SEB grupas Latvijā 2010.gada 3.ceturkšņa pozitīvo rezultātu veicinājusi biznesa attīstības perspektīvu uzlabošanās

SEB grupas Latvijā 2010. gada 3. ceturkšņa finanšu rādītāji apstiprina mērenu ekonomikas stabilizēšanos un pieaugošu aktivitāti uzņēmējdarbībā. Pārskata periodā SEB Latvijā uzrādījusi pozitīvu finanšu rezultātu, pieaudzis klientu uzticētais noguldījumu apjoms uzkrājošajā apdrošināšanā un pensiju fondā, salīdzinājumā ar šā gada 2. ceturksni par 62% palielinājies no jauna izsniegto kredītu skaits.
SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji
– SEB Latvijā pamatdarbības peļņa 3. ceturksnī bija 13.6 miljoni latu
– Šā gada deviņu mēnešu rezultāts SEB Latvijā – zaudējumi 16.96 miljonu latu apmērā
– Pamatdarbības ieņēmumi 3. ceturksnī bija 18,8 miljoni latu, kas ir par 6% vairāk, salīdzinot ar šā gada 2. ceturksni
– Deviņu mēnešu ieņēmumi sasniedza 56.8 miljonus latu
– Kopējais kredītportfelis 30.septembrī sasniedza 2,29 miljardus latu
– Kapitāls un rezerves 30.septembrī bija 204,8 miljoni latu
– Aktīvu apjoms 30.septembrī bija 2,76 miljardi latu
– SEB Latvijā kapitāla pietiekamības rādītājs 30. septembrī bija 12.66%, kas pārsniedz finanšu tirgus uzrauga noteikto minimālo apmēru
– SEB bankas likviditātes rādītājs 30.septembrī bija 53,39%
SEB bankas prezidenta Aināra Ozola vērtējums par 3. ceturkšņa biznesa rezultātiem un ekonomikas attīstību:
"Pirmās ekonomikas stabilizācijas pazīmes un lēna, bet pakāpeniska situācijas uzlabošanās tautsaimniecībā pamato SEB grupas Latvijā pamatdarbības rezultātus, šā gada 3. ceturksnī SEB grupa Latvijā ir strādājusi ar peļņu. Privātpersonu apkalpošanā vērojama pozītīva tendence attiecībā uz uzkrājumu veidošanas tālāku attīstību. To apliecina SEB grupas Latvijā uzņēmumu – SEB dzīvības apdrošināšanas un SEB pensiju fonda līderpozīcijas ilgtermiņa uzkrājumu jomā un pieaugošais klientu skaits, kā arī SEB Wealth Management pārvaldībā esošo ieguldījumu fondu portfeļa kāpums. 3. ceturkšņa laikā palielinājies arī Ibankā veikto noguldījumu īpatsvars – vidēji 22% no kopējā noguldījumu skaita tiek veikti ar Ibankas starpniecību, uzrādot augstākos rādītājus kopš 2009. gada sākuma un parādot, ka interneta vide aizvien vairāk ļauj realizēt arī ikdienas finanšu vajadzības. SEB Latvijā izstrādāto ieguldījumu pakalpojumu klāstu atzinīgi novērtējuši mūsu klienti un servisu un apkalpošanu vērtējošās organizācijas.
SEB banka 3. ceturksnī no jauna piešķīra finansējumu privātpersonām un uzņēmumiem vairāk kā 184 miljonu latu apmērā, savukārt 9 mēnešos piešķirtais finansējums sasniedza 274 miljonus latu. 3. ceturksnī salīdzinājumā ar 2010. gada 2. ceturksni vairāk kā trīs reizes palielinājies uzņēmumiem izsniegto kredītu apjoms, par 34% palielinājies privātpersonām piešķirtais finansējums. Arī 3. ceturksnī SEB banka finansējusi dažādu uzņēmējdarbības nozaru – tirdzniecības, lauksaimniecības, kokapstrādes u.c – pārstāvošus uzņēmumus, piemēram, poligrāfijas uzņēmumu SIA "Dizaina un poligrāfijas nams", SIA "Armat", Rīgas Latviešu Biedrības namu, zemnieku grupu "Antiņi", celtniecības kompāniju "Re&Re".
Vērtējot Latvijas ekonomiku no šā brīža pozīcijām, varam secināt, ka zemākais punkts ekonomikā jau ir aiz muguras, šobrīd turpinās pakāpeniska tautsaimniecības stabilizācija, atsevišķas nozares, īpaši tās, kas saistītas ar eksportu, jau uzrādījušas pieaugumu. Uzņēmumu veiksmīgo atveseļošanos nodrošina mūsu konkurētspējas uzlabošanās pasaules tirgos, nodrošinot ienākumu pieaugumu un attiecīgi arī saistību līmeņa samazināšanos. Pēdējo mēnešu laikā samazinājies bezdarbs, pieaudzis apgrozījums mazumtirdzniecībā, arī eksports uzrādījis kāpumu – tie ir nozīmīgi signāli pozitīva noskaņojuma pieaugumam iedzīvotājos un uzņēmējos. Kā jau prognozējām, noteiktā laika periodā bankas riska vadības un uzņēmumu biznesa attīstības iespējamo scenāriju ietekmē veidotie uzkrājumi nedrošajiem kredītiem šobrīd pakāpeniski tiek samazināti. Uzkrājumus veidojām, pamatojoties uz iespējamiem riskiem. Šobrīd uzkrājumu samazināšanu veicam ļoti mēreni, jo daļa risku joprojām paliek aktuāli. Tas, kādā virzienā un cik strauji notiks Latvijas ekonomiskās situācijas uzlabošanās, lielā mērā šobrīd ir atkarīga no jaunās valdībās un tās realizētās ekonomiskas attīstības un nodokļu politikas."
"Šodien vēl skaidrāk redzam, ka pagrieziena punkts Baltijas valstu ekonomikā ir noticis. Reģiona politiskā apņemšanās atrisināt ekonomisko situāciju, kā arī SEB bankas realizētā politika esošo kredītņēmēju atbalstam, ir samazinājusi nedrošo kredītu apjomu bankas kredītportfelī. Esmu gandarīta, ka 3. ceturksnī SEB grupa Baltijas valstīs ir strādājusi ar peļņu. Tomēr jāatzīmē fakts, ka pasaulē ekonomikas nesabalansētība turpina kavēt plašāku un ātrāku ekonomikas atveseļošanos, kas paliek kā nākošo ceturkšņu izaicinājums," norāda SEB grupas prezidente un valdes priekšsēdētāja Annika Falkengrēna.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.