Mazumtirdzniecības apgrozījums – kādi šogad būs Ziemassvētki?

Septembrī mazumtirdzniecības pieaugums bija gaidāms, lai gan tas izrādījies mazliet straujāks. Uz to jau iepriekš norādīja PVN ieņēmumu kāpums, — raksta Lija Strašuna, "Swedbank" vecākā ekonomiste.
Septembra pieaugumu noteica nepārtikas preču apgrozījuma kāpums, piemēram, apģērbu un apavu, dažādu mājsaimniecības piederumu un labiekārtošanas preču tirdzniecība. Savukārt pārtikas preču apgrozījums nedaudz saruka.
Joprojām uzskatu, ka iedzīvotāju optimisma mazināšanās turpmākajos mēnešos bremzēs mazumtirdzniecības attīstību. Konjunktūras (jeb noskaņojuma) apsekojuma dati liecina, ka oktobra sākumā patērētāju optimisms diezgan ievērojami krita, tai skaitā pašreizējie lielo pirkumu plāni. Neskaidrība par to, kādā veidā tiks veikta nākamā gada valsts budžeta konsolidācija un kā tā ietekmēs katru no mums, mudina uz drošības spilvena veidošanu. Apkures rēķinu apmaksa iedzīvotāju maciņos atstās mazāk naudas citiem pirkumiem.
Tomēr, ja salīdzinām šībrīža situāciju ar pērno gadu, uzlabojumi ir acīmredzami gan darba tirgū, gan arī iedzīvotāju prātos – bezdarba gaidas stipri mazinājušās, turpina pieaugt mājsaimniecību novērtējums par viņu finanšu stāvokli un lielo pirkumu plāniem nākamajos 12 mēnešos. Nodokļu ieņēmumi ir stabili vai lēnām augoši. Tas viss liecina par to, ka šī gada Ziemassvētku tēriņiem jābūt lielākiem nekā pirms gada un mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī pieaugs gan mēneša, gan gada griezumā.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.