Vidējā inflācija varētu būt 2.5%.

Pārtikas un degvielas cenu kāpums 2010.gada decembrī bija pietiekams, lai inflācijas līmenis celtos par 0.1%. Niecīgs pieaugums bija vērojams arī viesnīcu, restorānu un sakaru segmentos. No lielāka cenu kāpuma tradicionāli atturēja sezonālo atlaižu piešķiršana plaša spektra precēm, jo īpaši apaviem un apģērbam. Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija medikamentu cenu samazinājumam, — uzskāta Dainis Gašpuitis, "SEB bankas" ekonomists.
Sparīgais pārtikas un energoresursu pieaugums ir galvenais iemesls pašreizējam inflācijas kāpumam, kas 2010.gada decembrī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, jau uzrāda 2.5%. Energoresursu cenu celšanās attiecīgi atspoguļojas degvielas un maksas par mājokli sadārdzinājumā. Vērojamo pieaugumu galvenokārt virza pasaules lielvaru ekonomikās notiekošie procesi, tajā skaitā spekulatīvi faktori. Arī klimatiskās kaprīzes pasaulē un demogrāfiskie procesi strauji augošajās ekonomikās nosaka pārtikas sadārdzināšanos. Tas nozīmē, ka iespējamais šo preču grupu sadārdzinājums notiek neatkarīgi no norisēm Latvijas ekonomikā un iedzīvotāju pirktspēju. Pārējās patēriņa grupās joprojām ir vērojams cenu samazinājums, kas atspoguļo pirktspējas, pirkšanas paradumu maiņu un konkurences ietekmi.
Šogad sagaidīsim tālāku cenu kāpumu, kas gan pārsniegs līdzšinējās prognozes. Tomēr arī strauju inflācijas lēcienu neredzēsim. Virzību turpinās noteikt pārtikas un energoresursu cenu svārstības, kuru virzība tomēr būs augšup vērsta. Inflācijas lēciens ir sagaidāms janvārī patēriņa nodokļu ietekmē, lai arī vēl ir grūti prognozēt cik lielā mērā tas atsauksies cenās. Patlaban redzams, ka ir preces un pakalpojumi, kuru cenas nodokļu pieaugums nav skāris. Uzņēmēji to ir spējuši absorbēt savās izmaksās. Tajā pašā laikā ir novērots, ka cenas ir pakāpušās vairāk par nodokļu apmēru. Tāpat šogad, pamazām ekonomikas atkopšanās nesīs mērenu cenu izlīdzināšanos un kāpumu arī citās preču grupās un pakalpojumos.
Lai arī decembrī ir vērojams sparīgs cenu pieaugums un reti kuram vēl prātā līdz tam piedzīvotā cenu mazināšanās gada sākumā, vidējais cenu līmenis 2010.gadā (salīdzinājumā ar 2009.gadu) bijis ar mīnusa zīmi jeb -1.1%. SEB bankas prognoze, ka šogad vidējā inflācija varētu būt 2.5%.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.