Kuri depozīti ir izdevīgākie? Latvijas TOP-5

Salīdzināšanas portāla Gudriem.lv pētījumā konstatēts, ka pēdējā gada laikā depozītu noguldījumu likmes samazinājušās par 30 – 35%. Banku eksperti prognozē, ka šogad, sakarā ar nestabilo situāciju Eiropā un pasaulē, depozītu likmes turpinās kristies līdz pat 1% gadā.
Gudriem.lv veiktā tirgus analīze uzrāda latu depozītu ienesīguma kritumu, kurš turpinās jau trešo gadu. Pirms diviem gadiem bankas piedāvāja ieguldījumus latos ar ienesīgumu 8 – 12% gadā (uz 12 mēnešiem), pirms gada latu depozītu ienesīgums bija 5,5% gadā, bet šogad janvārī visaugstākā latu noguldījumu likme bija 3,5% gadā. Pieci visienesīgākie depozīti latos uz gadu, ar kopējo summu 1000 latu, patlaban ir šādi:
1. PrivatBank – Ātrais depozīts – 3,5%
2. PrivatBank – Noguldījums “Krājkasīte” – 3,5%
3. PrivatBank – Multivalūtu depozīts – 3,5%
4. SMP Bank – Parastais depozīts – 3%
5. Trasta komercbanka – Depozīta noguldījums – 3%
Gudriem.lv aptaujātie eksperti ir vienisprātis, ka arī nākotnē depozītu likmju augšanai nav pamata. “Pēc rudenī notikušā “Krājbankas” bankrota tirgū tika bija piefiksēts neliels ienesīguma likmju pieaugums, taču gaidāms, ka tuvākajā laikā likmes atgriezīsies 2011. gada oktobra līmenī. Latu noguldījumu likmes šajā gadā gaidāmas 1% ietvaros, bet īstermiņa depozītu likmes var pat nokristies zem 1%,” informē “SEB Wealh management” valdes loceklis Jānis Rozenfelds.
Eiro depozītu prognozes ir vēl nelabvēlīgākas. Neskatoties uz mazāk jūtīgu eiro depozītu ienesīguma samazināšanos (15 – 20% gada laikā), šogad eksperti saskata lielus likmju krituma riskus. Pieci visizdevīgākie eiro depozītu piedāvājumi uz gadu, ar kopējo summu 1000 eiro, patlaban ir šādi:

1. Citadele – Termiņdepozīts “Klasika” – 3,8%
2. PrivatBank – Termiņdepozīts – 3,75%
3. PrivatBank – Noguldījums “Krājkasīte” – 3,75%
4. PrivatBank – Multivalūtu depozīts – 3,75%
5. Citadele – Termiņdepozīts “Express” – 3,66%

Pēc Jāņa Rozenfelda teiktā, centrālās bankas jau gandrīz ir izsmēlušas iespējas vēl vairāk samazināt noguldījumu procentu likmes. “Ņemot vērā prognozēto Eiropas ekonomikas recesiju 2012. gadā, procentu likmes, visticamāk, vēl kādu laiku paliks zemas. Turklāt gada laikā Eiropas centrālā banka (ECB) var likmi vēl nedaudz samazināt,” prognozē J. Rozenfelds. “ Swedbank” investīciju produktu nodaļas vadītājs Reinis Jansons arī uzskata, ka nestabilitāte Eiropā būs galvenais arguments par labu zemām procentu likmēm. “ Zemāka likme par 1% ECB vēsturē vēl nav bijusi, taču izslēgt šādu iespēju nedrīkst. No otras puses, ja augs noguldītāju neuzticība Eiropas finašu sekotoram, procentu likmes var augt,” stāsta J. Rozenfelds.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Biznesam.