Vislētākie dabiskie vitamīni

Par šīs nedēļas labākā taupības padoma autori atzīta Jana Simansone – viņa balvā saņem 30 latus vērtu dāvanu karti zobu higiēnai! Balvu dāvina portāls Perkamkopa.lv. Lūk uzvarētājas padoms:

“Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību. Visu gada tumšo periodu – rudenī un ziemā, es lietoju diedzētus graudus un sēklas, visbiežāk – kviešus. Kviešu graudus centrāltirgus dārzeņu paviljonā pērku pa 50 santīmiem kilogramā un no šī daudzuma iznāk vismaz 2 kg diedzētu graudu.


Asniņos un diedzētajos graudos vitamīnu un citu mūsu organismam nepieciešamu vielu šobrīd noteikti ir vairāk nekā pasteidzināti izaugušā gurķī vai importa ābolā. Pirmajos zaļumos ir visi B grupas, A, C, D un E vitamīni, minerālvielas: kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas. Lietojot uzturā fizioloģiski aktīvām vielām bagātus zaļumus, rodas sāta sajūta, jo organismam nešķiet, ka kaut kā pietrūktu. Visvērtīgākie ir asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. 


Diedzētus kviešu graudus uzturā vislabāk lietot līdz brīdim, kamēr nav parādījies īstais asns. Tad graudi kļūst saldeni. Uzturā lietojot diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto arī saldēdienu gatavošanā. Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu. Diedzētos zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem.”

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.