Kas ir identifikācijas karte un kā pie tās tikt?

No 2. aprīļa Latvijas iedzīvotāji, tāpat kā ES un citu pasaules valstu iedzīvotāji, var iegūt elektroniskās identifikācijas kartes (EIK). Šis ir jauns personas dokumenta veids, kurš funkciju ziņā pilnībā aizstāj tradicionālo identitātes dokumentu – pasi. Turklāt EIK ļaus apstiprināt personu arī neklātienē, caur internetu, izmantojot elektronisko parakstu.


EIK ir četras pamatfunkcijas – to var lietot kā personu apliecinošu dokumentu, parakstot dokumentus, slēdzot līgumus un saņemot pakalpojumus, ar to var ceļot pa ES valstīm, Eiropas ekonomiskās zonas valstīm un Šveici, ar to var apliecināt savu personu internetā un izmantot elektronisko dokumentu parakstīšanai.


EIK standarta izgatavošanas laiks ir 10 darba dienas un valsts nodeva par tās izgatavošanu ir 10 lati. katri var izgatavot arī steidzami, 2 darba dienu laikā, samaksājot 20 latus lielu nodevu. Pensionāriem, invalīdiem un jauniešiem EIK maksā lētāk – 5 latus.


Lai tiktu pie kartes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) būs jāapmeklē divas reizes – pirmajā nomaksājot nodevu un nododot biometriskos datus, bet otrajā reizē – saņemot karti. EIK var saņemt jebkurā PMLP nodaļā, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Komunikāciju ziņas.