TOP 3 kļūdas, aizpildot saskaņotos paziņojumus

Lai gan saskaņotā paziņojuma veidlapas autovadītāji bez maksas var saņemt pie sava apdrošinātāja nereti cilvēki atrunājas, ka nevēlas piesaukt nelaimi, liecina If Apdrošināšana pieredze. Taču cilvēki aizmirst, ka situācijā, ja saskaņotais paziņojums nevienam no ceļu negadījumā iesaistītajiem nebūs pieejams, laika patēriņš, fiksējot ceļa negadījuma apstākļus, var būt krietni ilgāks.

Vainīgais – meža dzīvnieks
Tāpat pieredze rāda, ka klienti mēdz iesniegt kļūdainus paziņojumus un ar saskaņoto paziņojumu tiek pieteikti auto bojājumi pēc sadursmēm ar meža dzīvniekiem, dzīvžogiem un vai arī situācijās, kad vainīgais nav zināms.
„Nesen kāds If Apdrošināšana OCTA polises klients iesniedza aizpildītu saskaņoto paziņojumu par to, ka viņa autostāvvietā atstātajam auto kāds bija sabojājis lukturi. Lai gan vainīgais auto nebija zināms, klients, atsaucoties uz OCTA likumu, uzskatīja, ka viņam ir tiesības uz kompensāciju,“ norāda If Apdrošināšana Transporta atlīdzību grupas vadītāja Līga Bērziņa. Savukārt ir bijuši pat vairāki gadījumi, kad klienti ir iesnieguši vienpersoniski aizpildītus saskaņotos paziņojumus, kā sadursmē vainīgo norādot meža dzīvnieku.

TOP 3 kļūdas, aizpildot saskaņotos paziņojumus
• Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām ir nepilnīga ceļu satiksmes negadījuma apstākļu norādīšana. Piemēram, autovadītāji mēdz iesniegt neparakstītus paziņojumus vai arī tādus, kuros nav norādīts nedz negadījuma laiks, ne vieta un datums. „Ir bijuši gadījumi, kad ļoti neprecīzi norādīti notikušā negadījuma apstākļi, kā arī mēdz būt situācijas, kad kāds no iesaistītajiem vēlāk maina domas un apgalvo, ka negadījums tomēr esot noticis nedaudz savādāk nekā attēlots saskaņotā paziņojumā,“ norāda L.Bērziņa.
• Otrā biežāk pieļautā kļūda ir tā, ka apdrošinātājus informē par negadījumiem, kurus nedrīkstēja noformēt ar saskaņoto paziņojumu – viebiežāk tāpēc, ka negadījumā cietušas personas vai arī transportlīdzeklis bojāts tā, ka no negadījuma vietas tas nevarēja vai nedrīkstēja turpināt braukt. „Piemēram, esam saskārušies ar gadījumiem, kad ceļu satiksmes negadījumā cietis ne tikai motocikls, bet arī motociklista apģērbs – tātad manta – ir stipri bojāts. Kā arī ir gadījumi, kad tiek bojātas mantas automašīnas bagāžniekā (piemēram, televizors) vai bojāta krava smagajā automašīnā,“ stāsta L.Bērziņa.
• Tāpat autovadītāji nezināšanas dēļ apdrošinātājam neiesniedz vainīgās puses saskaņoto paziņojumu un arī neatrāda transportlīdzekli, lai gan tas ir būtiski, lai būtu iespējams pārliecināties par negadījuma apstākļiem. OCTA likums nosaka, ka vainīgajai pusei ir pienākums nekavējoties paziņot par apdrošināšanas gadījuma iestāšanos savam apdrošinātājam, pretējā gadījumā apdrošinātājam ir tiesības vērsties pie vainīgā transportlīdzekļa izraisītāja ar regresa prasību.

(!) Autovadītājiem ir jāatceras, ka saskaņotais paziņojums ir jāpilda situācijās, ja:
– ir iesaistīti tikai divi spēkrati, kas var turpināt ceļu;
– negadījumā nav cietušo personu;
– nav bojāta trešās personas manta;
– vadītāji spēj novienoties par būtiskiem negadījuma apstākļiem.

Autovadītājiem jāatceras, ka saskaņoto paziņojumu necpieciešams aizpildīt rūpīgi, patiesi norādot visus negadījuma apstākļus, jo tas ir pamata dokuments, lai apdrošinātājs varētu pieņemt taisnīgu lēmumu un noteikt, kurš vainojams negadījuma izraisīšanā.

Vairāk paziņojumu – gada pirmajos mēnešos
Parasti tieši gadu mijas laikā ir vērojams lielāks iesniegto saskaņoto paziņojumu skaits, jo ziemas un pavasara mēnešos apgrūtināto braukšanas apstākļu dēļ arī notiek vairāk satiksmes negadījumu.
Piemēram, šajā ziemā bija jūtams tādu negadījumu pieaugums, kad divi auto, braucot viens otram pretī, slikto laika apstākļu un šaurības dēļ nesadalīja ceļu. Līdz ar to apdrošināšanas ekspertiem samērā bieži nācās veikt autovadītāju atbildības pakāpes sadalījumu, un katrs no negadījuma dalībniekiem varēja pretendēt uz pusi atlīdzības izmaksas.
„Ja iepriekšējos gados situācijā, kad negadījumā iesaistītie nevarēja vienoties par vainīgo tika saukta policija, tad šobrīd policija nereti atsakās braukt uz šādiem sīkiem gadījumiem un iesaka aizpildīt saskaņoto paziņojumu, tādējādi apdrošināšanas ekspertiem ir vairāk darba, izvērtējot iesaistīto vainas pakāpi. Taču If Apdrošināšana kolēģi Igaunijā ir mums atzinuši, ka kaimiņvalstī saskaņotie paziņojumi nereti tiekot aizpildīti arī pēc negadījumiem, kuros pēc divu auto sadursmes palīgā ir izsaukti gan ugunsdzēsēji, gan ātrā palīdzība un policija,“ stāsta L.Bērziņa.

 

Gudriem.lv iesaka:

Ja Tev nepieciešama automašīna neilgam laikam un nevēlies aizņemties to no radiniekiem vai draugiem, atrodi izdevīgāko auto nomas piedāvājumu pie mūsu partneriem  – Discover Car Hire!

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Autovadītājiem.