LAMB par mobilajiem telefoniem un satiksmes drošību

Ar mobilo rokā uz grāvi!
Nokļūstot ceļu satiksmē aiz nestabili vadītas automašīnas, kura ik pa brīdim maina ātrumu vai arī pārvietojas satiksmes noteikumu prasībām neatbilstoši lēni, kā arī veic nepamatotus manevrus pa labi un kreisi, autovadītāji bieži nodomā, vai tik priekšā braucošā spēkrata vadītājs nav lietojis kādas apreibinošas vielas. Braukšana aiz šāda transporta līdzekļa ir pārbaudījums nervu sistēmai, tādēļ autovadītāji parasti pēc iespējas ātrāk cenšas tikt garām šādiem "aizdomīgiem objektiem", vēsta Juris Zvirbulis, Latvijas Automoto biedrības prezidents, Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis.
Tomēr braucot garām un palūkojoties uz aizdomīgo autovadītāju kļūst labi saprotams, ka iemesls ir emocionāla saruna pa mobilo telefonu neizmantojot brīvroku sistēmu. Skatu uz šādu autovadītāju, kurš ar rokām žestikulē, kura galva un skatiens pārvietojas no vienas puses uz otru, varētu nosaukt par smieklīgu, ja tas nebūtu priekšvēstnesis iespējamam ceļu negadījumam, kas var drīzumā pārsteigt nesagatavotu šādu bezatbildīgu autovadītāju.
Latvijas Automoto biedrības (LAMB) novērojumi liecina, ka arī satiksmes drošībai veltītajā publiskajā telpā, neatbilstoša mobilo telefonu lietošana pie stūres tiek krietni vien mazāk nosodīta nekā citi satiksmes noteikumu pārkāpumi. Protams, pret dzērājšoferiem un ļaunprātīgiem ātruma ierobežojumu pārkāpējiem jāvēršas gan ar likuma spēku, gan nosodot šādus pārkāpumus medijos, tomēr arī mobilo telefonu nepareiza izmantošana ir traģisku ceļu satiksmes negadījumu iemesls.
Jāņem vērā, ka turot telefonu rokā un emocionāli sarunājoties, autovadītājam ievērojami pagarinās reakcijas laiks, ierobežojas spēja saglabāt nemainīgu ātrumu un kustības virzienu, izvairīties no bedrēm un citiem ceļu bojājumiem, kuru rezultātā var sabojāt savu auto, izraisīt avāriju vai tikai radīt neizpratni, nosodījumu un pat stresa situāciju citu autovadītāju vidū.
"Eirobarometra“ pētījums par kopējo ES iedzīvotāju attieksmi pret ceļu satiksmes drošības pārkāpumiem liecina, ka nepareizu mobilo telefonu lietošanu respondenti ir nosaukuši kā trešo bīstamāko pārkāpumu, kas seko braukšanai apreibinošo vielu iespaidā un ātruma ierobežojumu pārkāpšanai. 76% aptaujāto ES iedzīvotāju to nosauc par īpaši bīstamu pārkāpumu, bet 26% arī sarunu par mobilo telefonu, izmantojot brīvroku sistēmu, uzskata par bīstamu rīcību pie stūres. Latvijā, kā ES dalībvalstī, gan tikai 52% no respondentiem to uzskata pat īpašu problēmu, 36% par nelielu problēmu, bet 3% tajā problēmu nesaskata.
Statistika liecina, ka Latvijā vēl nav pietiekamas izpratnes par ļaunumu, kuru var nodarīt minētais pārkāpums. Turot rokā telefonu, pie stūres sarunājas gan dāmas, gan kungi, gan ierindas autovadītāji, gan atbildīgo spēka struktūru pārstāvji trafarētās automašīnās un pat sabiedriskā transporta vadītāji. Mūsu valstī nav pieejama statistika par mobilo telefonu ietekmi uz ceļu negadījumiem, jo ne vienmēr pēc avārijas iespējams atklāt, ka tieši mobilais telefons bijis iemesls situācijai neatbilstošam manevram.
LAMB aicina autovadītājus vairāk pievērst uzmanību mobilā telefona lietošanai pie stūres, nelietot pašiem, neizmantojot brīvroku sistēmu, un pievērst to autovadītāju uzmanību, kuru prāt šī nav problēma.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Komunikāciju ziņas.