Kā kontrolēt savas finanses?

Iespējams, Tavi rēķini ir nesamērīgi lieli, ekonomiskā situācija valstī nav iepriecinoša vai it visur redzi parādu slazdus. Savu finanšu pārvaldība nav viegls darbs, taču, ja patiesi vēlies uzlabot savu finansiālo situāciju, koncentrēšanās uz pastāvošo netaisnību šajā gadījumā nepalīdzēs.

 

Kontrole pār finansēm paver durvis ceļā uz finansiālo neatkarību. Ir daudzi veidi kā kontrolēt savas finanses pat, ja situācija šķiet visai drūma.

 

1. Finanšu kalendārs

 

Ja arī Tu mēģini izvilkt no algas līdz algai, nomaksāt rēķinus laicīgi var būt liels izaicinājums. Ja tehnoloģiju sniegtās iespējas izmantot virtuālo finanšu kalendāru šķiet par sarežģītu vai arī Tu vienkārši mēdz par tām aizmirst, ir risinājums!

 

    • 1. Iegādājies vienkāršu mēneša plānotāju tuvākajā grāmatnīcā. Ir svarīgi redzēt visu mēnesi vienkopus.
    • 2. Atzīmē savas ienākumu saņemšanas dienas, piemēram, algas datumu.
    • 3. Atzīmē maksājumu dienas, norādot maksājuma nosaukumu un paredzamo maksājuma summu, kā arī, cik līdzekļu ir Tavā rīcībā.
    • 4. Algas dienā atver kalendāru un aplūko, kuri maksājumi veicami līdz nākamajai algai. Īpaši , ja Tev ir dažādi ienākumu gūšanas veidi vai arī alga tiek skaitīta biežāk nekā reizi mēnesī.
    • 5. Nomaksā šos rēķinus.
    • 6. Izsvītro katru nomaksāto rēķinu. Ja rocībā nepietiek līdzekļu visu rēķinu nomaksai, izcel nenomaksātos rēķinus, lai nākamajā algas saņemšanas dienā tos viegli vari atrast.
    • 7. Nākamajā algas dienā no sākuma nomaksā rēķinus, kuriem iepriekšējā reizē pietrūka līdzekļu un kuru termiņš ir jau pienācis vai iekavēts. Kā arī, iespēju robežās, vai daļēji, nomaksā tos rēķinus, kuri ir jāmaksā tekošajā mēnesī.
    • 8. Atkārto to katru mēnesi.

 

Saprotams, ja nepietiek līdzekļu visu rēķinu nomaksai, nekāds kalendārs nepalīdzēs situāciju mainīt. Tomēr daudziem cilvēkiem problēma ir nevis ienākumu līmenis, bet gan juceklis finansēs. Svarīgi ir nelietot šo kalendāru citiem mērķiem, kā, piemēram, lai ieplānotu tikšanās. Nejauc rēķinu kalendāru ar citām lietām, lai tajā būtu tikai maksājumi. Tādā veidā visi maksājumi būs pārskatāmi un Tu redzēsi, kur paliek tava nauda.

 

2. Koncentrējies uz risinājumiem

 

Ir viegli justies problēmu nomāktam un finansiāli bezspēcīgam, ja:

  • - Nespēji atmaksāt kredītkartes minimālos maksājumus.
  • - Saskarsme ar ārkārtas situācijām, kuras nevari atļauties.
  • - Knapi vari atļauties sagādāt nepieciešamās pārtikas preces, jo Tavi rēķini ir pārāk lieli.

Šāda veida problēmas var pamatīgi piespiest pie zemes. Ja vēlies, lai situācija mainītos, koncentrējies uz to, ko Tu vari darīt lietas labā, pat, ja risinājums ir ārpus ierastajiem rāmjiem. Piemēram, vari apsvērt tādus variantus kā:

  • - Sazināties ar banku vai kredītkompāniju un sastādīt risinājuma kredīta plānu.
  • - Izveidot fondu neparedzētiem gadījumiem, izīrējot sev vairs nevajadzīgās lietas mājā.
  • - Izveidot un pieturēties pie budžetam draudzīga maltīšu plāna. 

 

3. Izveido plānu

 

Nekas neliks tā justies par situācijas kontrolētāju kā noteikts plāns. Pat, ja sāc ar mazumiņu. Taču plānam jābūt reāli izpildāmām. Nav jēgas no plāna, kuru būs pārāk grūti ievērot. Piemēram, nav vērts mēģināt samazināt drastiski savus izdevumus, lai izvilktu līdz algai, atvēlot vien dažus eiro pārtikai nedāļā. Tas nav reāli iespējams un plāns cietīs neveiksmi. Kad plāns sāk īstenoties, situācija būs kontrolēta.

 

4. Trenē gribasspēku

 

Kontroles pārņemšanas pār savām finansēm ir līdzsvara atrašana starp reālistisku skatījumu uz sev pieejamajiem līdzekļiem un to, kādus mērķus vēlies sasniegt. Tur bez gribasspēka neiztikt. Gribasspēks ir nepieciešams, lai pieturētos pie izveidotā budžeta plāna. Ir vajadzīgs gribasspēks, lai Ziemassvētkos saņemtos 20 eiro novirzītu parādu atmaksai , vai, lai neļautu sevi ietekmēt reklāmām, kas vērstas uz vēl lielāku patēriņu. Ir svarīgi trenēt gribasspēku sistemātiski, gluži kā jebkuru citu muskuli. Šo procesu var padarīt aizraujošāku, veidojot sev specifiskus mērķus, vienlaicīgi piestrādājot pie to formulējumiem. Piemēram, “Kolīdz es beigšu darbu, es došos uz sporta zāli” motivēs daudz labāk nekā “man ir jāiet uz sporta zāli”. Mēģini izvairīties no formulējumiem, kuri rada iespaidu, ka kaut kas tiek darīts it kā piespiedu kārtā. Lai trenētu gribasspēku nepirkt neko lieku, var novirzīt nelielu naudas summu krājkontā ik reiz, kad ir kārdinājums ko nopirkt. Noteikti neaizmirsti, ka ir nepieciešams sevi atalgot par lielākiem vai mazākiem panākumiem.

 

5. Turi grožus savās rokās

 

Ieguldīt visu līdzekļus, lai iegādātos māju un beigās attapties, ka naudas nepietiek vairs nekam citam? Savs mājoklis ir lieliski, tomēr ne tajā gadījumā, ja nepietiek līdzekļu tā uzturēšanai.

 

6. Pieņemt pastāvīgus lēmumus

 

Pieņem lēmumus, kas balstās uz Tavām vērtībām, nevis kāda cita vajadzībām. Piemēram, pašnodarbinātas personas – rakstnieki vai fotogrāfi tiek uzskatīti par ienākumu ziņā nepastāvīgām profesijām, jauni cilvēki dzīvojot pēc principa “no rokas-mutē” un tamlīdzīgi. Nepieņem lēmumu nodarboties ar sev interesējošo profesiju, aiziet no maz apmaksāta darba vai darīt lietas, kas var nest papildus ienākumus, balstoties uz sabiedrības stereotipiem vai to, ko padomās citi. Cilvēki var nesaprast to, kādā situācijā Tu patiesībā esi nonācis un, kā vislabāk no tās izkļūt. Piemēram , kādam var likties nesaprotami, ka finansiālo grūtību dēļ pieaugušam cilvēkam var nākties pārcelties dzīvot atpakaļ pie vecākiem. Tam nav nozīmes. Svarīgi ir atgūt kontroli pār savu finanšu situāciju un tajā palikt. Sabiedrības viedoklis un stereotipi šajā gadījumā ir maznozīmīgi, jo savas finanšu situācijas kontrole ir tikai paša rokās.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.