Skolēni Vislatvijas pētījumā par kabatas naudu aptaujā vairāk nekā 9000 jauniešus un viņu vecākus

Swedbank Privātpersonu finanšu institūts ir apkopojis 42 klašu pētījumus, ko konkursa “Jaunas finanšu eksperts 2013” ietvaros iesūtījuši Latvijas vidusskolu un profesionālās vidējās izglītības iestāžu klases. Skolēni ir aptaujājuši vairāk kā 5600 vienaudžu un 3500 vecākus par tēmām, kas saistītas ar jauniešu un naudas attiecībām: skolēnu kabatas naudas apjomu, tās piešķiršanas principiem, tērēšanas paradumiem, kā arī ģimeņu paradumiem budžeta veidošanā un attieksmi pret citiem ar naudu saistītiem jautājumiem.

 

Esam gandarīti saņemt skolēnu veiktos pētījumus un novērtējam jauno pētnieku ieguldīto laiku un pūles, lai analizētu jauniešu prasmes personīgo finanšu pārvaldīšanas jautājumos,” saka Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane. „Vienlaikus dodot iespēju gūt pētnieciska darba rakstīšanas pieredzi, mūsu mērķis bija aicināt jauniešiem domāt, saskatīt dažādu ar naudas jautājumiem saistītu jautājumu cēloņsakarības, kā arī analizēt tās. Mūsuprāt, pašu jauniešu izdarītie secinājumi veido noturīgu zināšanu pamatu un attīsta skolēnos spēju kritiski domāt – prasmi, kas ir pamatā veiksmīgai personīgo finanšu vadīšanai.”

 

Izvērtējot skolēnu pētījumu plašumu, analīzi un secinājumus, Institūts ir noteicis 20 labāko darbu autorus, kas tiek virzīti konkursa nākamajai kārtai: Kurzemē un Latgalē – piecas klases no katra reģiona, Vidzemē un Zemgalē – četras klases no katra reģiona un Rīgā – divas klases. Konkursa pirmās kārtas uzvarētāju sarakstu skatīt zemāk.

 

Vislatvijas pētījuma rezultātus Swedbank Privātpersonu finanšu institūts publiskos Vislatvijas Finanšu pratības nedēļas pasākumu ietvaros, kas notiks laikā no šī gada 18. līdz 22. martam.

 

Saskaņā ar konkursa nolikumu, labāko darbu autoriem konkursa otrajā kārtā ir jāsagatavo radošie darbi personīgo finanšu jomā, kas būtu izglītojoši un tos tālāk būtu iespēja izmantot vidējās izglītības iestāžu mācību satura papildināšanai. Pieci labākie radošie darbi tiks prezentēti konkursa “Jaunais finanšu eksperts 2013” noslēguma konferencē šī gada 10. maijā.

 

Konkursa “Jaunais finanšu eksperts 2013” pirmās kārtas uzvarētāji:

 

KURZEME

PIKC Liepājas Valsts tehnikums 3.KG kurss

Talsu 2. vidusskola 12.c klase

Aizputes vidusskola 12.a klase

Kuldīgas Centra vidusskola 10.m klase

Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola 11.b klase

 

LATGALE

Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija 10.a klase

Dagdas vidusskola 11.b klase

Daugavpils 3. vidusskola 11.a klase

Rekavas vidusskola 11.klase

Riebiņu vidusskola 10.klase

 

RĪGA

Rīgas 34. vidusskola 10.a klase

Rīgas 88. vidusskola 11.c klase

 

VIDZEME

Siguldas Valsts ģimnāzija 11.a klase

Cēsu valsts ģimnāzija 11.d klase

Valkas ģimnāzija 11.b klase

Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskola 10.klase

 

ZEMGALE

Jelgavas Spīdolas ģimnāzija 10.kom klase

Jelgavas Valsts ģimnāzija 10.m klase

Bauskas Valsts ģimnāzija 12.c klase

Jaunpils vidusskola 10.klase

 

Konkursu “Jaunas finanšu eksperts” jau trešo gadu pēc kārtas organizē Swedbank Privātpersonu finanšu institūts ar mērķi iesaistīt Latvijas jauniešus, viņu ģimenes locekļus, kā arī skolu mācībspēkus aktivitātēs, kas paaugstinātu viņu un visas sabiedrības izpratni par personīgo finanšu jautājumiem, kā arī mudinātu plānot savu personīgo budžetu. Šā gada konkursa ietvaros skolēni veic pētījumu, kā arī veido un prezentē radošos darbus par tēmu “Jaunieši un nauda”.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas, Gudrās informācijas kumosiņš.