Kas ir kredītvēsture?

Viens no svarīgākajiem nosacījumiem naudas aizņēmumam, porotams, ir kredītvēsture. Pārsvarā, izlemjot par naudas aizņēmumu, tieši jautājumi par kredītvēsturi ir biežākie, jo kredītvēsture ir viens no galvenajiem pozitīvas sadarbības faktoriem naudas aizdevējam ar naudas ņēmēju. Šajā rakstā varēsi iepazīties ar izplatītākajiem jautājumiem un svarīgākajiem faktoriem par kredītvēsturi.


Uzsākot kredītsaistības, automātiski tiek uzsākta katra kredītņēmēja kredītvēsture. Tātad, var teikt, ka kredītvēsture ir kredītņēmēja pienākuma un atbildības uzskaite par aizņemto naudu, kas tiek iegrāmatota un ir redzema ikvienam kredītdevējam Latvijā. Tādēļ ir ļoti svarīgi nesabojāt savas kredītattiecības. Bieži vien ir nesaprotams, kā gan ikviena kredītiestāde var būt lietas kursā par manu kredītvēsturi, ja savus personas datus esmu nodevis/usi attiecībā pret kredītdevēja solījumiem par personas datu konfidencialitātes sargāšanu. Lai gan katra kredītņēmēja naudas saistības tiek uzskatītas par aizsargājamām, tas ir, citiem nezināmām, izņemot pašu kredītdevēju, tomēr kredītvēsture ir kā galvenās kredītdevēju tiesības attiecībā pret kredīta izsniegšanu. Tieši kredītvēstures pārbaude arī veido drošu sadarbības veidošanu starp kredītiestādi un tās klientiem. Piemēram, kredītvēstures pārbaudes drošības faktors veidojas tajā brīdī, kad tiek izsniegta nauda un kad tiek izveidots ar aizņēmēju naudas aizdevuma līgums. Protams, gan kredītiestādei, gan arī visiem kredītiestādes klientiem būs droši, ja naudas rotācija starp aizdevēju un aizņēmēju noritēs bez liekas aizķeršanās. Vienkāršāk sakot, nauda tiks aizdota tiem klientiem, kuriem ir pozitīva kredītvēsture, kas ir galvenais nosacījums drošas naudas saņemšanā un atmaksāšanā.


Saņemt naudu!


Tātad jautājumā par kredītvēsturi tiek izšķirti divi gadījumi. Pirmkārt, pozitīvas sadarbības veidošanā ar jebkuru kredītiestādi, naudas ņēmējam ir pozitīva kredītvēture. Tas nozīmē, ka kredītņēmēja atbildības un pienākuma uzskaite pret iepriekšējiem naudas aizdevumiem ir bijusi pozitīva – nav parādu un nauda ir atmaksāta norādītajā naudas atmaksāšanas laikā. Otrkārt, naudas ņēmējam ir negatīva kredītvēsture, kas parasti tiek sabojāta, neizpildot naudas aizdevuma nosacījumus. Piemēram, neatdodot naudu norādītajā naudas atmaksas laikā. Šādos gadījumos, kad naudu neparedzētu apstākļu dēļ nav iespējams atmaksāt, ir jāizmanto kredītdevēju iespēja – kredīta pagarinājums. Taču diemžēl daudzi kredītņēmēji to neizmanto. Šis ir visbiežāk sastopamais gadījums, kad ātrie kredīti ar negatīvu kredītvēsturi diemžēl nav iespējami.


Aplūkojot populārākos jautājumus saistībā ar kredītvēsturi, jāsecina, ka kredītvēsture viennozīmīgi ir viens no galvenajiem pozitīvas kredītsaistības veidošanas faktoriem, kas veido drošības koeficientu starp ikvienu naudas ņēmēju un kredītiestādi, gan arī starp visiem kredītņēmējiem un visiem kredītdevējiem Latvijā. Tādēļ aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu!

zane,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.