Kopā 2055 skolēni veiks Vislatvijas pētījumu par jauniešu attiecībām ar naudu

96 klašu kolektīvi – kopā 2055 vidusskolēni veiks Vislatvijas pētījumu par jauniešu attiecībām ar naudu konkursa „Jaunais finanšu eksperts 2013” ietvaros. Konkursu, turpinot valstiska mēroga iniciatīvu,  jau trešo gadu pēc kārtas rīko Swedbank Privātpersonu finanšu institūts.

Šogad konkursā sacentīsies 26 klašu kolektīvi no Vidzemes (kopā 492 skolēni), 25 klašu kolektīvi no Rīgas (kopā 677 skolēni), 16 klašu kolektīvi no Kurzemes (kopā 342 skolēni), 15 klašu kolektīvi no Zemgales (kopā 302 skolēni) un 14 klašu kolektīvi no Latgales (kopā 242 skolēni).

„Šis ir pirmais tik plaša mēroga pētnieciskais projekts Latvijā, kurā iesaistīti skolēni. Dalībnieku atsaucību piedalīties pētījumā šogad bijusi necerēti liela, par ko liels paldies jāsaka pedagogiem un pašiem skolēniem. Ja skatāmies kartē, tuvāko nedēļu laikā 47 dažādās Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās tiks aktualizēti jautājumi par jauniešu un viņu vecāku personīgajām finansēm. Mums ir liels prieks, ka pirms trīs gadiem aizsāktā personīgo finanšu prasmju veicināšanas kustība vēršas plašumā visā Latvijā,” gandarīta ir Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane.

Pētnieciskos darbus šogad vadīs ne tikai ekonomikas, grāmatvedības, matemātikas, komerczinību un sociālo zinību skolotāji, bet arī latviešu valodas, vizuālās mākslas, angļu valodas, vēstures skolotāji, klašu audzinātāji, mācību pārziņi, bibliotekāri un pat skolu direktori.

Jau vēstīts iepriekš, ka konkursa pirmā kārtā tiks veikts pētījums, kurā tiks noskaidrots, cik lielu kabatas naudu jaunieši saņem un kā ar to rīkojas, kā arī tiks apzināta jauniešu attieksme pret uzkrājumu veidošanu, naudas pelnīšanu un aizņemšanos.

Konkursa otrajā kārtā jaunieši izstrādās radošos darbus, kurus skolas varēs izmantot mācību satura papildināšanai ar personīgā budžeta plānošanas tēmu. Labāko darbu autori 2013. gada 10. maijā pulcēsies Rīgā, lai piedalītos ikgadējā Jauno finanšu ekspertu konferencē, kuras laikā tiks noskaidroti konkursa uzvarētāji.

Konkursa kopējais naudas balvu fonds ir 1300 eiro. Pirmās trīs vietas ieguvušās klases saņems 500, 300 un 200 eiro klases ekskursijas organizēšanai. Šogad par īpašām balvām padomāts arī trīs labāko klašu pasniedzējiem – viņiem tiks pasniegtas grāmatnīcu dāvanu kartes 100 eiro vērtībā.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūrvienība, kas, ņemot vērā savu ilggadējo pieredzi ārzemēs, strādā pie iedzīvotāju finanšu prasmju un zināšanu attīstības Latvijā. Institūts regulāri informē un izglīto sabiedrību par dažādiem ar naudu un ģimenes budžeta plānošanu saistītiem jautājumiem, veic pētījumus un līdzdarbojas dažādās valsts mēroga darba grupās.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.