Kredīta procenti – vai parādu drauds?

Finansu lietas nereti ir ļoti riskantas, it īpaši, ja ir ātri jāizvēlas piemērotākais rīcības plāns attiecībā pret budžeta veidošanu un uzturēšanu. Nav noslēpums, ka mūsdienās lielāko īpatsvaru budžeta veidošanā veido tieši kredītattiecības, jo cilvēki ir izvērtējuši kredītsaistību pozitīvās puses un ļaujas sniegto iespēju brīvībai, kas ir neparedzētu situāciju finansiāls nodrošinājums vai arī neiespējamu vēlmju piepildījums naudas trūkuma dēļ. Tomēr sabiedrībā pastāv tāds uzskats jeb bailes no kredītsaistību uzsākšanas it kā ātri augošu parādu dēļ, ko veido kredīta procenti.

 

Brīdī, kad ir pieņemts lēmums par naudas aizņēmumu, ir ne tikai jāizvērtē sava kredītvēsture, bet arī jāapzinās savas iespējas naudas atmaksāšanā. Kredīta ņemšanā un atmaksāšanā viennozīmīgi nav nekādu apslēptu zemūdens akmeņu, tādēļ arī nereti ātro kredītdevēju iestādes sludina – atdod tik, cik aizņēmies! Tā tas arī ir, un tādi ātro kredītu devēji kā smscredit vai sohocredit sniedz iespēju atdot naudu bez komisijas maksas. Taču, apzinoties īpaši izdevīgos kredīta ņemšanas nosacījumus, jāņem vērā ātro kredītu kredīta procenti, kas pārsvarā realizējas tajā brīdī, kad kredītņēmējs naudu nav atmaksājis noteiktajā atmaksas laikā. Tātad kredīta procenti veido atdodamās summas pievienoto vērtību – tiek audzēts atdodamās summas parāds, un tieši kredīta procenti veido lielāku kredītdevēju drošību, ka naudu tuvākajā laikā tomēr tiks atdota. Šāda kredītdevēju politika diemžēl ir radusies pašu kredīta ņēmēju neatbildības dēļ, jo tad, kad nauda netiek atmaksāta laikā, kā to paredz naudas aizdevuma līgums, atdodamās summas parāds strauji aug.

 

Saņemt naudu!

 

Tādēļ, tomēr mēģinot saglabāt demokrātisku politiku pret saviem klientiem, kredītiestādes, apzinoties dažādu sarežģītu situāciju veidošanos naudas atdošanas brīdī, sniedz iespēju izmantot atdodamās summas laika pagarināšanu, kas ir kredīta pagarināšana. Lai gan jebkurā brīdī kredītdevējs izrāda savu pretimnākšanu kredīta atdošanā, vajadzētu apzināties kredīta procentu politiku, lai neveidotos sabojāta kredītvēsture. Tātad, apzinoties kredītņēmēja un kredītdevēja savstarpējās attecības, ko veido naudas aizdevuma līgums no vienas puses un atbildības veidošana naudas atmaksāšanā no otras puses, jāsaka, ka kredīta procenti ir nevis parādu drauds, bet gan stabilu un drošu kredītattiecību veidošana un uzturēšana.

 

Aizņemies atbildīgi!

zane,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.