Melnā piektdiena

Melnā piektdiena ir vērienīgākā iepirkšanās diena gadā, kad lielveikalu ķēdes piedāvā ievērojamas atlaides. Tā ir radusies ASV un norisinās uzreiz pēc Pateicības dienas, kas katru gadu tiek svinēta ceturtajā novembra ceturtdienā. Īpaši populāra Melnā piektdiena ir tieši ASV, taču šis iepirkšanās burziņš tiek rīkots arī daudzās citās pasaules valstīs.

 

Melnās piektdienas aizsākumi meklējami daudz senāk, nekā varētu šķist. Jau kopš 19. gadsimta tiek uzskatīts, ka nākamā diena pēc Pateicības dienas ir Ziemassvētku sezonas sākums. Tad Melnā piektdiena vēl nebija ieguvusi savu nosaukumu, savukārt apzīmējums “melnā/-ais” netika asociēts ne ar ko pozitīvu. Proti, 1987. gada 19. oktobris ASV tika dēvēts par “Melno pirmdienu”, jo bija vērojams milzīgs akciju kritums. 1929. gada 24. novembris tika dēvēts par “Melno ceturtdienu” – tā bija diena, kas iezīmēja Lielās depresijas sākumu. Pēc nedēļas sekoja “Melnā otrdiena”, kad par spīti investoru centieniem atkal bija vērojami nozīmīgi zaudējumi akciju tirgū. Tā kā nākamā diena pēc Pateicības dienas ir viena no ienesīgākajām dienām tirdzniecībai, lielveikalu ķēdes vēlējās šai “melnajai” dienai piedēvēt pozitīvāku noskaņu, tādēļ tika radīta “Melnā piektdiena” – lielākie un atlaidēm bagātākie iepirkšanās svētki. Tam, kā rādās nosaukums “Melnā piektdiena”, ir vēl viens izskaidrojums – mazumtirgotāji parasti zaudējumus rakstīja ar sarkanu tinti, bet ienākumus ar melnu, attiecīgi tā diena, kurā ir ļoti lieli ienākumi, ieguva nosaukumu Melnā piektdiena.

 

Interesanti un pārsteidzoši fakti par Melno piektdienu:

 

  • Melnā piektdiena ir plaši pazīstama vismaz 15 pasaules valstīs

Kanādas mazumtirgotāji satraucās par to, ka pircēji varētu izvēlēties svētku sezonā doties iepirkties uz ASV, tādēļ radīja paši savu Melno piektdienu. Kopš tā laika tādas valstis kā Lielbritānija, Brazīlija, Indija, Francija, Norvēģija u.c. ir pārņēmušas šo iepirkšanās tradīciju.

 

  • Iepirkšanās alkohola reibumā

Vadoties pēc aptaujas rezultātiem, secināts, ka ASV 12% cilvēku, kuri apmeklē Melno piektdienu, ir alkohola reibumā.

 

  • Nelaimes gadījumi un pat letāli iznākumi

ASV kopš 2006. gada ir reģistrēti 7 nāves gadījumi un vismaz 98 nelaimes gadījumi, kas radušies Melnās piektdienas laikā.

 

  • Bīstamākais veikals ASV – “Walmart”

Kā bīstamākais veikals Melnās piektdienas laikā ir atzīts “Walmart”, jo tieši tajā reģistrēts visvairāk incidentu. Piemēram, 2015. gada Melnajā piektdienā tika arestēts cilvēks, kurš strīda karstumā sašāvis 2 cilvēkus, ar kuriem nespēja sadalīt parkošanās vietu autostāvvietā. Savukārt 2008. gadā kāds “Walmart” darbinieks tika sabradāts līdz nāvei, un arī mediķi, kuri centās šim cilvēkam palīdzēt, guva dažādas traumas.

 

  • Izdevīgi un neizdevīgi pirkumi

“WalletHub” tirgus pētījumā secināts, ka 14% preču Melnās piektdienas laikā ir tāda pati cena kā bez atlaides, 17% preču ir vēl dārgākas nekā ikdienā, taču vidēji piemērotā atlaide ir 5% no preces sākuma cenas. Visizdevīgāk Melnās piektdienas laikā ir iegādāties grāmatas, audio un video ierakstus, savukārt visneizdevīgāk iegādāties mēbeles un rotas lietas.

 

  • 226 miljoni amerikāņu iztērējuši 52 miljardus

2011. gadā Melnās piektdienas laikā kopumā iepirkās 226 miljoni amerikāņu, kuri kopā iztērēja 52 miljardus ASV dolāru. Salīdzinājumam: tas ir tikai nedaudz mazāk kā Etiopijas IKP.

 

  • 407 ASV dolāri – tik iztērē viens pircējs

Pagājušajā gadā viens pircējs vidēji iztērēja 407 ASV dolārus, iepērkoties Melnajā piektdienā.

 

  • Melno piektdienu apmeklē 1/3 ASV iedzīvotāju

Katru gadu ASV Melnajā piektdienā iepērkas vismaz 135 miljoni cilvēki, kas ir 1/3 no kopējā ASV iedzīvotāju skaita.

 

  • Stāvēšana garajās rindās

1 no 10 Melnās piektdienas apmeklētājiem apgalvo, ka pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, lai ātrāk nokļūtu izvēlētajā veikalā. 18% no apmeklētājiem apgalvo, ka būtu ar mieru iegādāties izvēlētās preces neatkarīgi no tā, cik gara rinda ir pie kases. Vidēji viens ASV iedzīvotājs ir gatavs rindā stāvēt 2,5 stundas. 

 

  • Iepirkšanās 24 stundu garumā

Melnās piektdienas laikā daudzi veikali savas durvis apmeklētājiem ver krietni agrāk pirms ierastā darba laika, piemēram, pusnaktī vai 03:00 naktī. Šāds darba laiks pircējiem dod iespēju veikalā pavadīt kaut visu diennakti.

 

  • Kiber Pirmdiena

Kiber pirmdiena ir Melnās piektdienas turpinājums, kad īpaši izdevīgi darījumi pieejami interneta veikalos. Pārsvarā tās ir preces, kas palikušas pāri no Melnās piektdienas izpārdošanas. Izdevīgus pirkumus šajā dienā iespējams veikt, piemēram, interneta vietnē Amazon.

 

  • Melnā piektdiena – oficiāla brīvdiena

Daudzos ASV štatos Melnā piektdiena ir pasludināta par oficiālu brīvdienu, lai cilvēki varētu iegādāties visu sev nepieciešamo.

 

  • Melnā piektdiena – darbīgākā gada diena santehniķiem

ASV Melnā piektdiena ir ražīgākā gada darba diena santehniķiem, kuriem nākas veikt apkopes darbus pēc tam, kad pircēji ir “pārslogojušī” santehnikas sistēmas.

 

  • Daudz policijas izsaukumu

Gan ASV, gan Lielbritānijā Melnā piektdiena ir aizņemts laiks policijas darbiniekiem. Tiek saņemti neskaitāmi izsaukumi, lai savaldītu satrakojušos pircēju pūļus, palīdzētu atrisināt situācijas, kad pircēji kļuvuši agresīvi vai vardarbīgi, kā arī reaģētu uz ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

 

Runājot par Latviju, preces lēti un izdevīgi var iegādāties kolektīvās iepirkšanās portālos un negaidīt Melno piektdienu. Salīdzināt dažādus piedāvājumus vari šeit.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.