Vislielākā interneta noslodze ir vakaros

Pretstatā pastāvošajam uzskatam, ka internets galvenokārt tiek lietots kā darba instruments, tas visvairāk tiek lietots pēc darba laika beigām, liecina telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēja IZZI tīkla mērījumi. Turklāt dati parādīja, ka vairs nav atšķirību starp datu patēriņu lauku reģionos un galvaspilsētā.

 

„Kaut arī internets lielākoties tiek asociēts ar neaizstājamu darba instrumentu un šobrīd ir virkne uzņēmumu un darbības jomu, kas bez tiešsaistes nav iedomājami, tomēr mūsu pēdējie tīkla mērījumi liecina, ka vislielākā interneta noslodze parādās pēc darba dienas beigām, kad cilvēki ir ieturējuši vakariņas un mierīgi bauda savu brīvo laiku. Precīzāk, intensīvākās interneta datu plūsmas vērojamas no plkst. 20:00 līdz 22:00 vakarā,” skaidro IZZI valdes locekle Sandra Kraujiņa, piebilstot, ka internets aktīvi tiek patērēts arī nakts stundās. „Tiesa, naktī datu plūsma samazinās apmēram sešas reizes salīdzinājumā ar vakara stundām.”

 

Tāpat nav vērojamas būtiskas izmaiņas interneta lietošanas paradumos darba dienās vai nedēļas nogalēs. Arī brīvdienās visaktīvāk internets tiek patērēts tieši vakara stundās. Iegūtie dati liecina, ka internets aizvien populārāks kļūst tieši kā brīvā laika pavadīšanas līdzeklis un cilvēki aktīvāk sāk to izmantot izklaidei.

 

Tāpat aug patērēto datu apjoms uz vienu klientu. „To var skaidrot, pirmkārt, ar mūsdienu interneta tehnoloģijām, kuras ļauj izplatīt aizvien kvalitatīvāku saturu, kas nenoliedzami ietekmē arī pārraidīto datu apjomu. Kā piemēru var minēt multivides datnes, kas šobrīd ir tik apjomīgas, ka vēl pirms desmit gadiem būtu nepieciešamas stundas, ja ne pat dienas, lai tos aplūkotu. Savukārt tagad, kad būtiski audzis interneta ātrums, nepieciešams vien acumirklis, lai tos skatītu tiešsaistē,” zina stāstīt S. Kraujiņa. „Jāuzsver, ka šobrīd vispieprasītākais pieslēgums mājas vajadzībām ir optiskais internets, kas nodrošina interneta ātrumu 100 Mbit/s un vairāk.”

 

Kaut arī IZZI jaunu optisko tīklu sāka izbūvēt tikai pērn un sākotnēji attīstīja to tieši galvaspilsētā, tomēr lielā pieprasījuma dēļ jau pērn tika uzsākta tā izbūve arī Rēzeknē un Ādažos. Kopā 2011. gada laikā optiskais tīkls izbūvēts vairāk nekā 60 000 mājsaimniecību. Optiskā tīkla izbūve aktīvi turpinās arī šogad. Kopējās investīcijas sasniedz 10 miljonus eiro, un jaunais tīkls tiks izbūvēts 170 000 mājsaimniecību.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Komunikāciju ziņas.