Lombards24.lv pieprasa PTAC apturēt 20 nelegālo lombardu darbību

Reaģējot uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) publiskiem izteikumiem par to, ka nelegālais tirgus nebanku kreditēšanas nozarē ir nenozīmīgs, SIA “ExpressCredit”, kas strādā ar zīmolu Lombards24.lv, vadība ir nosūtījusi PTAC informāciju par 20 nelegālajiem lombardiem un pieprasa nekavējoties apturēt to darbību.

  

“Vērtējot PTAC darbu pēdējos mēnešos, mums, kā godprātīgiem nodokļu maksātājam, nav skaidrs, ar ko nodarbojas uzraugošā institūcija. Vienu dienu PTAC briļļu reklāmās meklē nacisma pazīmes un mēģina ieviest cenzūru, savukārt otrā – problēmas, kas pēc būtības būtu jārisina, nosauc par nebūtiskām. Nu jau aptuveni trīs gadus atbildīgās valsts institūcijas – PTAC, Ekonomikas ministrija, Valsts policija, pašvaldības policija – ir informētas par nelegālo lombardu biznesu Latvijā, bet reakcija ir pielīdzināma nullei. Tāds pats absurds, kā bija ar “spaisa” tirgošanu – visi redz, bet neviens neko nevar vai nevēlas darīt. Aicinām PTAC saņemties un pēc būtības sargāt patērētājus, apturot nelegālo lombardu darbību. Šobrīd gan izskatās, ka PTAC vairāk nodarbojas ar populismu un ideju ģenerēšanu, kā vēl vairāk nospiest uz ceļiem tos uzņēmējus, kuri ir likumpaklausīgi, maksā visus nodokļus un ievēro likumus,” norāda SIA “ExpressCredit” valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis.

 

SIA “ExpressCredit” vadība uzskata, ka nav pieņemams, ka vienīgie PTAC īstenotie pasākumi ir sodi vidēji 280 eiro apmērā, kas nemotivē nelegālos komersantus pārtraukt savu darbību. Turklāt tie piemēroti tikai atsevišķiem nelegālajiem uzņēmumiem. “Mēs nodrošinām darbu vairāk nekā 270 cilvēkiem visā Latvijā, pērn valsts budžetā uzņēmums nodokļu maksājumus veica 2,31 miljona eiro apmērā. Ja PTAC ir laiks nodarboties ar dažādām nejēdzībām, tad mēs pieprasām, lai uzraugošā institūcija strādātu adekvāti un īstenotu vienu no savām pamatfunkcijām – patērētāju interešu aizsardzību. Un nelegālie lombardi vistiešākā veidā apdraud patērētājus,” uzskata SIA “ExpressCredit” valdes priekšsēdētājs A. Evertovskis.

 

SIA “ExpressCredit” vadība ir veikusi aprēķinus un secinājusi, ka nelegālo lombardu dēļ valsts budžetam iet garām 1,42 miljoni eiro uzreiz, ko veido pirmreizējās licences maksa 71 tūkstoša eiro apmērā katram nelegālajam uzņēmumam. Savukārt nākamajos gados, apkarojot nelegālos lombardus, valsts nodokļos un licences pagarināšanas maksās varēs vēl papildus iegūt ap 780 tūkstošiem eiro.

 

Tāpat SIA “ExpressCredit” vadība norāda – ja PTAC uzskata, ka viņiem nebija pienācīgu resursu, zināšanu vai atbilstoša regulējuma, tad šo jautājumu trīs gadu laikā varēja sakārtot. “Šobrīd PTAC ar saviem publiskajiem paziņojumiem parāda, ka viņu speciālistiem pietrūkst zināšanas un kompetences finanšu pakalpojumu jomā, tā vietā iestāde spēj ražot vien juridiskus birokrātijas kalnus ar jauniem ierobežojumiem legālajam biznesam. Turklāt PTAC piemērs skaidri parāda, ka valsts politikas plānošanas process Latvijā ir absurds. Lai gan ēnu ekonomikas apkarošana šobrīd ir viena no valdības prioritātēm, pēc būtības ar nelegālajiem lombardiem nekas netiek darīts nu jau gadiem. Nelegālie lombardi var nozīmēt gan zagtu mantu apriti, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī dažādas naudas atmazgāšanas shēmas,” norāda A. Evertovskis.

 

Par SIA “ExpressCredit”

 

SIA “ExpressCredit” ir licencēts nebanku paterētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā un šobrīd nodarbina 274 darbiniekus. SIA “ExpressCredit” strādā ar zīmolu Lombards24.lv 38 lielākajās Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās 95 filiālēs, piedāvājot patērētājiem aizdevumus pret kustamas mantas ķīlu (lombarda kredīts) un aizdevumus bez ķīlas. Uzņēmuma pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 235 tūkstoši fizisku personu. SIA “ExpressCredit” īpašnieki ir SIA “Express Holdings” (51%), SIA “Ebility” (24,5%), SIA “AE Consulting” (24,5%). Šā gada februārī SIA “ExpressCredit” iegādājās Rīgas pilsētas lombardu. 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Esi uzmanīgs!.