Rubīni: Latvijai ar eiro būs jāuzgaida

Lai Latvijā ieviestu eiro, ar Māstrihtas kritēriju ieviešanu vien var būt par maz, preses konferencē atbildot uz laikraksta "Diena" uzdoto jautājumu, pirmdien pavēstījis pasaulslavenais ekonomists Nuriels Rubīni.

 

"Pat Polijai, kuras ekonomika ir daudz spēcīgāka nekā Latvijas, nāksies gaidīt eiro vairākus gadus. Latvijai, lai pārliecinātu monetāro savienību, kritērijus nāksies pildīt ar uzviju. Turklāt nedrīkst eiro ieviešanu uztvert kā panaceju pret visām nelaimēm, jo mēs redzam, kas notika ar Īriju, Spāniju vai Grieķiju," laikrakstam sacījis Rubīni Eiropas ekonomikai veltītā forumā, kas pirmdien notika Helsinkos.

 

Analizējot Latvijas izraudzīto krīzes pārvarēšanas modeli, Rubīni uzvēris – neraugoties uz pašu latviešu teikto, ka iekšējā devalvācija ir veiksmes stāsts, valsts ekonomika saruka par 20%, bet bezdarbs pieauga līdz 20%. "Tā rezultātā par prokrievisko partiju nobalsoja arī daudzi etniskie latvieši un šī partija vēlēšanās ieguva pirmo vietu. Mēs īsti nezinām, kā Latvijai tas viss vēl beigsies," bildis ekonomists.

 

Savukārt "DnB Nord" bankas analītiķis Pēteris Strautiņš to laikrakstam komentē īsi: "Es nebūtu tik kategorisks attiecībā uz eiro ieviešanas termiņu – Latvijas ekonomika ir pārāk maza, lai sašūpotu Eiropas monetāro kuģi."

 

Ekonomistam Jānis Ošlejam ir viedoklis, ka eiro ir izrādījies bīstams ekonomiski vājām valstīm, jo problēmas ir visā Dienvideiropā. Arī Latvijai tas varot nodarīt līdzīgu kaitējumu. Ja ieviešana tiks atlikta par 8 līdz 10 gadiem, tas nākšot tikai par labu, Ošleja viedokli atreferē laikraksts.

 

Laikraksts atgādina, ka amerikāņu finansists ieguva atpazīstamību, kad pareģoja ASV nekustamā īpašuma tirgus krahu un 2008. gada pasaules recesiju.

 

Avots: www.delfi.lv

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.