Kredītlimts – kāpēc tas ir svarīgs un no kā tas ir atkarīgs?

Pēdējo gadu laikā Latvijā ir parādījušies vairāki uzņēmumi, kuri piedāvā iedzīvotājiem saņemt ātro aizdevumu. Aizdevuma summa mēdz atšķirties, bet parasti tā nepārsniedz 1000 Ls. Katra aizdevējiestāde piedāvā dažādus nosacījumus saviem klientiem. Persona, kura vēlas saņemt naudas aizdevumu, izvēlas sev piemērotāko kredītiestādi.

Aizņemoties naudu, ir jāatcerās, ka pastāv noteikts limits, kura robežās svārstīsies summa, kuru var saņemt kā aizdevumu. Pirmajās reizēs summa var būt mazāka, nekā aizņemoties nākamajās reizes. Kāpēc?

Tāpēc, ka pastāv kredītlimits. Kredītlimits ir maksimālais pieejamais aizdevuma apmērs, ko iespējams saņemt pie attiecīgā aizdevēja. Kredītlimits palīdz izvairīties no situācijām, kad aizdevums ir izsniegts lielāks, nekā persona spēj atmaksāt, tādējādi radot liekas problēmas ne tikai sev, bet arī aizdevējam.

Kredītlimits un tā apmērs ir atkarīgs no dažādiem faktoriem. Katrai personai, kura vēlās aizņemties naudu, kredītlimits būs atšķirīgs. Laika gaitā maksimālais pieejamais kredīta apmērs var mainīties.

Apskatīsim, no kuriem faktoriem ir atkarīgs kredītlimits:
1) Personas ienākumi.

Personas ienākumu līmenis ir viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kuru izvērtē, pirms izsniegt kredītu. Summa, kuru aizdevējiestāde var izsniegt klientam, tiek izrēķināta, pamatojoties uz klienta vidējās ienākumu summas. Šis faktors ir ļoti būtisks, jo norāda personas spēju aizdevumu atmaksāt. Lai nerastos problēmas, katram aizņēmējam individuāli tiek izstrādāts atmaksas grafiks. Atmaksas grafikā ir norādīti termini, kad šīs atmaksas ir jāveic.
2) Personas iepriekšējā pieredze sadarbībā ar aizdevējiem.

Šis faktors arī ir ļoti būtisks. Tas, vai persona ir jau kādreiz sadarbojusies ar noteiktu aizdevēju, ir ļoti svarīgs kritērijs. Šis kritērijs nosaka, cik lielu aizdevumu persona var saņemt. Pirmo reizi aizņemoties naudu, kredītlimits var būt zems. Lietojot ātro kredītu pakalpojumus arī turpmāk, un laicīgi atmaksājot aizņemto naudas summu, tas palielināsies.

Saņemt naudu!

3) Personas kredītvēsture.
Kredītvēsture ir svarīga, jo tā uzrāda personas iespējas atmaksāt aizdevumu. Tas, vai persona ir nokārtojusi visas savas iepriekšējas saistības atbilstoši līguma nosacījumiem, ir būtisks faktors.
Ja personai ir negatīva kredīvēsture, tad aizdevumu saņemt var būt daudz grūtāk, vai pat neiespējami. Daudzas kredītiestādes klientiem ar sliktu kredītvēsturi var izsniegt aizdevumu tikai uz dažādiem nosacījumiem, vai neizsniegt vispār.
4) Aizdevējiestādes kredītu izsniegšanas nosacījumi.

Katram uzņēmumam, kas izsniedz ātros kredītus, ir savi kredītu izsniegšanas nosacījumi. Piemēram, vecuma ierobežojums (kredītu var saņemt no 18 vai tikai 20 gadiem) utt.

Tātad, kredītlimits ir maksimālais pieejamais aizdevuma apmērs, ko iespējams saņemt pie attiecīgā aizdevēja. Tā apmērs ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, personas ienākumiem, sadarbības ar aizdevēju, personas vecuma, personas kredītvēstures u.c. Maksimālais pieejamais kredīta apmērs laika gaitā var mainīties.
Protams, tas var kļūt lielāks tikai gadījumos, ja klients nepārkāpj līguma nosacījumus un ir laicīgi atmaksājis iepriekšējo aizdevumu.
Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu!

ksenija,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.