Lux Express ManaBalss.lv iniciatīvā aicina atvērt pasažieru pārvadājumu tirgu

Baltijas starptautisko autobusu reisu operators “Lux Express” uzsācis parakstu vākšanas iniciatīvu platformā ManaBalss.lv, aicinot Latvijas iedzīvotājus parakstīties par pasažieru pārvadājumu tirgus atvēršanu.

 

Iniciatīvā norādīts uz slēgtās starppilsētu autobusu transporta sistēmas radīto stagnāciju pārvadājumu nozarē un norāda, ka katru gadu tās uzturēšanā tiek izšķērdēti miljoniem eiro.

 

Iniciatīvā izteikts aicinājums veidot daļēji atvērtu tirgu autobusu pārvadājumos maršrutos starp lielākajām Latvijas pilsētām – “Lux Express” uzsver, ka nepieciešams apturēt subsīdijas maršrutiem ar pietiekamu pasažieru daudzumu. Tas palielinātu konkurenci pārvadātāju starpā, līdz ar to celtu pakalpojumu kvalitāti, un vienlaikus ietaupītu nodokļu maksātāju naudu, apturot pelnošo maršrutu nevajadzīgu subsidēšanu.

 

Uzsvērti arī vairāki būtiski ieguvumi sabiedrībai – atverot pasažieru pārvadājumu tirgu, tiktu veicināta pakalpojumu kvalitātes attīstība, kas savukārt varētu palielināt to cilvēku skaitu, kas ikdienā izvēlētos ceļot ar autobusu nevis automašīnu, tā samazinot satiksmes sastrēgumus un piesārņojumu pilsētās.

 

“Tirgus segmentācija, kur pasažieru pārvadājumu tirgus starp lielākajām pilsētām darbojas brīvā tirgus apstākļos, ir pierādījusi sevi kā ļoti efektīvu gan Skandināvijā, gan Igaunijā, veicinot pakalpojumu kvalitātes attīstību. Pašlaik, bezkonkurences apstākļos, pārvadātāji nav motivēti mainīt vai uzlabot savus pakalpojumus un, līdz ar to, Latvijas iedzīvotājiem reāli nav iespēju ceļot komfortablos, cenas ziņā adekvātos autobusos. Tirgus atvēršana veicinātu konkurences palielināšanos un, attiecīgi, arī motivētu pārvadātājus sākt domāt par savu pakalpojumu kvalitāti,” stāsta „Lux Express” valdes priekšsēdētājs Hannes Saarpuu.

 

Portāla ManaBalss.lv vadītāja Madara Peipiņa arī norāda, ka iniciatīva atvērt pasažieru pārvadājumu tirgu visticamāk sasniegs lielu sabiedrības atbalstu: “Ar sabiedrisko transportu saistītās iniciatīvas portāla lietotājiem vienmēr ir bijušas aktuālas, jo tajās atspoguļotās problēmas gandrīz ikvienas Latvijas iedzīvotājs kaut reizi ir piedzīvojis arī savā dzīvē. Ceram, ka arī šī iniciatīva gūs Latvijas iedzīvotāju atsaucību, un īsā laikā sasniegs lēmumu pieņēmēju dzirdīgās ausis.”

 

 “Lux Express” iniciatīvas tekstā arī uzsver, ka reizēm pārvadātāju saņemtās subsīdijas ir lielākas kā summa, kas nepieciešama, lai nodrošinātu pārvadājumus visos “bezpeļņas” maršrutos pat tad, ja visi autobusi brauktu tukši. Vienīgais iemesls turpināt maksāt subsīdijas tik lielā apmērā, tātad, varētu būt tikai fakts, ka citi pārvadātāju lielākie maršruti arī nesot zaudējumus, kas savukārt apgāž argumentāciju par to, kāpēc šāda subsidēšanas sistēma vispār tika ieviesta.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Autovadītājiem, Gudrās informācijas kumosiņš.