Krājobligācijas vērts apsvērt kā vidēji ilga termiņa ieguldījumu | Swedbank

Krājobligācijas ir jauna naudas ieguldīšanas iespēja, kas nav pazīstama lielākai daļai Latvijas mājsaimniecību. Ieguldījumus krājobligācijās ir izdevīgi plānot vidējā termiņā, kur izceļas piedāvājuma stiprās puses: ienesīgums gan attiecībā pret depozītiem, gan citiem vērtspapīriem, kā arī iespēja strauji reaģēt uz izmaiņām finanšu tirgū.

“Šodien, kad naudas cena ir tik zema, mājsaimniecībām aktuāls ir jautājums par ilgāka termiņa noguldījumu veikšanas lietderību. 5 gadu krājobligāciju 2% ienesīgums šodien izskatās labi uz starpbanku likmju fona, kas nu jau ilgstoši turas zemas. Pieņemot, ka 12 mēnešu latu depozītu likmes turpinās svārstīties ap starpbanku likmi RIGIBID, kas šobrīd ir zem 0,5% bez norādes uz drīzu kāpumu, bažas, ka gadīgie depozīti drīzumā ienesīgumā varētu pārspēt šodienas 5-gadīgo krājobligāciju likmi, neizskatās pamatotas”, uzskata Swedbank Privātpersonu finanšu institūta  direktore  Adriāna Kauliņa. „Veicot noguldījumus nākošgad, pēc eiro ieviešanas Latvijā, būs jārēķinās ar tiem spēles noteikumiem, kurus diktēs eiro valūtas likmes, kas tradicionāli ir zemākas par latu likmēm un tas ir vēl viens iemesls, kāpēc uz noguldījumu ienesīguma kāpumu pagaidām būtu priekšlaicīgi cerēt.”

Tomēr gadījumā, ja notiktu straujas izmaiņas finanšu tirgū un krājobligācijās veiktais ieguldījums paliktu ļoti neizdevīgs, salīdzinot ar citiem tā brīža piedāvājumiem,  krājobligācijās ieguldīto summu būtu iespējams 5 dienu laikā atgūt arī pirms to dzēšanas termiņa un ieguldīt citur. Procentu ienākumus tad gan nāktos zaudēt, taču pamatsumma paliktu neskarta. Tā ir krājobligāciju priekšrocība, salīdzinot ar banku depozītiem, kuru pirmstermiņa laušanas gadījumā visbiežāk nākas zaudēt arī kādu procentu no pamatsummas.

Iespējams, daļa no iedzīvotājiem izvēlēsies ieguldīt naudu krājobligācijās patriotisku apsvērumu vadīti,  apzinoties, ka viņu nauda atbalstīs Latvijas valsts attīstību, tomēr pamatā ieguldītāji vadās pēc ienesīguma un drošības apsvērumiem. Augsta noguldījuma drošība jeb iespējamība, ka noguldīto naudu noguldītājs saņems atpakaļ vismaz sākotnējās summas apmērā, iet roku rokā ar zemāku ienesīgumu un otrādi.  Kamēr drošība šim naudas ieguldījuma veidam Latvijas mērogā neapstrīdami ir augstākā iespējamā, par ienesīgumu var spriest, vidēji lielu mājsaimniecības ieguldījumu krājobligācijās salīdzinot ar piemērotām alternatīvām”, uzskata A.Kauliņa.

 

Kamēr uz termiņu līdz 1 gadam krājobligācijas ar gada ienesīgumu 0,3% nav spēcīgs konkurents banku depozītiem ar vidēji 0,8% likmi gadā, krājobligācijām ir ievērojamas priekšrocības, ja mājsaimniecības apsver vidēji ilga termiņa ieguldījumu. Pašreizējie 5 gadu krājobligāciju procenti izkonkurē lielāko daļu banku piecgadīgu depozītu piedāvātās likmes, savukārt, depozītus uz 10 gadiem piedāvā reta banka. Vienlaikus krājobligāciju ienesīgumu ir vērts salīdzināt ne tikai ar noguldījumiem depozītos, bet arī ar citiem vērtspapīriem, kas pielīdzināmi noguldījumam uz procentiem, piemēram, uzņēmumu vai valsts obligācijām.

 

Salīdzinājums: pērkot 5 gadu krājobligācijas par 2000 latu lielu summu, termiņa beigās ieguldītājs būs nopelnījis 200 latus jeb ekvivalentu summu eiro valūtā pēc oficiālā maiņas kursa, ņemot vērā gaidāmo eiro ieviešanu. Tāda pati summa, noguldīta bankas 5 gadu depozītā ar likmi 1,3% termiņa beigās ienesīs 130 Ls, ko kuriem pēc kapitāla nodokļa atvilkšanas noguldītājs saņems 117 Ls. Savukārt, tirgū šobrīd pieejamo 5 gadu Latvijas valsts parasto obligāciju iegāde ar banku starpniecību par 2000 latiem dotu aptuveni 70 latu lielu peļņu.

 

Jāatceras, ka līdz ar sagaidāmo eiro ieviešanu 2014.gada 1.janvārī gan banku depozītos, gan krājobligācijās ieguldītās summas tiks automātiski pārvērstas eiro valūtā, savukārt, noguldījuma procentu likme saglabāsies nemainīga līdz noguldījuma beigām. Pēc savas būtības krājobligācija ir radiniece depozītam, ko pazīst teju katrs Latvijas iedzīvotājs, tāpēc, pirmkārt, krājobligācijas ir salīdzināmas ar banku depozītiem. Tomēr uz termiņu līdz 1 gadam krājobligācijas nav veiksmīgs konkurents banku depozītiem.

 

  • Krājobligāciju pluss ir noguldījuma veikšanas vienkāršība. Kamēr depozīta nolikšanai prasīgs noguldītājs gribētu piemeklēt labāko likmi daudzo banku piedāvājumu vidū un, lai varētu izmantot vislabāko no piedāvājumiem, iespējams, viņam pat būtu jākļūst par citas bankas klientu, obligācijas uz vienādiem nosacījumiem ir iespējams iegādāties visu lielāko banku klientiem. Tomēr noguldījumam uz gadu – kas ir visbiežāk izmantotais mājsaimniecību noguldījuma termiņš Latvijā – banku depozīti piedāvā labākas likmes un uz šādu termiņu visdrīzāk katra interesenta mājas bankas depozīts pārspēs krājobligāciju piedāvāto ienesīgumu.

 

Salīdzinājums: pērkot 12 mēnešu krājobligācijas par summu 2000 lati, pēc gada ieguldītājs būs nopelnījis 6 latus. Tāda pati summa, noguldīta bankas depozītā ar likmi 0,8% pēc gada ienesīs 16 Ls, ko kuriem pēc kapitāla nodokļa atvilkšanas noguldītājs saņems 14,40 Ls. Krājobligāciju peļņas procenti atšķirībā no depozītiem nav apliekami ar kapitāla nodokli 10% apmērā, taču šodienas krājobligāciju un depozītu likmju starpība ir pietiekami nozīmīga, lai ienākumi no depozīta pat ar visu nodokļa atvilkumu būtu lielāki nekā ienākumi no krājobligācijām.

 

  • Ieguldījumus krājobligācijās valsts garantē pilnā apjomā, ieskaitot nopelnīto procentu izmaksu. Taču no vidēji liela mājsaimniecības noguldījuma perspektīvas valsts garantija ir vienlīdz spēcīga gan krājobligāciju, gan banku depozīta gadījumā, kur noguldījumu garantijas ietvaros valsts garantē noguldījumu un uzkrāto procentu atmaksu līdz 70 000 latu vienai personai vienā komercbankā.

 

  • Mazas minimālā ieguldījuma summas veicina krājobligāciju pieejamību arī mājsaimniecībām ar nelieliem brīvajiem līdzekļiem, taču šis aspekts vērtējams ciešā sakarībā ar ienesīgumu. 30 lati, kas noguldīti krājobligācijā uz gadu, ienesīs tikai 9 santīmus peļņas. Naudas pārskaitījums uz Valsts Kasi par iegādātajām krājobligācijām internetbankā izmaksās vismaz 25 santīmus, tāpēc racionāli minimālā noguldījuma summai būtu jābūt ap 100 latiem, kas visbiežāk ir arī minimālā noguldījuma summa bankas depozītā.

 

Vidēja un ilgtermiņa krājobligācijas ir vērts salīdzināt ne tikai ar depozītiem, bet arī ar iespējām, ko piedāvā līdzīgi vērtspapīri, piemēram, uzņēmumu vai valsts obligācijas, kur krājobligācijām ievērojamas priekšrocības dod ieguldījuma veikšanas vienkāršība, kas nereti pat atsver salīdzinoši zemāko ienesīgumu.

 

  • Krājobligāciju iegāde bez banku vai brokeru starpniecības samazina ieguldījuma izmaksas un dod iespēju ieguldīt naudu arī mazos apjomos. Vienīgās izmaksas ieguldījumam krājobligācijās faktiski ir  tikai bankas pārskaitījuma izmaksas noguldījuma summas pārvešanai uz Valsts Kasi un šīs zemās izmaksas vidēji lielam mājsaimniecības ieguldījumam atsver pat ienesīgāku vērtspapīru iegādi kapitāla tirgū.

 

  • Krājobligācijas var iegādāties par jebkuru summu, kas pārsniedz 30 Ls, un tādējādi  mājsaimniecībai labāk iespējams izmantot savus brīvos līdzekļus, kamēr ienesīgāki vērtspapīri pērkami uz skaita un tiem ir lielas nominālvērtības.

 

Salīdzinājums: ja mājsaimniecība gribētu ieguldīt 2000 Ls lielus brīvus līdzekļus, tā var nopirkt  5 gadu krājobligācijas par summu 2000 lati un termiņa beigās nopelnīt 200 latus. Ja mājsaimniecība  par atvēlēto summu gribētu iegādāties šobrīd tirgū pieejamās salīdzinoši ienesīgākās Latvenergo 5 gadu obligācijas ar likmi 2,8%, tai būtu iespējams nopirkt 2 obligācijas ar katras nominālvērtību 1000 EUR, kas kopumā nestu 146 latu peļņu, bet no šīs summas ap 40% aizietu izdevumos par vērtspapīru konta uzturēšanu un kapitāla nodokli. Tāpēc, lai mazinātu izmaksu īpatsvars, vērtspapīros būtu ieguldāma lielāka summa.

 

  • Kamēr citu vērtspapīru tīkotājiem jārēķinās ar noteiktiem vērtspapīru izsoļu datumiem vai vērtspapīra pieejamību un cenu otrreizējā tirgū, krājobligāciju nepārtrauktā pieejamība ļauj veikt darījumus jebkurā laikā un vēlamajā apjomā.

 

  • Tomēr krājobligācijām trūkst daudzas no citām iespējām, ko dod kapitāla tirgus – vērtspapīru pārdošanu otrreizējā tirgū pirms dzēšanas termiņa, nezaudējot izmaksātos procentus un, iespējams, pat papildus nopelnot uz pārdošanas cenas rēķina. Jāatzīst gan, ka darbība kapitāla tirgū ar vai bez starpniekiem prasa zināmu lietpratību un visdrīzāk nebūtu piemērota krājobligāciju mērķauditorijai.

 


Salīdzinājums mājsaimniecību ieguldījumiem krājobligācijās, termiņdepozītā un parāda vērtspapīros

Salīdzināmais kritērijs

Krājobligācijas

Termiņdepozīti

Parāda vērtspapīri (valsts un uzņēmumu obligācijas)

Kā un kur var veikt ieguldījumu?

Interneta vidē, nepieciešams būt kādas no lielāko komercbanku1 klientam. Krājobligāciju īpašniekiem jāatceras, ka viņam ir noguldījums Latvijas Centrālajā depozitārijā, jo tas neparādīsies viņa bankas atskaitēs.

Nepieciešams konts bankā, kurā vēlas atvērt depozītu, kā arī pieeja internetbankai. Ja internetbankas nav, depozītu var atvērt arī bankas filiālē, taču tad likmes parasti ir zemākas.kas nodrošina tiešsaistes maksājumus interneta vietnē www.krajobligacijas.lvkas nodrošina tiešsaistes maksājumus interneta vietnē www.krajobligacijas.lv

Nepieciešams norēķinu un vērtspapīru konts bankā, caur kuru tiks veikta obligāciju iegāde.

Ieguldījuma izveidošanas un apkalpošanas izmaksas

Jāmaksā tikai par naudas pārskaitījumu uz Valsts Kasi krājobligāciju iegādes brīdī

Ja depozītu atver ne savā mājas bankā, jāmaksā par starpbanku pārskaitījumu

Komisijas maksas par vērtspapīru konta atvēršanu (internetbankā parasti bez maksas) un apkalpošanu

Valūta

Tikai LVL

Dažādas

Dažādas

Minimālā ieguldījuma summa

30 Ls

Visbiežāk 100 Ls

Atkarīga no obligāciju nominālvērtības (valsts obligācijām 100 LVL, uzņēmumu obligācijām visbiežāk 1000 EUR vai USD) 4

Termiņš

6 mēn.; 1; 5 un 10 gadi 2

Visbiežāk no 1 mēn. līdz 5 gadiem

Visbiežāk no 1 līdz 10 gadiem

Piekļuve ieguldījumam pirms termiņa

Jā, pilnībā vai daļēji zaudējot nopelnītos procentus

Jā, zaudējot nopelnītos procentus un dažus procentus no pamatsummas

Jā, var pārdot otrreizējā tirgū, nezaudējot nopelnītos procentus

Iespējamās darbības ar ieguldījumu

Var tikai mantot

Var ieķīlāt, dāvināt, mantot

Var pārdot, ieķīlāt, mantot

Procentu likmes

Tiek noteiktas katrā emisijas reizē atbilstoši situācijai finanšu tirgū

 

 

Jāpiemeklē izdevīgākais banku piedāvājums vai jāaprobežojas ar to, ko piedāvā mājas banka. Bankas pārskata procentu likmju piedāvājumu ik pēc laika, atbilstoši notikumiem finanšu tirgū

Tiek noteiktas katrā emisijas reizē

Ienesīgums, % gadā

12 mēnešu – 0,3%

5 gadu – 2%

10 gadu – 3,25%

12 mēnešu – 0,8%

5 gadu – 1,3%3

Fiksētā ienākuma likme Latvijas valsts obligācijām:
1.38%-6.75%. Tirgojot otrreizējā tirgū, kopējo ienesīgumu ietekmē arī vērtspapīra iegādes / pārdošanas cenas.

Uzņēmumu obligācijām likme parasti ir lielāka nekā tāda paša termiņa valsts obligācijām.

Nopelnīto procentu saņemšanas biežums

Īstermiņa krājobligācijām – termiņa beigās; pārējām – reizi gadā

Katru mēnesi vai termiņa beigās. Depozītiem ar % ikmēneša izmaksu likmes parasti ir zemākas

Īstermiņa obligācijām – termiņa beigās, pārējām – reizi gadā

Vai nopelnītos procentus apliek ar nodokli?

Jā (10%)

Valsts obligācijām – nē, uzņēmumu obligācijām – jā (10%)

Ieguldījuma drošība

Valsts garantē ieguldījumu pilnā apmērā

Valsts garantē ieguldījumu apmērā līdz 70 000 LVL vienā komercbankā

Valsts garantē ieguldījumu pilnā apmērā valsts obligācijās.

Ieguldījumam uzņēmumu obligācijās risks ir ievērojami augstāks, atkarīgs no uzņēmuma darbības sekmēm un valsts ieguldījumus negarantē.

Avots: Swedbank Privātpersonu finanšu institūts

1 šobrīd šāda iespēja ir pieejama Swedbank, SEB, Citadeles, Nordea un DNB bankas klientiem

2 pagaidām īsākais krājobligāciju termiņš ir 12 mēneši

3 vidējā depozītu gada likme aprēķināta, rēķinot vidējo aritmētisko likmi no 10 lielāko banku piedāvājuma summām zem 2000Ls

4 praktiski minimālo summu nosaka tādu, lai ieguldāmās summas ienesīgums pārsniegtu ieguldījuma izmaksas (iegādes izmaksas, ikmēneša vērtspapīru konta apkalpošanas maksu, kapitāla nodokli) 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.