Pasaules fondu tirgus apskats. Oktobris 2013

Oktobra sākuma pozitīvais noskaņojums, ko izraisīja negaidītais ASV FRS lēmums pilnā apmērā saglabāt Amerikas ekonomikas stimulēšanas programmu, ātri noplaka. Tam par iemeslu kalpoja pretrunīgie regulatora pārstāvju izteikumi par jebkādas iekšējās vienotības trūkumu pašā Federālo rezervju sistēmā. Šis fakts investoriem lika domāt, ka visdrīzāk QE3 tiks samazināta jau tuvākajā FRS sēdē oktobra beigās.

 

Taču investorus satrauca ne tikai gaidāmā stimulēšanas programmas pārtraukšana. Aktuālākie jautājumi oktobra pirmajā dekādē bija ASV budžets un valsts parāds. 1.oktobrī sākās jaunais ASV finanšu gads, un līdz šim brīdim ASV budžets vēl nebija apstiprināts, līdz ar ko Amerikas valdībai nācās paziņot par daļēju darbības pārtraukšanu.

 

ASV fondu tirgus turpināja ciest zaudējumus nebeidzamo partiju nesaskaņu dēļ Amerikas valdībā. Pārstāvju palātas spīķeris, republikānis Džons Beiners paziņoja, ka likumdevēji neatbalstīs budžetu un nepaaugstinās valsts parāda limitu tikmēr, kamēr netiks atjaunotas sarunas starp ASV prezidentu un Pārstāvju palātu. Savukārt ASV prezidents Baraks Obama aicināja republikāņus vienoties par valsts parāda limita celšanu, uzsverot, ka nekādu sarunu budžeta sakarā nebūs līdz brīdim, kamēr Pārstāvju palāta nevienosies par jaunu parāda augšējo robežu. Pēc reitingu aģentūras Moody’s Investor Service viedokļa ASV valdība diezin vai izziņos defoltu, pat ja likumdevēji nespēs vienoties par valsts aizņēmuma griestu celšanu līdz oktobra vidum. Pagaidām viss liecina par to, ka konflikts Amerikas valdībā ieilgst.

 

Jāatzīmē, ka klupšanas akmens šobrīd ir sociālo programmu finansēšana, un tieši plānotās reformas veselības aizsardzības jomā (Obamacare), kuru atlikšanu pieprasa republikāņi, bet atbalsta demokrāti. Kompromisu šajā jautājumā tā arī nav izdevies sasniegt, kā rezultātā milzīgam skaitam valsts ierēdņu jau nācies doties piespiedu atvaļinājumā.

 

Tomēr aizvadītās nedēļas beigās, parādoties iespējamām republikāņu un demokrātu vienošanās pazīmēm, ASV fondu tirgus atjaunoja kāpumu. Republikāņu līderi Pārstāvju palātai piedāvāja pagaidu variantu ASV valsta parāda griestu celšanai (bez jebkādiem priekšnoteikumiem, līdz 22.novembrim) ar mērķi nonākt pie savstarpēji pieņemama federālā budžeta risinājuma. Plātas spīķeris Džons Beiners rosināja uzsākt pārrunas un izteica cerību, ka republikāņu piedāvājums tiks novērtēts kā pretimnākošs solis ceļā uz vienošanos. Iespēja, ka Amerikas valdošo partiju nesaprašanās varētu tikt noregulēta, strauji pieauga.

 

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama aizvadītās nedēļas beigās noraidīja republikāņu iepriekš piedāvāto īslaicīgo parāda griestu celšanas plānu, norādot, ka šis plāns neparedz amerikāņu valdības darba atjaunošanu. Tostarp 14.oktobrī Baltais nams paziņoja par sarunu pārcelšanu, kurās plānota Pārstāvju palātas spīķera Džona Beinera, kā arī abu kongresa palātu frakciju līderu – demokrāta Harija Rīda un Nensijas Pelosi, un republikāņa Miča Makonela dalība. Tādējādi sarunas par ASV valdības darba atsākšanu un valsts parāda griestu celšanu joprojām turpinās. Sestdien Pasaules Bankas prezidents Džims Kims atgādināja, ka līdz iespējamajam ASV defoltam atlicis pavisam nedaudz laika un Vašingtonas politiķu neizlēmība var novest pie globālas ekonomiskas katastrofas.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.