Pētījums: Latvijā KASKO ir trešajai daļai automašīnu

Apdrošināšanas sabiedrības “BALTA” un pētījumu centra “SKDS” veiktajā pētījumā par KASKO apdrošināšanas izmantošanas tendencēm mājsaimniecībās secināts, ka KASKO apdrošināšanu kā sava auto drošības un savas finansiālās stabilitātes garantiju Latvijā izmanto 31 procents auto īpašnieku.
Pētījuma laikā tika aptaujātas vairāk nekā 1000 mājsaimniecības visā Latvijā, lai noskaidrotu to, cik aktīvi tās izmanto KASKO apdrošināšanu. Analizējot pētījuma rezultātus dalījumā pa reģioniem, vislielākais KASKO apdrošināšanas īpatsvars ir vērojams Rīgā un tās apkārtnē – attiecīgi 43 un 31 procents mājsaimniecību izmanto KASKO apdrošināšanu.
Interesanti, ka starp pārējiem reģioniem visaugstākos rādītājus uzrāda Latgale, kur KASKO apdrošināšanu izmanto 27 procenti mājsaimniecību. Savukārt viszemākie rādītāji ir Vidzemē un Zemgalē – attiecīgi tikai 12 un 14 procenti mājsaimniecību. Savukārt Kurzemē par savu auto brīvprātīgo apdrošināšanu rūpējas 21 procents mājsaimniecību.
Ir vērojamas atšķirīgas rūpes par sava auto apdrošināšanu krieviski un latviski runājošo autovadītāju vidū. Proti, pēc aptaujas datiem, 42% krieviski runājošo un 26% latviski runājošo autovadītāju atzīst, ka viņu transportlīdzeklim ir spēkā esoša KASKO apdrošināšana.
“Rīgā un tās apkārtnē vairāk nekā trešdaļa automašīnu ir jaunākas par desmit gadiem, un tādēļ tām KASKO apdrošināšana tiek iegādāta visbiežāk, jo, notiekot nelaimes gadījumam, tieši jaunāki auto ir pakļauti lielākajiem zaudējumiem. Savukārt Vidzemē, piemēram, vairāk nekā 50% no visiem privātajiem auto ir vecāki par 15 gadiem, un šādiem transportlīdzekļiem faktiski vispār netiek veikta KASKO apdrošināšana,” skaidro AAS “BALTA” pārdošanas direktors Aivars Vilnītis.
KASKO ir brīvprātīgā auto apdrošināšana, kas sedz neplānotus zaudējumus, kas automašīnai radušies paša autovadītāja izraisītā ceļu satiksmes negadījumā, auto aizdzīšanas, apzagšanas vai trešo personu ļaunprātīgas rīcības rezultātā.
Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Apdrošināšanas ziņas.