Vilks: iespējams, vieglāks risinājums būtu nedaudz celt PVN pamatlikmi

Ir ļoti daudz pretargumentu, lai varētu atcelt samazināto PVN likmi, tādēļ, iespējams, vieglāks risinājums būtu tieši nedaudz pacelt pamatlikmi, intervijā laikrakstam Diena norādījis Vienotības finanšu ministra kandidāts Andris Vilks, — vēsta db.lv. Viņš skaidroja, ka šo soli sper daudzas Eiropas valstis. Skaidrs esot, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nav kustināms, tāpat uzņēmumu ienākuma nodoklis un sociālās iemaksas. Vēl viena alternatīva esot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes palielināšana, tomēr ir šaubas, vai tas kompensēs iespējamo PVN palielināšanu, zinot kādas grūtības ir ar NĪN iekasēšanu.
«Tomēr šajā jomā ir jāiet uz priekšu un nodokļa palielinājums mājsaimniecībām būtu samaksājams. Jādomā arī pat IIN neapliekamā minimuma palielināšanas iespēju. Mainot nodokļus, palielinājums ir jāsadala tā, lai tas būtu pēc iespējas nesāpīgāks iedzīvotājiem,» savu viedokli pauž A.Vilks.
Ekonomists tomēr piebilst, ka, palielinot neapliekamo minimumu, samazinātos ieņēmumi. Varbūt labāk esot necelt PVN un nepalielināt neapliekamo minimumu. Ir jāizvērtē, vai mēs ejam uz kādiem atvieglojumiem. Ja ejam, tad kaut kas būs arī jāpasliktina.
«Ir jāpārskata kadastrālās vērtības, jo pašlaik blakus esošām ēkām ir nesaprotamas atšķirības nekustamajā īpašuma nodokļos. Neesmu pārliecināts, ka cenas objektīvi virzās. Aktuālākā problēma ir ar Rīgas centru un Jūrmalu. Jānovērtē, cik godprātīgi pašvaldības dod atlaides. Šis jautājums ir vairāk Tieslietu ministrijas jomā un būs viens no aktuālākajiem turpmāk,» norāda A.Vilks.
Vilks uzskata, ka vienīgais nodoklis, kas nav devis gaidīto efektu un pienesumu valsts budžetā, ir auto nodoklis. Šis nodoklis esot ļoti pretrunīgs, un tam nav arī liela fiskālā efekta. Taču esot jautājums, vai vajag no šī koncepta atkāpties, ja reiz tas ir sācis darboties.
 

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Finanšu ziņas.