Ekonomiska braukšana – ietaupi 15% degvielas

Internetā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā 50% pasaulslavenā Worldtrucker foruma dalībnieku cenšas braukt pēc iespējas taupīgāk. Kā to paveikt un cik var ietaupīt?
Aprēķins: uz 10 000 kilometriem viegflā automašīna vidēji tērē aptuveni 800 litrus degvielas, kas izmaksā apmēram 750 Ls. Braucot ekonomiski, degvielas patēriņu var samazināt par 15%, tādējādi ietaupot vismaz 100 latus. Taupīgo braukšanu Latvijā popularizē DBS, Volvo Trucks и Latvija Statoil.
6 taupīgas braukšanas principi:
1. Ievēro distanci
Distances ievērošana dod laiku situācijas novērtēsanai un notikumu attīstības prognozei. Tā var ne tikai ieteupīt degvielu, bet arī izvairīties no stresa, kā arī paaugstināt drošību uz ceļa.
2. Autovadīšanas stils
Ideālā gadījumā auto kustībai jābūt vienmērīgai, bez straujiem izrāvieniem, paātrinājumiem un straujas bremzēšanas. Jo vairāk maršrutā pieturu, jo lielāks degvielas patēriņš: sen zināms, ka maksimālais degvielas patēriņš ir brīžos, kad auto sāk kustēties no vietas.
3. Seko motora apgriezieniem
Degvielas taupīšanai ļoti svarīga ir pareiza ātruma un motora apgriezienu izvēle. Kas jādara? Jāseko tahometram: mazākais degvielas patēriņš panākams pie augstāka pārnesuma un minimāliem, bet stabiliem motora apgriezieniem. Ja tahometra bultiņa atrodas starp 1500 un 2500 – 3000 apgriezieniem, viss ir kārtībā.
4. Izvēlies maršrutu
Šoferi visbiežāk meklē īsāko maršrutu no sākotnējā līdz gala mērķim, kas nav īsti pareizi. Pareizi izvēlēts ir tas ceļš, kurā ir vismazāk sastrēgumu un luksoforu. Katra lieka apstāšanās vai motora ieslēgšana patērē daudz degvielas. Nebrauciet sastrēgumstundās!
5. Pārbaudi riepas
Spiediena samazināšanās riepās pamatīgi ietekmē auto vadāmību, palielina slīdēšanas risku un riepas ātrāk nodilst. Nepietiekams riepu spiediens palielina arī degvielas patēriņu. Normāls spiediens riepās, atkarībā no auto modeļa, ir 1,7 līdz 2,5 atmosfēras un to var pārbaudīt gandrīz visās DUS.
Noderīga adrese:

Kur var iemācīties braukt taupīgi?


Volvo Truck Latvia regulāri rīko taupīgās braukšanas kursus un pat sacensības šajā “ sporta veidā” . Uzzzini vairāk te: http://www.volvotrucks.com/trucks/latvia-market/lv-lv/services/driverdevelopment/Pages/driverdev.aspx
Урок экономичного вождения от BigLorryBlog:
Noskaties vodeoklipu, kur BigLorryBlog žurnālists Braiens Vezerlijs (Brian Weatherley) mācās braukt taupīgi un jau pirmajā mēģinājumā samazina degvielas patēriņu par 7%. http://www.youtube.com/watch?v=MltrA95Ln7o.

Gudriem.lv,
Raksts ir publicēts Gudrās informācijas kumosiņš.