OCTA likuma grozījumi ļauj apdrošinātājiem pēc brīvprātības principa veikt tiešo zaudējumu regulēšanu

 Šo ceturtdien, 12.augustā, Valsts sekretāru sanāksmē tiks izsludināti OCTA likuma grozījumi.OCTA likuma grozījumi izstrādāti pēc apdrošinātāju un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) iniciatīvas, un tie paredz dažādus grozījumus – gan uzlabojumus OCTA sistēmā, gan redakcionālus precizējumus.

Viens no būtiskākajiem uzlabojumiem ir jauna norma, kas ļauj apdrošinātājiem pēc brīvprātības principa veikt tiešo zaudējumu regulēšanu. Tas nozīmē, ka ceļu satiksmes negadījumā cietušā transportlīdzekļa īpašnieks varēs pieteikt zaudējumus savam apdrošinātājam, ja tas būs pievienojies tiešo zaudējumu regulēšanas sistēmai.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Tiešo zaudējumu regulēšana nedarbosies kā obligāta prasība visiemOCTA tirgus dalībniekiem, bet gan pēc brīvprātības principa tiem, kas to vēlas. Šobrīd tas būs vairāk servisa pakalpojums klientu lojalitātes veicināšanai, kas nākotnē iespējams kļūs par visu tirgus dalībnieku zaudējumu atlīdzināšanas principu.

Galvenie ieguvēji no šīm izmaiņām būtu ceļu satiksmes negadījumos cietušie, kuri uzticas sava apdrošinātāja piedāvātajam servisam, ir pārliecināti par sava izvēlētā apdrošinātāja pieņemto lēmumu objektivitāti.
Būtiski redakcionāli grozījumi un precizējumi OCTA jomā B.Gribuste: „Grozījumiem OCTA likumā pamatā ir redakcionāls raksturs ar mērķi pilnveidot un sakārtot OCTA sistēmu, kā arī precīzāk to pielāgot EK direktīvu prasībām. Ieguvēji no šiem grozījumiem būs gan sabiedrība kopumā, gan arī apdrošinātāji.”
Atbilstoši EK direktīvu prasībām, paplašināts transportlīdzekļa jēdziens, iekļaujot arī mopēdus un specializētos tūristu transportlīdzekļus, kuru īpašniekiem pēc grozījumu likumā stāšanās spēkā arī būs nepieciešams obligāti apdrošināt savu civiltiesisko atbildību.

Izstrādātie grozījumi nosaka konkrētākus un precīzākus termiņus dažādu pienākumu izpildei apdrošinātājiem un klientiem. Piemēram, ar saskaņoto paziņojumu fiksēta negadījuma izraisītājam savs saskaņotā paziņojuma eksemplārs būs jāiesniedz 10 dienu laikā, nomainot līdzšinējo formulējumu „tiklīdz tas iespējams”. Precīzs formulējums ļaus novērst pārpratumus un cietušie varēs ātrāk saņemt atlīdzības.

Viens no grozījumu priekšlikumiem paredz, ka turpmāk negadījumos cietušajiem, lai saņemtu atlīdzību, nebūs jāiesniedz izziņas no VID, jo apdrošinātāji tās pieprasīs paši.

Izstrādātie priekšlikumi precizē kārtību apbedīšanas pabalstu izmaksāšanā, ieviešot kompensācijas principu – apbedīšanas pabalsts tiks atlīdzināts valstij un pašvaldībai, kas veic pabalsta izmaksu bojāgājušā tuviniekiem, un tikai starpība tiks kompensēta cietušā tuviniekiem. Tas ļaus izvairīties no pārpratumiem un dubultās izmaksu veikšanas.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.