, bet 5% – uz tālākiem reģioniem. Gudriem.lv sadarbībā ar Swedbank piedāvā 10 vērtīgus padomus, kā ietaupīt 50% un vairāk naudas ceļojuma iegādē un tā norises laikā.
1.Nosaki brauciena un atvaļinājuma kopējo budžetu. Ceļojuma budžets, tāpat kā citi tēriņi, ir jāplāno laicīgi. Pareizākais – sadalīt šo summu un katru mēnesi atlikt noteiktu naudu braucienam.
2. Izvēlies savam budžetam atbilstošu ceļojumu. Tie Gudriem.lv kuponu sadaļas lietotāji, kuri iegādājas ceļojumus kuponu piedāvājumos, zina, ka kuponos piedāvātie ceļojumi ir lieliski ekonomiskam ceļojumam. Piemēram, nedēļa Turcijā Tev un draugam izmaksās tikai 88 Ls  Vai dodies uz saulainajiem Karpatiem tikai par 76 Ls
3. Ja vēlies ceļojumu plānot paša spēkiem, sāc to darīt jau vismaz 2 – 3 mēnešus iepriekš, lai varētu paspēt iegādāties izdevīgākos piedāvājumus. Laicīgi rezervēta viesnīca var samazināt tavus izdevumus līdz pat 70% no pamatcenas. Gudriem.lv piedāvā tev informāciju no 34 viesnīcu rezervēšanas portāliem. Runājot par lidojumiem, rezervējot avio biļetes laicīgi, Tu vari ietaupīt līdz pat 50% no biļetes pamatcenas. Gudriem.lv piedāvā tev informāciju no 600 aviouzņēmumiem visā pasaulē.
4. Ceļojuma veselības apdrošināšana ir vēlama ikvienam. Mums liekas, ka nekas slikts taču nenotiks, taču ir lietas, ko nevaram prognozēt – traumas, saules apdegumi, saindēšanās ar pārtiku vai pat apendicīta plīsums. Salīdzini ceļojumu apdrošināšanu un izvēlies izdevīgāko. 15 – 30 EUR par veselības apdrošināšanu ceļojumam uz Eiropas kūrortiem taču ir pavisam pieņemama cena par mieru un drošību.
5. Neaizmirsti ceļojuma budžetā bez viesnīcas un lidojuma maksas iekļaut arī ekskursiju, atpūtas, restorānu, suvenīru iegādes un citas izmaksas. Ievies noteiktu izmaksu limitu katrai šai aktivitātei un centies to nepārsniegt.
6. Pirms došanās uz izvēlēto valsti, uzzini kādi apmaksas veidi tur ir populārākie un kādas maksājumu kartes pieņem viesnīcā, veikalos un bāros. Pirmkārt, uzzini, cik bieži un kādu banku bankomāti ir izvietoti vietā, uz kuru Tu dodies. Otrkārt, cik lielu komisijas maksu ņem dažādu banku bankomāti par skaidras naudas izņemšanu.
7. Samaini daļu skaidras naudas un vajadzīgo valūtu jau iepriekš. Izvairies no valūtas maiņas lidostās, jo tur vienmēr būs pats neizdevīgākais kurss.
8. Parūpējies par savas naudas drošību ceļojuma laikā. Līdzi ņem vismaz divas norēķinu kartes, kurās vienādās daļās sadali ceļojumam paredzēto naudu. Ja vienu no kartēm nozags, vai to nozaudēsi, varēsi to droši bloķēt un lietot otru norēķinu karti. Skaidro naudu glabā vai nu viesnīcas seifā, vai arī speciālā jostā, kuru nēsā zem apģērba. Vislielāko vērību pievērs skaidras naudas izņemšanai no bankomāta – neievadi bankomātā PIN kodu, ja blakus atrodas citi cilvēki.
9. Noteikti iegaumē savas bankas tālruņa numuru! Tas tev noderēs, ja zādzības vai nozaudēšanas gadījumā nāksies bloķēt karti, kā arī citu neparedzamu gadījumu novēršanā, piemēram, ja Tava karte nezināmu iemeslu dēļ ir bloķēta. Noteikti uzzini un turi pa rokai arī šīs valsts neatliekamās palīdzības tālruņa numurus.
10. Saglabā visus čekus un pēc atgriešanās mājās aprēķini ceļojuma izdevumus. Pārbaudi visus maksājumus, kurus esi veicis veikalos u.c. vietās, lai pārliecinātos, ka no konta noņemta pareizā naudas summa. Sāc plānot nākamo ceļojumu pēc iespējas ātrāk – tā Tu ietaupīsi vēl vairāk!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas, Gudrās informācijas kumosiņš.