Viens no budžeta konsolidācijas priekšlikumiem – PVN likmes paaugstināšana līdz 22%

Darbā pie nākamā gada valsts budžeta patlaban tiek gatavoti daudzi sāpīgas izšķiršanās saturoši priekšlikumi jaunajai vadībai, starp kuriem ir arī turpmāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšana, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļas samazināšana pašvaldību budžetiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, — vēsta db.lv.
PVN likme patlaban ir 21%, bet pašvaldības savos budžetos saņem 80% no IIN ieņēmumiem.
Vienotības finanšu ministra amata kandidāts Andris Vilks biznesa portālam Nozare.lv atzina, ka tiek domāts par PVN likmes paaugstināšanu līdz 22%, taču tikai tādā gadījumā, ja citas iecerētās nodokļu izmaiņas nedos iecerēto efektu. Primāri tiekot spriests par nekustamā īpašuma nodokļa dubultošanu.
Šie priekšlikumi patlaban tiekot vērtēti un rēķināta to ietekme uz nākamā gada budžetu, lai jaunajai valdībai jau piedāvātu konkrētas izšķiršanās iesējas.
Savukārt Finanšu ministrija pagaidām gan nesniedz komentārus par budžeta tapšanas gaitu.
Ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Baibas Melnaces sniegtā atbilde bija formāla: «Finanšu ministrija modelē ļoti dažādus variantus budžeta veidošanas procesā. Taču gala lēmums par jebkuru jautājumu, tai skaitā par nodokļu politiku nākamajā gadā un iespējamām nodokļu izmaiņām, būs jāpieņem jaunajam Ministru kabinetam.»
Jjau ziņots, ka līdz oktobra beigām paredzēts sagatavot priekšlikumus 2011.gadā veicamajai valsts budžeta fiskālajai konsolidācijai, šādu informāciju iepriekš sniedzis finanšu ministrs Einars Repše (JL), atbildot uz Saeimas deputātu pieprasījumu.
Priekšlikumi būšot pamatoti ar valsts funkciju izvērtēšanas rezultātiem, tikšot ņemti vērā arī priekšlikumi nodokļu politikas ilgtermiņa reformām, priekšlikumi strukturālo reformu turpināšanai publiskajā pārvaldē, kā arī aizsardzības nozares tālākas darbības stratēģija. Tāpat tiks iekļauts Pasaules Bankas veiktais publiskā finansējuma izvērtējums veselības, izglītības un sociālajā jomā, kurā ir dots plašs priekšlikumu klāsts iespējamajai izdevumu mazināšanai.

 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.