Neparastākās Ziemassvētku tradīcijas pasaulē

Ziemassvētku laiks Latvijā ir zināms ar daudz un dažādām tradīcijām – eglītes rotāšanu, dāvanu dāvināšanu, Ziemassvētku vecīša gaidīšanu un citām plaši pazīstamām un pašsaprotamām tradīcijām, tomēr ne visur pasaulē valda tādas pašas Ziemassvētku paražas, tāpēc Gudriem.lv ir apkopojis dīvainākās un neparastākās Ziemassvētku tradīcijas citviet pasaulē.

 

Īslande
Jólakötturinn jeb kaķis cilvēkēdājs ir tēls īslandiešu Folklorā, kurš klaiņo pa sniegu un ēd cilvēkus, kuri Ziemassvētkos dāvanā nav saņēmuši jaunu apģērbu. Interesanti, ka senākos laikos vilnas izstrādājumu ražošanas uzņēmumu priekšnieki ar šo briesmīgo kaķi biedēja savus darbiniekus, tādā veidā mudinot viņus pabeigt visus darbus pirms Ziemassvētkiem.

 

Indija
Eglītes vietā banānkoks – sagādāt Ziemassvētku eglīti Indijā ir samērā sarežģīti, tādēļ indieši eglītes vietā izvēlas rotāt banānkokus vai mango kokus.

 

Dienvidāfrikas Republika
Mielastā fritēti kāpuri – fritēti kāpuri ir tradicionāls svētku ēdiens Dienvidāfrikas Republikā, kas uz svētku galda tiek likts arī Ziemassvētkos.
Ziemassvētku spoks Denijs, kuram garšo cepumi. Dienvidāfrikāņu bērniem nereti tiek stāstīts stāsts par kādu puisīti vārdā Denijs, kurš bez atļaujas apēda vecmāmiņas ceptos, Ziemassvētku vecītim paredzētos cepumiņus. Uzzinot, ka cepumi apēsti, vecmāmiņa sadusmojās un nogalināja Deniju. Kopš tā laika Denijs Ziemassvētku laikā spokojas dažādās mājās.

 

Grenlande
Sapuvis putns roņa ādas “kažociņā” – viens no, iespējams, dīvainākajiem tradicionālajiem ēdieniem sastopams Grenlandē. Viena no Grenlandes tradīcijām ir svētku galdā likt Kiviak putnu, kura pagatavošana nebūt nav vienkārša – šo putnu ietin roņa ādā un septiņus mēnešus pirms Ziemassvētkiem aprok zemē. Ap Ziemassvētku laiku šī delikatese tiek izrakta no zemes un mielasts var sākties.

 

Norvēģija
Slotu slēpšana Ziemassvētku vakarā – norvēģi uzskata, ka Ziemassvētku vakarā nedrīkst tīrīt māju, tāpēc visas slotas tiek rūpīgi noslēptas, lai raganas un ļaunie gari tās nenozagtu.

 

Vācija
Eglīte ar marinētiem gurķīšiem – Vācijā ir tradīcija eglītē noslēpt marinētu gurķīti, pirmajam bērnam, kurš šo gurķīti atrod, pienākas dāvaniņa.

Saldumi kurpēs – Ziemassvētku laikā vācu bērni atstāj apavus aiz mājas durvīm – bērni, kuri uzvedušies labi, nākamajā rītā kurpēs atrod saldumus, bet tie, kuri uzvedušies slikti, saņem žagarus kurpē.

 

Itālija
Ziemassvētku vecīša vietā ragana. Itāļu bērni Ziemassvētkos gaida nevis Ziemassvētku vecīša ierašanos, bet gan La Befanu – draudzīgo raganiņu, kura dāvina bērniem saldumus un rotaļlietas.

 

Venecuēla
Ar skrituļslidām uz baznīcu! Venecuēlas pilsētā Karakasā Ziemassvētku periodā uz baznīcu pieņemts doties ar skrituļslidām. Šīs aktivitātes īstenošanai tiek slēgti ceļi, lai skrituļotāji varētu brīvi un ērti pārvietoties.

 

Japāna
KFC vistiņas Ziemassvētkos. 70. gados KFC Japānā uzsāka reklāmas kampaņu, reklamējot vistas gaļu kā Ziemassvētku ēdienu ar saukli “Kentuki Ziemassvētkos”. Kopš tā laika maltītes ieturēšana KFC restorānos kļuvusi par izplatītu japāņu Ziemassvētku tradīciju.

 

Argentīna
Vīra meklējumos ar rozā apakšbiksēm! Argentīnā pieņemts, ka ģimenes locekļi, parasti mammas vai omītes, citām daiļā dzimuma pārstāvēm dāvina rozā apakšbikses, kuras jāvelk Vecgada vakarā, lai Jaunajā gadā atrastu otro pusīti.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.