Kā izgatavot Adventes vainagu?

Izveidot Adventes vainagu nemaz nav tik sarežģīti, kā varētu likties. Lai pagatavotu apburošu, skaistu vainagu vispirms nodrošinies ar nepieciešamajām izejvielām, rotājumiem un atbilstošu Ziemassvētku noskaņojumu!

Par pamatni svētku vainagam vari izmantot gan stieples, gan arī zarus, salmus vai jau gatavas putuplasta formas. Katram no šiem vainagu pamatiem ir savas priekšrocības. Piemēram, ja vēlies materiālus tīt uz vainaga pamatnes ar striķi, labāk noderēs salmu, saru vai stieples pamatnes, savukārt darbam ar karsto līmi noderīgāka būs putuplasta pamatne.

 

Nepieciešamie izejmateriāli

Dodies uz rokdarbu veikalu un iegādājies nepieciešamos piederumus vainaga izgatavošanai. Tev noteikti noderēs stieple pamatnes izveidei (vai putuplasta pamatne), lokanāka, smalkāka stieple dekoru nostiprināšanai pie vainaga, līme vai karstā līme (un līmes pistole, protams), dažādi Ziemassvētku rotājumi un lentas, kā arī darba cimdi, lai pasargātu rokas no durstīgiem egļu zariem vai izmantojot karsto līmi.

Pēc dabīgajiem materiāliem dodies uz mežu. Izvēlies skaistus egļu un priežu zarus, čiekurus, paegļus. Iespējams izdodas atrast arī kādu pīlādžogu vai zīli.

Dažādībai vari pārtikas veikalā iegādāties arī kādu lauru lapu, kanēļa standziņu, valriekstus un citus sezonālus gardumus, kuri lieliski izskatītos vainagā un saglabātos svaigi ilgāku laiku istabas temperatūrā.

 

Vainaga izveide

Ja esi izvēlējies putuplasta pamatni, vislabāk pie tās ar karsto līmi pielīmēt dažādas krāsas un izmēra eglīšu bumbiņas. Sāc ar lielākajām bumbiņām un pielīmē tās 4 vainaga „stūrīšos”. Tālāk tiem apkārt izvieto pārējās bumbiņas. Nobeigumā vainagam vari pievienot lentu vai uzriet pušķi. Šāds vainags vislabāk izskatīsies piekārts pie sienas vai durvīm. Svecīšu kompozīciju vari izkārtot uz galdiņa zem vainaga.

Ja tomēr putuplasta pamatnei vēlies piestiprināt egļu zarus, sadali tos mazākos zariņos un no tiem sasien nelielus zaru pušķīšus. Izmantojot šo metodi, līmēšanas darbs veiksies ātrāk un vainags izskatīsies krietni kuplāks.

Citām pamatnēm (salmu un zaru pamatnēm) es personīgi vairāk izmantoju tīšanas tehniku, jo, manuprāt, šādi egļu zari pie pamatnes turas labāk. Arī salmu un zaru pamatnēm izmantoju egļu zaru pušķīšus, kurus pietinu pie pamatnes ar izturīgu diegu.

Salmu vai zaru pamatni var nenotīt pilnībā. Notinot tikai pusi no pamatnes, izveidojas skaista pusmēness forma, kuru attiecīgi izdekorējot, iegūsi interesantu efektu.

 

Pievieno rotājumus

Kad vainags ir gatavs, laiks ķerties pie tā izdekorēšanas. Ar stieples vai līmes palīdzību, pievieno dažādus Ziemassvētku dekorus, lauru lapas, valriekstus, kanēļa nūjiņas. 

Ja nepieciešams, pabeidz vainagu ar nedaudz mākslīgā sniega, glitera, zelta vai sudraba krāsas.

Pašās beigās pievieno lentu, ja vēlies vainagu pakārt pie sienas vai durvīm.

 

Citas dekoru iespējas

Ja nevēlies veidot vainagu, vari rotājumus izkārtot groziņā vai kastītē.

Ja izmanto dzīvus egļu vai priežu zarus, vispirms ieklāj groziņā plēvi, nostiprini to ar abpusējo līmlenti, karsto līmi vai kniedēm. Nākamais solis – ievieto grozā atbilstoša izmēra oāzi, piesūcini to ar ūdeni (ūdenim pievieno cukuru un glicerīnu, tas pabaros egļu zarus) un saspraud oāzē egļu zarus. Oāze palīdzēs zariem ilgāk saglabāties svaigiem un aizkavēs skuju nobiršanu. Tālāk pievieno svečturus un dekorējumus. Šādam dekoram parasti izmantoju nelielas burciņas, glāzes vai vāzītes, kurās ievietot sveces, lai pasargātu zarus no aizdegšanās. Vāzītēm apakšā vari iebērt smalko sāli, tas izskatīsies pēc apsarmojuša sniega. Pievieno dekorējumus – Ziemassvētku figūriņas, eņģelīšus, riekstus vai mākslīgās ogas un tavs dekors ir gatavs.

 

 

Kāda ir tava pieredze adventes vainaga veidošanā? Pastāsti un padalies ar pieredzi!

Ceru, ka šie padomi bija noderīgi!

Lai tev silts un mīlestības pilns adventes laiks!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudriem.lv jaunumi.