Kā kļūt bagātākai tikai mēneša laikā?

Ance Siliņa, Cosmopolitan

Apstājies tieši šeit, dārgā! Pirms nopūties, iztēlojoties gaidāmo «kārtējo taupīšanas lekciju», padomā labi – vai tev tiešām nevajadzētu vairāk naudas? Tā jau mēs domājām! Finanšu plānošana gan prasīs mazliet vairāk laika nekā ierasts, tomēr nekrīti panikā. Mēs piedāvājam padomus, lai tev par finansēm nenāktos domāt ilgāk kā piecas minūtes dienā un mēneša beigās tavs budžets būtu gandrīz tikpat veselīgs kā Evas Mendesas mati.

1. diena: aprēķini budžetu

Finanšu atlabšanas kūri sāc ar pāris minūtēm matemātikas – ieej Ptac.gov.lv/kalkulators un aprēķini budžetu.

2. diena: izvērtē prioritātes

Kad esi sapratusi, kur aizplūst tava naudiņa, padomā – vai tiešām visi šie tēriņi ir tik ļoti nepieciešami. Piemēram, ja tu izmet milzu naudu par jogas abonementu, bet nodarbības apmeklē reti, pārtrauc to nekavējoties!

3. diena: sapņo atvērtām acīm

Tu vēlies nomaksāt parādus, nopirkt mašīnu, doties ceļojumā vai iekrāt jaunam dzīvoklim? Nomaini telefona ekrānsaudzētāju uz fotogrāfiju, kurā tas viss redzams. Katru reizi, kad gribēsi sniegties pēc maka un tērēties sīkumiem, paņem tālruni un pasapņo.

4. diena: dodies uz bibliotēku

Esi godīga pret sevi – cik reizes tu pārlasīji kādu no tām pārdesmit pagājušajā gadā nopirktajām grāmatām? Un tagad sarēķini, cik daudz naudas būtu varējusi ietaupīt, ja tās lasītu bibliotēkā.

5. diena: iztērē… pilnīgi neko!

Jā, visas dienas garumā. Lai izvairītos no kārdinājuma, atstāj maku mājās, pusdienas uz darbu ņem līdzi un domās paslavē sevi –

tu sāc kļūt par naudas taupīšanas profesionāli.

6. diena: lieto auduma maisiņus

Polietilēna maisiņi nav stilīgi. Vai kādreiz esi tādus redzējusi dizaineru kolekcijās? Turklāt tie ir arī ļoti neizdevīgi. Tāpēc ieliec somā auduma maisiņu un priecājies par diviem ieguvumiem – stilu un ietaupījumu.

7. diena: iepērcies saprātīgi

Nesapriecājies par daudz – mēs nerunājam par grēcīgiem tēriņiem apavu veikalā. Dodoties pēc pārtikas, pērc preces lielākos iepakojumos – tas ir daudz izdevīgāk. Piemēram, ūdens piecu litru pudelē ilgākā periodā ļauj ieekonomēt krietnu naudas summu.

8. diena: investē gudri

Ja tu plāno iegādāties elektropreces, rūpīgi izpēti, kurai energoefektivitātes klasei tās pieder. A kategorija ir visefektīvākā (patērē vismazāk enerģijas), bet G klase – neefektīvākā. Ilgtermiņā A klases preces būs daudz izdevīgākas.

9. diena: skaidra nauda

No kredītkartes izņem tieši tik, cik vari atļauties iztērēt nākamo piecu dienu laikā. Un ne santīma vairāk!

10. diena: skaistums mājas apstākļos

Mēs jau daudz esam rakstījušas par skaistuma procedūrām, kuras iespējams veikt mājās. Piemēram, skrubis no brūnā cukura un medus ir lieliska alternatīva dārgajiem līdzekļiem.

11. diena: nomaini tālruņa operatoru

Atrast īsto tarifu plānu ir tikpat svarīgi kā piemeklēt perfekti pieguļošus džinsus. Šim nolūkam tev noderēs tarifu salīdzināšanas tabula adresē Gudriem.lv/mobilie-tarifi.

12. diena: mainies ar drēbēm

Tev ir nepieciešama satriecoša kleita piektdienas ballītei, bet tavā skapī valda totāla garlaicība?

Uzaicini stilīgākās draudzenes uz drēbju apmaiņas tusiņu. Problēma atrisināta!

13. diena: laiks izklaidēm!

Vai zināji, ka teātri piedāvā apmeklēt izrāžu ģenerālmēģinājumus, turklāt biļetes uz tiem ir ievērojami lētākas nekā uz izrādēm? Bet, ja vēlies par velti apmeklēt kino, seko līdzi Cosmo piedāvājumiem – katru mēnesi žurnāla abonentiem ir iespēja pieteikties bezmaksas kinobiļetēm.

14. diena: drēgniem rudens rītiem

Tava dienišķā latte vai krūzīte karstas tējas var iecirst visai nopietnu robu budžetā. Maini ieradumus – nepērc to kioskā vai degvielas uzpildes stacijā, bet sagatavo mājās un uz darbu vai lekcijām dodies ar termosu.

15. diena: kļūsti imūna pret akcijām

Ieraudzījusi veikalā satriecošu atlaidi, tu droši vien sāc rēķināt, cik daudz naudas tā ļaus ietaupīt. Taču, pirms dodies pie kases, uzdod sev jautājumu:

«Vai šī prece būtu tikpat iekārojama, ja tai nebūtu atlaides?»

Tā jau mēs domājām! Liec nu atpakaļ plauktiņā.16. diena: tu esi jau pusceļā!

Nosvini šo dienu, sākot sarunu ar priekšnieku par algas paaugstinājumu. Vai zināji, ka Latvijā sievietes pelna par 17,6% mazāk nekā vīrieši?

17. diena: ja ļoti kārojas…

Protams, arī mēs esam tikai sievietes un saprotam, ka Christian Dior skropstu tušas iegāde nudien var būt dzīvības un nāves jautājums. Lai kaut mazliet ietaupītu, skaistumkopšanas produktus iegādājies internetā – tādās vietnēs kā Cheapsmells.com vai Strawberrynet.com.

18. diena: iepirkumu saraksts

Iegūsti vēl vienu veselīgu ieradumu – uz pārtikas veikalu dodies labi paēdusi un ar iepirkumu sarakstu. Ja būsi izsalkusi, veikalā sakārosi to, ko parasti neņemtu.

19. diena: iegādājies krājkasīti

Katru vakaru iztīri maku no santīmiem. Gada beigās saskaiti monētas un iepriecini sevi ar kādu sen kārotu kosmētikas nieku.

20. diena: izvairies no rēķinu šoka

Ja vien tavs mobilā telefona operators piedāvā šādu iespēju, piesakies saņemt informatīvu īsziņu katru reizi, kad mēnesī pieļaujamo sarunu limits tuvojas beigām.

21. diena: seko tēriņiem

Vēl viens jauns un maciņam veselīgs ieradums būs rūpīga tēriņu pierakstīšana. Laba alternatīva biezai pierakstu kladei ir aplikācija Toshl (iegūstama par velti!).

22. diena: sāc veidot uzkrājumus

Ja tev šobrīd nav steidzami maksājamu rēķinu vai parādu, sāc iekrāt. Izdevīgākos krājkontus un termiņdepozītus vari salīdzināt adresē Gudriem.lv/depoziti.

23. diena: izmanto eBay

Iespējams, tev pat sapņos nerādās, cik trakas lietas cilvēki mēdz pirkt eBay. Tāpēc ir vērts izmēģināt laimi un notirgot tur ko tādu, kas nav vajadzīgs.

24. diena: izslēdz to!

Ietaupi santīmus vai latus no elektrības rēķina, izslēdzot elektriskās ierīces un apgaismojumu tad, kad tos nelieto. Ietaupīt palīdzēs arī energoefektīvās spuldzes – tās patērē par 70–80% mazāk elektroenerģijas nekā parastās. Uzvara!

25. diena: ietaupi sportojot

Tā vietā, lai katru mēnesi maksātu krietnu summiņu par sporta klubu, tu vari vingrot mājās. Izveido treniņu programmu mājaslapā Fitness.com.

26. diena: norēķinies internetā

Atceries, ka par rēķinu apmaksu, pārskaitījumiem un citiem pakalpojumiem bankas filiālēs un pastā tiek iekasēta komisijas nauda. Tāpēc centies visu apmaksāt internetbankā.

27. diena: laiks sevi lutināt!

Atrodi savai dzīvesvietai tuvāko kosmetoloģijas vai skaistumkopšanas skolu un izbaudi sejas tīrīšanu vai masāžu par daudz zemākām cenām.

28. diena: krāj čekus

Vai zināji, ka, iesniedzot gada ieņēmumu deklarāciju, vari atgūt 25% no iztērētās summas par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem? Vairāk informācijas -Vid.gov.lv.

29. diena: izveido sarakstu

Izveido nelielu špikeri gadījumam, ja nozaudē maku. Pieraksti visus bankas kontus, kredītkartes un ar to saistītos tālruņa numurus. Tu nezini, kad tos savajadzēsies.

30. diena: piespied «Nepatīk»

Atsakies no jaunumu saņemšanas par izdevīgajiem piedāvājumiem kolektīvās iepirkšanās lapās. Neredzot must-have dienas piedāvājumu, tev to nekārosies.

31. diena: nosvini!

30 dienu finanšu atlabšanas kūre ir noslēgusies, un nu ir pienācis laiks sevi palutināt. Sarīko budžetam draudzīgu meiteņu vakaru ar vīnu un gardām uzkodām. Tu to esi pelnījusi!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.