Turpmāk arī Latvijā iedzīvotāji varēs investēt naudu privātpersonu aizdevumos

Turpmāk arī Latvijā, izmantojot savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer lending) platformu mintos.lv, iedzīvotāji savus brīvos līdzekļus varēs ieguldīt, investējot naudu privātpersonu aizdevumos. Šādas savstarpējo aizdevumu platformas jau šobrīd veiksmīgi strādā citās valstīs, piemēram, Igaunijā, Vācijā, Skandināvijā, Lielbritānijā, ASV un citur. Tomēr būtiskākā atšķirība ir tā, ka piedāvātie investīciju aizdevumi Latvijā ir nodrošināti ar nekustamā īpašuma ķīlu, tādējādi mazinot investoru riskus.

 

“Pētījumi parāda, ka gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju pēc visu maksājumu veikšanas paliek pāri brīvi naudas līdzekļi, kurus viņi labprāt investētu uzkrājumu veidošanai. Tomēr komercbankas šobrīd piedāvā ļoti zemas noguldījumu procentu likmes. Vidēji tās svārstās no 0.2% līdz maksimums 0.4% gadā. Turklāt jāņem vērā arī tas, ka mainās sabiedrības paradumi – strauji palielinoties interneta pieejamībai, arvien vairāk cilvēki savus ikdienas darījumus vēlas veikt tiešsaistē, tai skaitā izmantot arī finanšu pakalpojumus,” norāda AS “Mintos” valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte, atzīstot, ka izstrādātā platforma ir konkurētspējīga alternatīva komercbanku pakalpojumiem. Atbilstoši Latvijas Bankas datiem iedzīvotāji Latvijā komercbankās ir noguldījuši aptuveni 9 miljardus eiro.

 

Mintos piedāvā jaunu iespēju Latvijas iedzīvotājiem, kuri vēlās investēt brīvos līdzekļus, savedot tos kopā ar cilvēkiem, kuriem ir vajadzīgi līdzekļi savu mērķu piepildīšanai. Piemēram, vēlās izmantot tādus pakalpojumus kā ātrie kredīti vai sms kredīti, lai aizņemtos nelielu summu vai arī ir nepieciešams patēriņa kredīts.

 

Savstarpējo aizdevumu platformā pret nekustamā īpašuma ķīlu var saņemt aizdevumu, sākot no 8% gadā ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem, savukārt investoriem ir iespēja ieguldīt daļu savu brīvo līdzekļu ar atdevi līdz pat 15% gadā. Minimālā summa, ko investors var ieguldīt ir 10 eiro. Nekustamo īpašumu vērtēšanu veic “Latio”, savukārt visi aizdevuma līgumi tiek slēgti pie notāra.

 

“Tehnoloģiju straujās attīstības dēļ pēdējos gados pasaulē daudz tiek runāts par dalīšanās ekonomiku jeb sharing economy, kur arvien lielāka loma resursu efektīvākā izmantošanā ir tieši privātpersonām. Lielās korporācijas ar neskaitāmiem darbiniekiem tiek nomainītas pret tehnoloģiju risinājumiem ar augstu indivīdu iesaisti. Cilvēki pasaulē ir pieraduši, ceļojot izmantot Airbnb dzīvokļus, nomāt auto platformā Uber, pat ikdienas sadzīves darbus uzticēt saviem kaimiņiem caur Taskrabbit. Tehnoloģiju attīstība transformēs finanšu pasauli, un tas ir tikai laika jautājums, kad pārmaiņas būtiski skars arī Latviju,” norāda AS “Mintos” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šulte.

 

Savstarpējo aizdevumu platformas mintos.lv izveidei piesaistīts viens miljons eiro. Lai pārraudzītu uzņēmuma darbu, ir izveidota profesionāla padome, kurā strādā advokātu biroja “FORT” partnere Ramona Miglāne, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, kā arī “Superia Corporate Finance” partneris Mārtiņš Krūtainis. AS “Mintos” vadība vidējā termiņā plāno uzņēmuma darbību paplašināt, savstarpējo aizdevumu platformu piedāvājot arī Lietuvā un Igaunijā.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.