Naudas aizdevuma līgumi ir pārāk sarežģīti – stereotips vai patiesība?

Mūsdienās, veidojot jebkādas formālas saistības ar divām pusēm, ļoti liela nozīme ir līgumam. Vai nu tas ir darba līgums vai arī, piemēram, līgums, kura pamatā ir finansiālas darīšanas. Jebkurā gadījumā līgums parasti ir tas, pie kura saturiskās informācijas var vēsties gan viena, gan otra līguma puse neskaidrību gadījumā. Pēdējā laikā aktuāls kļuvis stereotips, ka līgumi ir sastādīti, galvenokārt raugoties tikai no vienas līgumā iekļautās puses un šādu līgumu saturs ir tik sarežģīts, ka aiz pastarpinātiem vārdiem nereti cilvēks var iekļūt lielos parādos. Tie ir naudas aizdevuma līgumi, par kuriem pēdējā laikā ir daudz runāts un ir izveidojušies nepareizi priekšstati. Taču aiz bailēm par šo līgumu it kā sarežģītību un paslēptajiem zemūdens akmeņiem, cilvēki aizmirst, ka patiesībā šie naudas aizdevuma līgumi ir skaidri definēti un var palīdzēt situācijā, kad ir radusies kāda sarežģita situācija.


Par ko rakstīts līgumos un kam tie domāti?


1. Aizdevuma pieprasījums un tā izpildes veids. Ja gadījumā Tev nav skaidrības, kā saņemt aizdevumu, tad izvēlētās kredītiestādes līgumā viss ir precīzi aprakstīts. Diemžēl, bieži cilvēki neizpilda visus līgumā noteiktos naudas aizņēmuma pietiekuma soļus un tādēļ gadas, ka ātrais aizņēmums internetā nav saņemts.


2. Prasības naudas saņemšanā. Parasti kredītņēmēji satraucas par to, vai negatīva kredītvēsture varētu būt iemesls, ka nauda netiks pārskaitīta. Diemžēl jāsaka, ka kredīts ar sliktu kredītvēsturi nebūs iespējams, jo pati galvenā prasība naudas saņrmšanā tomēr ir pozitīva kredītvēsture.


3. Tiek paskaidrota attiecīgās kredītiestādes gada procentu likme. Visbiežāk rodas neizpratne par GPL skaidrojumu kredīta līgumā. Patiesībā naudas aizdevuma līgumi palīdz izprast, ko nozīmē gada procentu likme. Vienkārši sakot, tā ir noteiktā aizdevēja gada procentu likme, kas veidos aizņēmuma kopējo summu. Daudzos no kredītiestādes līgumiem ir arī paskaidrots, ka GPL neveido kavētās atdodamās naudas summas kavējuma procenti. Tieši gada procentu likmes izveidošana un darbība ir viens no svarīgākajiem naudas aizdevuma līguma paskaidrojuma punktiem, lai kredīta ņēmējs būtu informēts par naudas attiecību veidošanos gadījumā, ja naudas aizdevums paredz atmaksas procentus.


Saņemt naudu!


4. Naudas atdošanas pagarināšana. Šis ir viens no svarīgākajiem līgumā aprakstītajiem punktiem, kas paredz iespēju kredīta ņēmējam izvairīties no lieliem parādiem gadījumos, ja naudu nav iespējams atmaksāt norādītajā laikā. Tieši termiņa pagarinājums naudas atdošanā ir viens no svarīgākajiem naudas ņēmēja tiesību punktiem.


5. Naudas aizdevēja atbildība. Nereti rodas situācijas, kad personīgie dati pēkšņi kļūst zināmi, jo tiek saņemti e-pasti no nezināmām personām vai uz mobilo telefonu nāk īsziņas ar reklāmas satura tekstu. Tādēļ der zināt, ka naudas aizdevuma līgumi izveidoti galvenokārt abu pušu – gan naudas devēja, gan naudas ņēmēja – drošībai, jo šajos līgumos parasti atrunāta naudas devēja atbildība par naudas ņēmēja konfidencialitāti.


Apkopojot naudas aizdevuma līgumu saturu, jāsaka, ka viedoklis par šo līgumu sarežģītumu un noklusētajiem līguma punktiem ir nepatiess, jo galvenais naudas aizdevuma līgumu izveides ierosinājums ir drošības veidošana, uzsākot kredītsaistības.


Aizņemies atbildīgi, izvērtējot naudas aizdevuma līgumu saturu!

zane,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.