Komentārs par iespējamo minimālās darba algas palielināšanu | Swedbank

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktores Adriānas Kauliņas komentārs par Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes 25.aprīļa sēdē panākto vienošanos par minimālās darba algas palielināšanu līdz 225 Ls mēnesī no 2014.gada 1.janvāra.

 

„Institūta aprēķini rāda, ka minimālās algas celšana no 200 uz 225 Ls šīs algu kategorijas saņēmēju makos nākošgad ieliks ik mēnesi par 20.02 Ls vairāk, ņemot vērā arī jau apstiprināto IIN likmes samazinājumu līdz 22%.

 

Ja vērtējam kopējo ieguvumu no visām plānotajām darbaspēka nodokļu politikas izmaiņām 2014.gadā, arī no tām, par kurām diskusijas vēl turpināsies – neapliekamā minimuma paaugstināšanu līdz 84 Ls mazo algu saņēmējiem un atvieglojuma par apgādībā esošām personām palielināšanu līdz 98 Ls, tad darbiniekam ar minimālo algu un bez apgādājamajiem nākošgad ikmēneša ienākumi pieaugtu par 28.60 Ls. Šādiem darbiniekiem, kam alga šobrīd ir tikai 146.08 lati uz rokas, tas būs labs atspaids. Minimālās algas saņēmējs ar 1 nepilngadīgu bērnu 2014.gadā mēnesī saņemtu par 33.36 Ls vairāk nekā šobrīd.

 

Jāpiebilst, ka apstākļos, kad ēnu ekonomikas klātbūtne joprojām ir nozīmīga, ir grūti spriest, vai politikas izmaiņas vairos iedzīvotāju patiesos ienākumus, vai arī notiks pārdale starp legālo un nelegālo ienākumu daļu. Jebkuru nodokļu politikas izmaiņu īstenošanas nestais labums gan valstij, gan sabiedrībai taps redzams tikai godprātīgas nodokļu maksāšanas apstākļos.”

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.