Komentārs par iespējamā elektrības cenu pieauguma ietekmi uz ģimenes budžetu | Swedbank

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktores Ievas Uses-Cimmermanes komentārs par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo pieņēmumu, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu šī gada rudenī, cena mājsaimniecībām par elektrību varētu būt pat 11,31 santīms par vienu kWh.

 

„Ģimene, kuras elektrības vidējais patēriņš šobrīd ir 150 kWh mēnesī, par elektrību maksā aptuveni 12 latus mēnesī jeb 162 latus gadā, gada laikā piemērojot elektrības Starta un Pamata tarifus. Ja elektrības cena par vienu kWh ģimenei mainītos no pašreizējiem 8,18 santīmiem Starta un 10,65 santīmiem Pamata tarifā uz 11,31 santīmiem, ģimenes izdevumi par elektrību gada laikā pieaugtu par 41 latu. Ģimenei, kura tērē aptuveni 100 kWh mēnesī elektrības izdevumi gadā pieaugtu par aptuveni 37 latiem, bet tādai ģimenei, kura mēnesī tērē aptuveni 300 kWh, izdevumu pieaugums būtu pat par 53 latiem gadā.

 

2013. gads ģimeņu finanšu lietās sākās ar pozitīvu ietekmi – samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokli uz 24% un no šī gada vidus ceļot atvieglojumu par apgādājamajiem līdz 80 latiem, pieaugtu iedzīvotāju darba algas. Mūsu iepriekš veiktie aprēķini rāda, ka ģimenē, kurā ir divi strādājoši vecāki ar vidējiem ienākumiem un aug divi bērni, alga šī gada laikā būs par aptuveni 100 latiem lielāka kā gadu iepriekš.

 

Ja izdevumi par elektrību jau no šī gada rudens ģimenēm pieaugtu, vērtējot gada griezumā, pie esošajām darbaspēka nodokļu likmēme un atvieglojumiem, 42% no ienākumu ieguvuma, ģimenei nāktos novirzīt pieaugošo elektrības maksājumu segšanai.

 

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta ikgadējā pētījumā elektrības izdevumu pieaugumu kā būtisku ģimenes budžetu ietekmējošu faktoru jau vairākus gadus pēc kārtas min aptaujātie. 64% aptaujāto atzinuši, ka viņu izdevumi par elektrību 2012.gadā salīdzinot ar 2011.gadu ir pieauguši. Gadu iepriekš – 2011. gada aptaujā 81% aptaujāto minēja, ka izdevumi elektrībai 2011.gadā viņiem ir bijuši augstāki kā 2010.gadā.”

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.