Vairāk nekā 620 darba devēju iesaka jauniešiem, kur apgūt viņu izvēlētās profesijas | Prakse.lv

Tuvojoties brīdim, kad vairāk nekā 30 tūkstošiem Latvijas vispārizglītojošo skolu absolventu būs jāizdara izvēle, kurās profesionālās vai augstākās izglītības iestādēs apgūt savu nākotnes specialitāti, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar karjeras portālu Prakse.lv iepazīstina ar Latvijas darba devēju ieteiktāko izglītības iestāžu TOPu.

 

 

 

Ieteiktāko izglītības iestāžu TOPs tiek veidots jau otro gadu, aicinot darba devējus karjeras portālā Prakse.lv izteikt viedokli, kuras profesijas ir pieprasītas darba tirgū un kurās izglītības iestādēs darba devēji ieteiktu tās apgūt. TOPa mērķis ir palīdzēt pamatskolu un vidusskolu absolventiem šovasar izdarīt pareizo izvēli.

 

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: „Viens no darba devēju lielākajiem izaicinājumiem ir kvalificētu speciālistu piesaiste. Ikvienam uzņēmējam ir skaidrs, ka darbinieku attīstībā nepieciešams ieguldīt laiku un resursus, tomēr process ir ātrāks un vieglāks, ja darbinieks jau ir guvis pietiekamu pamatu savai attīstībai konkrētajā jomā – tostarp kvalitatīvu un darba tirgum atbilstošu izglītību. Dalība šāda TOPa izveidē ir darba devēju iespēja paust savu viedokli, kuras izglītības iestādes veic kvalitatīvāko darbu jauno speciālistu sagatavošanā. Izvēloties izglītības iestādes, kuru sniegtās izglītības kvalitātei darba devēji uzticas, jaunieši var justies drošāk, ka pēc to absolvēšanas spēs veidot iecerēto karjeru savā nozarē.”

 

Iesaka, kur apgūt gan inženiertehniskās, gan sociālās zinātnes

 

TOPa rezultāti liecina, ka šogad darba devēju biežāk minēto profesiju lokā izteikti dominē informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares specialitātes, par TOPa līderi izvirzot programmētāja profesiju, bet 20 ieteiktāko profesiju lokā ir arī IT speciālists un datortīklu administrators. Līdzās programmētāja profesijai pirmajā ieteiktāko profesiju pieciniekā ir mārketinga speciālists, grāmatvedis, projektu vadītājs un sabiedrisko attiecību speciālists.

 

Portāla Prakse.lv vadītājs Jānis Logins: „Profesijas, kas TOPā minētas visbiežāk, pārstāv gan jomas, kuru pieaugošais pieprasījums atspoguļojas arī vidēja termiņa ekonomikas prognozēs, gan arī specialitātes, kurās absolventu skaits pat pārsniedz pieprasījumu, tomēr darba devēji tieši šajās jomās saskaras ar nepietiekamu jauno speciālistu kvalifikāciju un profesionalitāti. Līdz ar to loģiski, ka darba devēji vēlas ieteikt, kur apgūt izglītību attiecīgajā jomā, lai absolventa izredzes darba tirgū būtu augstākas.”

„Exigen Services” valdes loceklis Pēteris Krastiņš: „Situāciju IT jomā var salīdzināt ar tuksnesi, kur ceļotājs beidzot nokļuvis oāzē un viņam piedāvā izvēlēties, vai viņš grib dzert avota ūdeni, minerālūdeni vai izkausētu ledus ūdeni, – bet viņam ir pilnīgi vienalga. Galvenais tai brīdī ir remdēt slāpes. Arī IT nozarē mēs izjūtam šīs slāpes pēc jauniem, kvalificētiem darbiniekiem.” Lai arī uzņēmuma vadītājs akcentē, ka pieprasījums pēc speciālistiem IT jomā joprojām būtiski pārsniedz piedāvājumu, „Exigen Services” tomēr ir aktīvi piedalījušies TOPa izveidē, jo arī pastāvīgu „slāpju” situācijā uzņēmumam ir svarīgi piesaistīt patiešām zinošus un kvalificētus jaunos speciālistus.

 

Līdera godu darba devēju skatījumā saglabā Rīgas Tehniskā universitāte

 

Apkopojot informāciju par darba devēju ieteiktākajām izglītības iestādēm, arī šogad TOPa līdera godu saglabā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kurai seko Latvijas Universitāte (LU), Banku augstskolā (BA), pirmoreiz piecu ieteiktāko izglītības iestāžu lokā iekļuvusi Biznesa augstskola „Turība” (BAT), bet piecinieku noslēdz Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU).

 

Jāpiebilst, ka visbiežāk minēto studiju programmu desmitniekā īpaši augstu vērtētas RTU piedāvātās datorzinātņu programmas, LU apgūstamās datorzinātņu, finanšu, komunikācijas un tiesību zinātņu programmas, BA uzņēmējdarbības vadības un finanšu, BAT sabiedrisko attiecību, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas bakalaura programma ekonomikā un uzņēmējdarbības vadībā.

 

RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis: „Uzskatu, ka šis ir viens no objektīvākajiem mācību kvalitātes vērtējumiem, jo TOPa veidotāji ir darba devēji jeb „gala lietotājs”, kurš ir praksē pārbaudījis mūsu „produktu” – izglītības programmu absolventu. Īpašs gandarījums ir par to, ka visbiežāk minēto programmu pirmajā vietā ir RTU apgūstamā profesionālā programma Datorsistēmas, jo tā ir guvusi augstāko novērtējumu arī divās neatkarīgās starptautiskās akreditācijās.”

 

93% jauniešu ņem vērā darba devēju viedokli

 

Karjeras portāla Prakse.lv veiktā pētījumā noskaidrots, ka 93% absolventu, izvēloties studijas, ņem vērā darba devēju viedokli. Par to liecina arī arvien pieaugošais TOPa sadaļas apmeklējums portālā Prakse.lv, proti, 2012./2013. mācību gadā TOPu skatījuši 150 000 cilvēku.

Šogad TOPa veidošanā piedalījušies vairāk nekā 620 uzņēmumu, kuri pārstāv visplašāko tautsaimniecības nozaru loku. To vidū ir „Latvenergo”, „Lattelecom”, „Rimi”, „Maxima”, „Tele 2”, „Citadele”, „Latvijas Dzelzceļš” un daudzi citi.

LDDK un Prakse.lv pārstāvji iesaka jauniešiem ņemt vērā darba devēju un absolventu vērtējumu, izvēloties studiju jomu un izglītības iestādi, lai nodrošinātu sev darba iespējas nozarē, kuru izvēlējušies apgūt. Savukārt izglītības iestādēm TOPa veidotāji iesaka vairāk uzmanības pievērst darba devēju iesaistei programmu izstrādē un studiju kvalitātes vērtēšanā, lai iegūstamā kvalifikācija absolventiem patiešām nodrošinātu konkurētspēju darba tirgū.

 

Detalizētus darba devēju ieteiktāko izglītības iestāžu un profesiju TOPa rezultātus iespējams aplūkot karjeras portālā http://www.prakse.lv/.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.